, ,

Νέα σχολική χρονιά: Πώς να βοηθήσουμε τα παιδιά να διαχειριστούν τις αλλαγές

Πρόκειται για πρωτόγνωρες συνθήκες επιστροφής στα σχολικά θρανία, και οι οικογένειες έχουν να παλέψουν με πολλές ανησυχίες και μεταβάσεις. Τα ζητήματα έχουν να κάνουν

Νέα σχολική χρονιά: Πώς να βοηθήσουμε τα παιδιά να διαχειριστούν τις αλλαγές

Πρόκειται για πρωτόγνωρες συνθήκες επιστροφής στα σχολικά θρανία, και οι οικογένειες έχουν να παλέψουν με πολλές ανησυχίες και μεταβάσεις. Τα ζητήματα έχουν να κάνουν με τη σωματική υγεία, τη συναισθηματική ευεξία, τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και την αλλαγή.

Οι γονείς ανησυχούν για την καθημερινότητα και για τα προβλήματα που μπορεί αυτή να φέρει φέτος. Ανησυχούν για την εκπαίδευση των παιδιών τους, τα επίπεδα εμπιστοσύνης, την ευπάθεια και την ανθεκτικότητα. Υπάρχουν επίσης ανησυχητικά ζητήματα που σχετίζονται με τα οικονομικά, την απασχόληση, τη δυναμική της οικογένειας, την κοινότητα και πολλά άλλα.

Advertisment

Εν μέσω όλων αυτών, τα παιδιά γνωρίζουν καλά ότι τα πράγματα δεν είναι όπως πριν. Όλα φαίνονται να είναι απρόβλεπτα, εξαντλητικά ακόμη και τρομακτικά. Φέτος, η επιστροφή στο σχολείο γίνεται σε διαφορετική ατμόσφαιρα και η συνεχιζόμενη απειλή του νέου ιού συνεχίζει να παρεμβαίνει στην κανονική ροή της καθημερινής ζωής. Τα παιδιά έχουν ερωτήσεις και συναισθήματα που μπορεί να μην μπορούν να καταλάβουν, να εκφράσουν ή να συμφιλιωθούν με αυτά.

Όμως, πρέπει να υπάρχει ένας δρόμος προς τα εμπρός. Τα παιδιά μπορούν να βρουν το δρόμο τους. Πώς; Βασιζόμενοι σε μέλη της οικογένειας και σε όσους εμπιστεύονται, ώστε να βρουν αμοιβαία υποστήριξη και ενθάρρυνση.

Με την εφαρμογή λογικών μέτρων ασφαλείας για τον μετριασμό του κινδύνου (όπως η χρήση μάσκας, η φυσική απόσταση και η αυστηρή υγιεινή), αλλά και με την ανάπτυξη της επινοητικότητας και δημιουργικότητας, ακόμα και μέσα σε αυτές τις συνθήκες. Ακολουθούν 5 πρακτικές προτάσεις για να βοηθήσετε τα παιδιά να διαχειριστούν τις απρόβλεπτες αλλαγές καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Advertisment

Πώς να βοηθήσουμε τα παιδιά να διαχειριστούν τις αλλαγές που φέρνει η νέα σχολική χρονιά

1. Ένα βήμα τη φορά…

Η προσπάθεια μας κινεί προς τα εμπρός. Όταν τα παιδιά αισθάνονται αβέβαια ή φοβούνται για το τι ακολουθεί, ακόμη και μια μικρή προσπάθεια κάνει την αρχή ευκολότερη. Μικρά βήματα και επιτεύγματα οδηγούν σε μεγαλύτερα. Τα παιδιά μπορούν να σημειώσουν και να ελέγξουν την πρόοδό τους καθώς αυτή συμβαίνει. Δώστε στα παιδιά άμεση και εποικοδομητική ανατροφοδότηση, ώστε να αναπτύξουν το κίνητρο και την όρεξη να συνεχίσουν.

2. Ενθαρρύνετε την ανάληψη ευθυνών

Τα παιδιά πρέπει τελικά να μάθουν να αναλαμβάνουν αυτό που επιλέγουν να κάνουν (ή όχι) όταν αντιμετωπίζουν πρόκληση ή αλλαγή και στη συνέχεια να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες των αποφάσεών τους. Συζητήστε για αυτό, σε επίπεδο που μπορούν να καταλάβουν. Οι γονείς μπορούν να μοιραστούν γιατί θεωρούν τις προκλήσεις ως δημιουργικές ευκαιρίες και γιατί η ανάληψη ευθυνών είναι ένας παράγοντας προσωπικής προόδου.

3. Παλέψτε για ισορροπία

Όλοι χρειαζόμαστε χρόνο ανάπαυσης και ανάπαυλας — ευκαιρίες για χαλάρωση, παιχνίδι, ονειροπόληση, άσκηση ή απλά ένα διάλειμμα. Αποτελεί κάτι σημαντικό τόσο για ενήλικες που πρέπει να διατηρούν την ισορροπία στην οικογένειά τους εν μέσω πανδημίας όσο και για παιδιά. Μερικές φορές το να βγεις απλώς έξω και να αναπνεύσεις καθαρό αέρα ή να απολαύσεις τη φύση για λίγο μπορεί να είναι αναζωογονητικό και να σε βοηθήσει να επινοήσεις νέες λύσεις.

4. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να ακούσουν τους άλλους

Πώς εσείς, οι φίλοι και τα μέλη της οικογένειάς σας αντιμετωπίζετε προκλήσεις, προβλήματα και εμπόδια; Τα παιδιά μπορούν να παρακινηθούν από τις εμπειρίες των άλλων. Υπάρχουν αμέτρητες υπέροχες ιστορίες, παραβολές, αποσπάσματα και βιογραφίες για άτομα που αντιμετώπισαν προκλήσεις, ξεπέρασαν τις δυσκολίες, αξιοποίησαν τη δημιουργικότητα και νίκησαν. Το πιο σημαντικό, ενημερώστε τα παιδιά ότι είστε επίσης διαθέσιμοι για να τα ακούσετε, τις εμπειρίες, τις δυσκολίες και τις ιδέες τους.

5. Εκτιμήστε τις προηγούμενες προσπάθειες και επιτυχίες τους

Είναι σαν σκαλοπάτια που οδηγούν σε μελλοντικές θετικές εμπειρίες και αποτελέσματα. Βοηθήστε τα παιδιά να δουν πώς έχουν ξεπεράσει άλλες δυσκολίες στο παρελθόν. Για παράδειγμα, μπορείτε να συγκρίνετε μια τρέχουσα εργασία ή μια πρόκληση που σχετίζεται με το σχολείο με κάτι που έχουν ήδη επιτύχει ή κάτι δημιουργικό και ενδιαφέρον που έχουν κάνει πρόσφατα – και να σκεφτούν πώς μπόρεσαν να το επιτύχουν και τι μπορούν να αντλήσουν από εκείνη την εμπειρία και να το φέρουν στο τώρα.

Πηγή:

creativitypost.com/education/school-2020-2021-helping-kids-manage-the-ups-downs-and-changes

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κανόνας 7-7-7: Η τακτική που κάθε υγιής σχέση θα πρέπει να ακολουθεί
Γιατί παραμελούμε συγγενείς και φίλους για τους νέους συντρόφους μας; Ίσως φταίνε… οι ορμόνες
Ποια είναι η νέα «θεραπεία» για τη μοναξιά; Κάντε έναν φίλο τον χρόνο
Ποιες είναι οι επιπτώσεις του έρωτα στον εγκέφαλό μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση