Πώς θα καταλάβουμε αν τα αντηλιακό μας έχει λήξει

Ναι, τα αντηλιακά λήγουν. Συγκεκριμένα, τα περισσότερα προϊόντα φροντίδας και ομορφιάς έχουν ημερομηνία λήξης που αναγράφεται κάπου στη συσκευασία τους, αλλά ίσως να μην

Πώς θα καταλάβουμε αν τα αντηλιακό μας έχει λήξει

Ναι, τα αντηλιακά λήγουν. Συγκεκριμένα, τα περισσότερα προϊόντα φροντίδας και ομορφιάς έχουν ημερομηνία λήξης που αναγράφεται κάπου στη συσκευασία τους, αλλά ίσως να μην το γνωρίζατε και έτσι ποτέ να μην το προσέχατε. Είναι σημαντικό να ελέγχουμε όχι μόνο τα αντηλιακά που έχουμε ήδη στα ντουλάπια του σπιτιού μας, αλλά επίσης και αυτά που είμαστε έτοιμοι να αγοράσουμε, ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι η φόρμουλα λειτουργεί.

Σύμφωνα με την Lauren Fine, M.D. δερματολόγο: «Ένα ληγμένο αντηλιακό δεν λειτουργεί το ίδιο καλά και αυξάνει την πιθανότητα ηλιακού εγκαύματος». Και το έγκαυμα δεν προκαλεί μόνο πόνο, αλλά αυξάνει και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Πώς θα καταλάβουμε αν το αντηλιακό μας έχει λήξει

Υπάρχει ωστόσο ένα πρόβλημα: Δεν αναγράφουν όλες οι εταιρίες την ημερομηνία λήξης στη συσκευασία του αντηλιακού, οπότε κάποιες φορές χρειάζεται εμείς να εξετάσουμε αν θα πρέπει να το κρατήσουμε αυτό το καλοκαίρι ή να το πετάξουμε. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων επισημαίνει ότι το προϊόν διατηρεί την ισχύ του για 3 χρόνια.

Όμως κι εδώ τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα. Όταν πηγαίνουμε στην παραλία, παίρνουμε μαζί μας απαραιτήτως το αντηλιακό μας, το οποίο όμως μένει για αρκετές ώρες κάτω από τον ήλιο και μέσα στη ζέστη, σε άμεση επαφή με την ακτινοβολία UV. Αυτό σημαίνει ότι λήγει πολύ πριν από την αναγραφόμενη ή συνιστώμενη ημερομηνία λήξης, καθώς αλλοιώνεται ταχύτερα. Έτσι, τις περισσότερες φορές οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί συστήνουν τη χρήση του για 12 μήνες και μετά την αντικατάστασή του.

Εντούτοις, μπορείτε και εσείς να ελέγξετε αν είναι ασφαλής η χρήση του παλιού σας αντηλιακού: Αν έχει διαφορετική υφή, σύσταση, περίεργη μυρωδιά ή αν έχει αλλάξει το χρώμα του, τότε είναι καλύτερο να το αντικαταστήσετε. Ελέγξτε αν είχατε κλείσει σφιχτά το καπάκι του και αν το διατηρούσατε σε θερμοκρασία δωματίου και σε σκιερό σημείο χωρίς υγρασία.

Το σημαντικότερο στοιχείο που χρειάζεται να θυμάστε είναι ότι χρειάζεται να απλώσετε αρκετό αντηλιακό και να το ανανεώνετε συχνά, αν θέλετε πλήρη κάλυψη από UVA και UVB. Την πρώτη φορά που θα εφαρμόσετε αντηλιακό είναι 30 λεπτά πριν βγείτε έξω, ώστε να προλάβει το προϊόν να ενεργοποιηθεί και να είναι αποτελεσματικό.

Πηγές:

realsimple.com/beauty-fashion/how-to-tell-if-sunscreen-is-expiredhttps://

prevention.com/beauty/skin-care/a22461739/does-sunscreen-expire/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε