, ,

Το άρωμα του συντρόφου μας βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου, σύμφωνα με έρευνα

Η μυρωδιά είναι μία ισχυρή, αν και υποτιμημένη, αίσθηση. Παλαιότερες έρευνες μας έχουν αποκαλύψει ότι το άρωμα ενός τριαντάφυλλου ενισχύει την ποιότητα του ύπνου,

Το άρωμα του συντρόφου μας βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου, σύμφωνα με έρευνα

Η μυρωδιά είναι μία ισχυρή, αν και υποτιμημένη, αίσθηση. Παλαιότερες έρευνες μας έχουν αποκαλύψει ότι το άρωμα ενός τριαντάφυλλου ενισχύει την ποιότητα του ύπνου, αλλά νέα έρευνα μας δείχνει ότι ένα νέο άρωμα μας βοηθά να αποκοιμηθούμε ταχύτερα: το άρωμα του/της συντρόφου μας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα ύπνου από 155 συμμετέχοντες που βρίσκονταν σε μακροχρόνιες σχέσεις. Κάθε συμμετέχων είχε δύο διαφορετικά T-shirts και τους δόθηκαν ξεχωριστά για δύο νύχτες. Το ένα ήταν ένα απλό, αχρησιμοποίητο, ενώ το άλλο είχε φορεθεί από τον/τη σύντροφο για περίπου 24 ώρες, και ύστερα είχε συντηρηθεί το άρωμά του.

Advertisment

Κάθε βράδυ, οι συμμετέχοντες φορούσαν ειδικά ρολόγια που συλλέγουν δεδομένα και μετρούσαν τον χρόνο ύπνου, αλλά και τα μοτίβα του. Η κύρια ερευνήτρια, Marlise Hofer ανέφερε σχετικά με τις παρατηρήσεις: «Η επίδραση που παρατηρήσαμε ήταν παρόμοια σε μέγεθος με εκείνη που αναφέρεται μετά από συμπληρώματα μελατονίνης».

Ένας ενδιαφέρων παράγοντας της μελέτης ήταν ότι συμμετέχοντες δεν γνώριζαν με ποιο T-shirt κοιμόντουσαν το κάθε βράδυ και τους ζητήθηκε μάλιστα να μαντέψουν. Το άρωμα έκανε λοιπόν την μεγάλη διαφορά.

«Ένα από τα πιο εκπληκτικά ευρήματα είναι το πώς το άρωμα του/της συντρόφου μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου ακόμα και εκτός συνείδησης», αναφέρει μία εκ των ερευνητών. «Τα δεδομένα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες στριφογυρνούσαν λιγότερο όταν μύριζαν το άρωμα του/της συντρόφου τους, ακόμα κι αν δεν το γνώριζαν».

Advertisment

Η παρουσία του/της συντρόφου είναι καταπραϋντική και έχει αποδειχθεί ότι δίνει στο άτομο μια αίσθηση ασφάλειας. Με αυτή την έρευνα, οι ειδικοί βρήκαν έναν τρόπο να διατηρηθεί αυτή η αίσθηση ακόμα κι όταν ο/η σύντροφος δεν είναι παρών.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές σκοπεύουν να συνεχίσουν το πείραμά τους για να δουν αν το άρωμα ενός γονιού μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ύπνου ενός βρέφους. Οπότε αν δε περνάτε τη νύχτα με το/τη σύντροφό σας, μπορείτε να έχετε μαζί σας κάτι δικό του, κάτι που θα σας καθησυχάσει και θα σας βοηθήσει να αποκοιμηθείτε πριν καν το αντιληφθείτε.

Πηγές:

https://www.mindbodygreen.com/articles/rose-scented-slumber-might-improve-memory-learning-study-finds

news.ubc.ca/2020/02/13/smelling-your-lovers-shirt-could-improve-your-sleep

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη
Έρευνα: Η ψυχική υγεία της εγκύου επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου
Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακά προβλήματα λόγω κατάθλιψης;
Έρευνα για την κατάθλιψη: Ποιες χώρες είναι πρωταθλήτριες στα αντικαταθλιπτικά | Η θέση της Ελλάδας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση