Η επιστήμη του υποσυνείδητου εγκεφάλου

Η κατανόηση της πρωτοποριακής επιστήμης του υποσυνείδητου εγκεφάλου θα σας βοηθήσει να δείτε πόσο ισχυρός μπορεί να είναι. Η αντίληψη αυτής της επιστήμης του

Η επιστήμη του υποσυνείδητου εγκεφάλου

Η κατανόηση της πρωτοποριακής επιστήμης του υποσυνείδητου εγκεφάλου θα σας βοηθήσει να δείτε πόσο ισχυρός μπορεί να είναι. Η αντίληψη αυτής της επιστήμης του εγκεφάλου θα τροφοδοτήσει ακόμη περισσότερο τις πεποιθήσεις σας, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει τις θεραπείες να δράσουν ακόμη πιο καλά.

Όταν βιώσετε μια «ψυχεδελική» εμπειρία που θα σας κάνει να νιώσετε ότι οι βελτιώσεις στη ζωή σας έρχονται εύκολα και «μαγικά», τότε θα καταλάβετε την επιστήμη πίσω από αυτό το συναίσθημα. Δεν είναι συναρπαστικό να γνωρίζετε τι συμβαίνει μέσα στον εγκέφαλό σας; Φυσικά, αυτή η επιπλέον γνώση δεν είναι απαραίτητη για να λειτουργήσει η «μαγεία του εγκεφάλου».

Ο υποσυνείδητος εγκέφαλος αποτελεί πραγματικό κομμάτι του εγκεφάλου μας που έχει μελετηθεί επιστημονικά. Δεν είναι κάποιο φαντασμαγορικό σόου ή θρίλερ φαντασίας. Παρόλο που η ιστορία που θα σας διηγηθώ μπορεί να ακούγεται σαν εξωφρενικό σενάριο για ταινία του Χόλιγουντ, πρόκειται για μια αληθινή αστυνομική υπόθεση απαγωγής –η υπόθεση Τσοουτσίλα– και δείχνει την επιστημονική δύναμη του υποσυνείδητου εγκεφάλου, καθώς και την ικανότητά του να αποκτά πρόσβαση σε αναμνήσεις του παρελθόντος.

Τον Ιούλιο του 1976, είκοσι έξι μαθητές του δημοτικού σχολείου Dairyland Union είχαν πάει μια διασκεδαστική ημερήσια εκδρομή στην πισίνα της περιοχής. Καθώς επέστρεφαν από έναν επαρχιακό δρόμο, ένα λευκό βαν πλησίασε το σχολικό λεωφορείο που τους μετέφερε. Από αυτό πετάχτηκαν τρεις ένοπλοι άνδρες που υποχρέωσαν τα είκοσι έξι παιδιά και τον οδηγό τους να βγουν από το λεωφορείο και να μπουν σε δύο βαν. Οι απαγωγείς οδήγησαν τα θύματά τους σε ένα λατομείο 160 χιλιόμετρα μακριά, όπου ήταν ήδη μισοθαμμένο ένα φορτηγό μετακομίσεων.

Έσπρωξαν με τη βία τα παιδιά και τον οδηγό τους στο εσωτερικό του φορτηγού και κατόπιν το σκέπασαν εντελώς με χώμα αφήνοντας να εξέχουν μόνο δύο σωλήνες εξαερισμού για να κρατήσουν τους ομήρους ζωντανούς. Στη συνέχεια έφυγαν για να τηλεφωνήσουν και να ζητήσουν λύτρα πέντε εκατομμυρίων δολαρίων. Δεκαέξι ώρες αργότερα, τα παιδιά και ο οδηγός τους κατάφεραν να ξεφύγουν ενώ οι απαγωγείς κοιμούνταν.

Η αστυνομία ρώτησε τον οδηγό του λεωφορείου ποια ήταν η πινακίδα κυκλοφορίας του βαν των απαγωγέων, αλλά του ήταν αδύνατον να τη θυμηθεί. Το FBI κάλεσε τον δρα Ουίλιαμ Κρόγκερ, έναν γιατρό ο οποίος είχε γίνει ήδη πολύ γνωστός για την εργασία του με την ιατρική ύπνωση. Με τη βοήθεια της ύπνωσης και του δρα Κρόγκερ, ο οδηγός του λεωφορείου κατάφερε να έρθει σε επαφή με το υποσυνείδητό του και να θυμηθεί όλα τα γράμματα και τους αριθμούς της πινακίδας κυκλοφορίας του βαν των απαγωγέων, εκτός από ένα. Τελικά αποδόθηκε δικαιοσύνη και όλοι οι απαγωγείς πήγαν φυλακή.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, δεν θα χρειαστεί ποτέ να καταφύγετε στο υποσυνείδητό σας για να σας βοηθήσει στην ποινική έρευνα μιας απαγωγής. Θα θέλατε όμως ίσως να ανακαλέσετε κάποιες αναμνήσεις για να σας βοηθήσουν να καταλάβετε ποιοι είστε με έναν καινούριο τρόπο. Δυστυχώς, σε ορισμένες υποθέσεις της δεκαετίας του 1990, στις οποίες περιλαμβάνονταν ψευδείς κατηγορίες σατανιστικής κακοποίησης που είχαν στηριχθεί σε ψεύτικες αναμνήσεις, στις συνεδρίες των ασθενών είχε χρησιμοποιηθεί, μεταξύ άλλων τεχνικών, και η ύπνωση.

Αυτό οδήγησε το κοινό της εποχής στο να πιστέψει ότι η ύπνωση ήταν εκείνη που δημιούργησε τις ψεύτικες αναμνήσεις, και όχι οι αρνητικές και ψευδείς υποβολές που χρησιμοποίησαν οι θεραπευτές για να επηρεάσουν το υποσυνείδητο των ασθενών. Αυτό το φαινόμενο δεν περιορίζεται αποκλειστικά στην ψυχολογία. Συναντάται επίσης σε νομικές υποθέσεις – ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο οι δικηγόροι δεν επιτρέπεται να καθοδηγούν τους μάρτυρες κατά τη διάρκεια των δικών. Θυμηθείτε ότι ο νους είναι, σε γενικές γραμμές, μια οντότητα πολύ δεκτική στις υποβολές.

Παρά τις λανθασμένες αντιλήψεις σχετικά με την ύπνωση και την εσφαλμένη χρήση της που την κάνουν να φαίνεται τρομακτική, η ύπνωση δεν θα αποδώσει εάν εσείς δεν το θελήσετε και δεν το επιτρέψετε. Το θαύμα του υποσυνειδήτου θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο προς το συμφέρον σας. Χρησιμοποιήστε αυτό το φαινόμενο προς όφελός σας με κάποιον που είναι με το μέρος σας. Δεν μπορώ να σας αναγκάσω να κάνετε πράγματα που δεν θέλετε και δεν μπορώ να σας κάνω πλύση εγκεφάλου.

Με την άδειά σας, ωστόσο, αυτό το βιβλίο –ή ένας ειδικευμένος γιατρός– μπορεί να σας βοηθήσει να απομακρύνετε τις οδυνηρές αναμνήσεις και να γίνετε πιο παθιασμένοι και πιο παραγωγικοί. Εάν επιτρέψετε στον εαυτό σας να αφεθεί, η «μαγεία» –εάν σας αρέσει αυτός ο όρος– μπορεί να αποτελέσει πράγματι ένα ισχυρό εργαλείο. Αναρωτιέμαι πώς θα σας βοηθήσει αυτό το τεκμηριωμένο πρόγραμμα να νιώσετε καλύτερα σήμερα, βοηθώντας σας να δημιουργήσετε ένα υπέροχο αύριο.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Dr. Mike Dow «Το υποσυνείδητο μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου» από τις εκδόσεις Διόπτρα

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε