Ukeireru: Η Ιαπωνική τέχνη της αποδοχής και πώς να την εξασκήσουμε

Στην Ιαπωνία, είναι αρκετές οι λέξεις που σημαίνουν «αποδοχή». Ανάλογα με το ποιοι είμαστε και σε ποια κατάσταση βρισκόμαστε, η εύρεση των σωστών λέξεων

Ukeireru: Η Ιαπωνική τέχνη της αποδοχής και πώς να την εξασκήσουμε

Στην Ιαπωνία, είναι αρκετές οι λέξεις που σημαίνουν «αποδοχή». Ανάλογα με το ποιοι είμαστε και σε ποια κατάσταση βρισκόμαστε, η εύρεση των σωστών λέξεων για την έκφραση αποδοχής ποικίλλουν και αποτελεί πρόκληση για τον ομιλητή και τον ακροατή.

Δεν διαφέρει από τις αμέτρητες Ιαπωνικές λέξεις και φράσεις που λειτουργούν ως σύμβολα ή αναπαραστάσεις νοημάτων. Στράφηκα σε φίλους μου από την Ιαπωνία ώστε να προσπαθήσω να αντιληφθώ την αποδοχή σε βαθύτερα επίπεδα από το δικό μου – ως εξωτερικός παράγοντας που προέρχεται από διαφορετική κουλτούρα.

Advertisment

Μία φίλη μου από το Τόκιο, η Yumi Obinata, μου έστειλε μια πολύ λεπτομερής λίστα 4 λέξεων που σημαίνουν αποδοχή: «Ukeireru, Uketomeru, Toriireru και Ukenagasu». Τελικά, ερωτεύθηκα τον ορισμό του Ukeireru: «Χρησιμοποιείται από τη μητέρα σε ένα παιδί για να αποδεχτεί κάτι με ήπιο τρόπο. Αποδοχή της πραγματικότητας χρησιμοποιώντας τη φαντασία».

Πώς θα ήταν αν δρούσαμε κάθε μέρα εμπνευσμένοι από το ukeireru; Τι θα κάναμε; Τι θα λέγαμε; Σε τι θα μπορούσαμε να συμμετέχουμε και να εξελισσόμαστε ώστε να αποκτήσουμε την αίσθηση ψυχικής ευεξίας που συνοδεύει την αποδοχή;

Πώς να εξασκήσουμε το Ukeireru

Ukeireru σημαίνει κάτι παραπάνω από αυτο-αποδοχή. Σημαίνει αποδοχή των σχέσεών μας σε επίπεδο οικογένειας, σχολείου, στην εργασία και στην κοινότητά μας. Σημαίνει αποδέχομαι τους άλλους. Σημαίνει αποδέχομαι την πραγματικότητα και δημιουργώ πλαίσια που διευρύνουν τη στενή, περιοριστική και ορισμένες φορές εξουθενωτική οπτική του Εαυτού.

Advertisment

Το σχέδιο είναι να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας, την οικογένεια, τους φίλους, τους συναδέλφους και την κοινότητα. Και καθώς το κάνουμε αυτό, θα είμαστε ικανοί να κατανοούμε άλλες απόψεις. Αν δεν διαθέτουμε αυτεπίγνωση, δεν έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε τα πράγματα – ιδιαίτερα όχι τις συνθήκες που δημιουργούν ή συνεισφέρουν εξαρχής στην δημιουργία στρες.

Δημιουργήστε ψυχική ευεξία, και στη συνέχεια εντοπίστε τα προβλήματα που συνεισέφεραν στην απομόνωση, την ανησυχία και τη θλίψη σας. Αν θέλετε, μπορείτε να αντλήσετε αυτή την ενέργεια που δημιουργείται από την κατάσταση ηρεμίας και να δοκιμάσετε να κάνετε ορισμένες απαραίτητες αλλαγές.

Ποιες επιδράσεις μπορεί αυτό να έχει στην ψυχική μας ευεξία;

Η εξάσκηση συνηθειών και η υιοθέτηση συμπεριφορών που σχετίζονται με την Ιαπωνική κουλτούρα με έχει βοηθήσει να παρατηρώ, να διαβάζω και να γράφω με περισσότερη συγκέντρωση και κατανόηση από ποτέ. Ο χρόνος φαίνεται να επιβραδύνεται. Το ukeireru δημιουργεί μια βασική κατάσταση αμεσότητας – μια επαναφορά στο εδώ και τώρα.

Scott Haas, Ph.D., κλινικός ψυχολόγος

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μοναξιά: Καθημερινός εφιάλτης και βαρίδι για 1 στους 5 ανθρώπους
Αυτοαμφιβολία: 12 βήματα – οδηγοί που θα σας βοηθήσουν να την ξεπεράσετε
4 σημάδια συναισθηματικής κακοποίησης - Πώς μπορούμε να τα αναγνωρίσουμε (βίντεο)
Θετικές δηλώσεις και αυτοπεποίθηση: Μια ψυχολογική προσέγγιση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση