,

Πώς να καταπολεμήσουμε το άγχος για την εικόνα του σώματός μας χωρίς να το αλλάξουμε

Το σώμα μας είναι κάτι εκπληκτικό σε αυτό τον κόσμο: είναι εξαιρετικά ευφυές, σοφό και προσαρμοστικό. Έχοντας επεξεργαστεί για πολύ καιρό και με πολλούς

Πώς να καταπολεμήσουμε το άγχος για την εικόνα του σώματός μας χωρίς να το αλλάξουμε

Το σώμα μας είναι κάτι εκπληκτικό σε αυτό τον κόσμο: είναι εξαιρετικά ευφυές, σοφό και προσαρμοστικό. Έχοντας επεξεργαστεί για πολύ καιρό και με πολλούς τρόπους τη σχέση με το σώμα μου, μπορώ να σας πω ότι ο διαλογισμός αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο.

Μπορώ επίσης να σας πω ότι η επανάληψη της φράσης «δεν είμαι το σώμα μου» έχει μικρή επίδραση, καθώς και αξία. Είναι άλλο το να το γνωρίζουμε αυτό και άλλο το να αποτελεί μια πρακτική λύση σε μια τόσο δύσκολη περίπτωση όπως το άγχος για την εικόνα του σώματός μας.

Advertisment

Πιστεύω ότι χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε το πνευματικό στοιχείο όσο πιο πρακτικά γίνεται ώστε να μας βοηθήσει. Γι’ αυτό εδώ προτείνω 5 βήματα που εγώ βρήκα χρήσιμα στην διαδικασία βελτίωση της σχέσης με το σώμα μου:

– Προκαλέστε τις επικριτικές σας σκέψεις: Η ενσυνειδητότητα μας επιτρέπει να αποκτήσουμε μεγαλύτερη καθαρότητα σκέψης. Παρατηρήστε πόσο συχνά εμφανίζονται επικριτικές σκέψεις: να θυμάστε, δεν είναι αλήθειες, αλλά εσωτερικευμένες σκέψεις από πολιτισμικές αξίες. Όταν αυτές εμφανιστούν, εκτός από το να τις παρατηρείτε, προκαλέστε τες. Εγώ το κάνω, αναπλασιώνοντας τον εσωτερικό μου μονόλογο με τον τρόπο που θα μιλούσε σε έναν στενό μου φίλο.

– Διαλογιστείτε στην αίσθηση του σώματος: Χρησιμοποιήστε τον διαλογισμό για να κάτσετε απλώς και να παρατηρήσετε το πλούσιο σύμπαν των αισθήσεων που έρχονται και φεύγουν και ρέουν στο σώμα μας. Προσπαθήστε να μην τους βάλετε ταμπέλες όπως «καλές» ή «κακές», «ευχάριστες» ή «δυσάρεστες». Δείτε πώς το σώμα επικοινωνεί και αισθάνεται ότι είναι ζωντανό.

Advertisment

– Επικοινωνήστε με το σώμα: Μπορεί να νιώσετε λίγο ανόητα στην αρχή, αλλά αυτό λειτουργεί. Αυτό συνέβη τυχαία κατά τη διάρκεια διαλογισμού. Άρχισα ενστικτωδώς έναν εσωτερικό διάλογο με το σώμα μου και του ζητούσα συγγνώμη για τον τρόπο που του είχα φερθεί. Το είχα ως δεδομένο, το κούραζα και το εξαντλούσα με υπερβολική γυμναστική και δεν το εκτιμούσα. Όταν του είπα «συγγνώμη», ξέσπασα σε κλάματα – το σώμα μου είχε ανταποκριθεί σε αυτό που έκανα και εξέφραζε ευγνωμοσύνη.

– Αναπτύξτε μια διάθεση ενθουσιασμού: Όταν βλέπουμε από την οπτική της φυσικής εμφάνισης, κρίνουμε το σώμα μας, το σκανάρουμε για ελαττώματα και ατέλειες. Αντιθέτως, εσείς προσπαθήστε να αλλάξετε αυτή τη νοοτροπία και να την αντικαταστήσετε με ενθουσιασμό. Εξερευνήστε τη μαγεία του σώματος: πώς θεραπεύεται, πώς σας παρέχει θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για να επιβιώσετε.

– Προσφέρετε τρυφερή καλοσύνη στο σώμα σας: Πρόκειται για μια μορφή διαλογισμού, ιδιαίτερα ισχυρή. Στον διαλογισμό, κατάφερα μια αλλαγή στον τρόπο που συνδεόμουν με το σώμα μου, όταν το φανταζόμουν σε ένα φωτεινό, λευκό φως.

Η προσπάθεια αλλαγής της σχέσης με το σώμα μας είναι μια αργή διαδικασία, που περιλαμβάνει την εξερεύνησή του με διάθεση ενθουσιασμού και ευγνωμοσύνης. Αντί να προσπαθείτε να πλάσετε το τέλειο σώμα, στοχεύστε στο να βελτιώσετε τη σχέση σας με αυτό στο πέρασμα του χρόνου, αφουγκραστείτε το γιατί έχει πολλά να σας πει.

Πηγή:

goalcast.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Οι πληγές σου μπορούν να γίνουν τα παράσημά σου!
Γιατί σαμποτάρω τον εαυτό μου;
Πώς ζητάει «συγγνώμη» ένας ναρκισσιστής

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση