, ,

Έρευνα αποκαλύπτει ότι ο καρδιακός ρυθμός του σκύλου αυξάνεται όταν ο ιδιοκτήτης λέει απλώς «σ’ αγαπώ»

Υπάρχει πιο χαρούμενο, αγνό και αυθόρμητο συναίσθημα στον κόσμο από αυτό που μας προκαλεί η αγάπη των κατοικίδιων; Πρόκειται για ένα συναίσθημα που δεν

Έρευνα αποκαλύπτει ότι ο καρδιακός ρυθμός του σκύλου αυξάνεται όταν ο ιδιοκτήτης λέει απλώς «σ’ αγαπώ»

Υπάρχει πιο χαρούμενο, αγνό και αυθόρμητο συναίσθημα στον κόσμο από αυτό που μας προκαλεί η αγάπη των κατοικίδιων; Πρόκειται για ένα συναίσθημα που δεν έχει δεσμεύσεις και μια αγάπη άνευ όρων.

Όταν ένας σκύλος γλύφει το πρόσωπό σας, όταν πηδά στην αγκαλιά σας ή όταν γαυγίζει από ενθουσιασμό όταν ξεκλειδώνετε την πόρτα ερχόμενοι σπίτι, δείχνει απλώς πόσο σας αγαπά. Αλλά γνωρίζατε πώς αντιδρά ο οργανισμός του σκύλου σας όταν του λέτε ότι τον αγαπάτε;

Advertisment

Σύμφωνα με έρευνα, ο χτύπος της καρδιάς τους προδίδει πόσο τους αρέσει να ακούνε τη φράση «σ’ αγαπώ». Αφού συνέδεσαν τις καρδιές των κατοικίδιων με ειδικούς μετρητές καρδιακού ρυθμού, οι ερευνητές έδωσαν ορισμένα σενάρια στους ιδιοκτήτες τους που θα δημιουργούσαν για τα σκυλάκια τους σε ένα διάστημα επτά ημερών.

Τα στοιχεία αποκάλυψαν ότι η καρδιά τους χτυπούσε 67 φορές το λεπτό σε κατάσταση ξεκούρασης. Όταν οι ιδιοκτήτες τους έλεγαν «Σ’ αγαπώ», ο καρδιακός ρυθμός τους ανέβαινε στους 98 χτύπους ανά λεπτό – μία αύξηση της τάξεως του 46.2%.

Ο σκύλος μας ανεβάζει τους καρδιακούς του παλμούς κατά 10.4% μόνο και μόνο που μας κοιτά, αλλά υπάρχουν και ορισμένες δραστηριότητες που έχουν ηρεμιστική επίδραση. Για παράδειγμα, οι αγκαλιές στον καναπέ μειώνουν τον καρδιακό τους ρυθμό κατά 22.7%.

Advertisment

Η έρευνα ωστόσο είχε και ορισμένους περιορισμούς με βασικό το μικρό δείγμα σκύλων που χρησιμοποιήθηκαν και μετρήθηκαν. Εντούτοις, τα συμπεράσματα του πειράματος έρχονται ουσιαστικά να επιβεβαιώσουν αυτό που όλοι οι ιδιοκτήτες σκύλων γνωρίζουν: ότι οι μικροί τους φίλοι τους αγαπούν βαθύτατα και τους είναι αφοσιωμένοι με όλη τους καρδιά.

Και αυτό φαίνεται από τα συναισθήματα της χαράς και της ευτυχίας που ζωγραφίζονται στα μάτια τους κάθε φορά που τους κοιτούν, που παίζουν μαζί τους και που τους καλούν για συντροφιά ή για μια βόλτα μαζί. Μελλοντικές έρευνες με μεγαλύτερο δείγμα θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε σε βαθύτερο επίπεδο πώς πράγματι αντιδρά ο οργανισμός τους.

Πηγή:

goodnewsnetwork.org/say-i-love-you-to-dog-and-heart-rate-jump

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

7 μαθήματα που μας διδάσκουν οι γάτες για την αγάπη
Αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα έντομα για το κατοικίδιό σας που πρέπει να προσέχετε
Το πρώτο πάρκο σκύλων με ανακυκλώσιμα υλικά στον Δήμο Καλαμαριάς
Η ιστορία των δύο σκύλων που θα σας κάνει να δακρύσετε (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση