, , ,

Το κοιλιακό λίπος αυξάνει τον κίνδυνο επαναλαμβανόμενων καρδιακών εμφραγμάτων, σύμφωνα με έρευνα

Οι επιστήμονες ήδη γνωρίζουν ότι το στομαχικό λίπος – γνωστό ως κοιλιακή παχυσαρκία – αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακού εμφράγματος. Αλλά νέα έρευνα βρήκε

Το κοιλιακό λίπος αυξάνει τον κίνδυνο επαναλαμβανόμενων καρδιακών εμφραγμάτων, σύμφωνα με έρευνα

Οι επιστήμονες ήδη γνωρίζουν ότι το στομαχικό λίπος – γνωστό ως κοιλιακή παχυσαρκία – αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακού εμφράγματος. Αλλά νέα έρευνα βρήκε ότι το επιπλέον λίπος σε αυτή την περιοχή του σώματος αυξάνει επίσης τον κίνδυνο επαναλαμβανόμενων καρδιακών εμφραγμάτων.

Ο λόγος που η κοιλιακή παχυσαρκία είναι πολύ συνηθισμένη σε άτομα με ένα πρώτο καρδιακό έμφραγμα είναι ότι συνδέεται στενά με συνθήκες, οι οποίες επιταχύνουν την αρτηριοσκλήρυνση. Αυτές οι συνθήκες περιλαμβάνουν αυξημένη αρτηριακή πίεση, υψηλό σάκχαρο και αντίσταση στην ινσουλίνη, όπως επίσης και υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα.

Advertisment

Μια νέα έρευνα όμως, που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Preventive Cardiology, ρίχνει περισσότερο φως στην σοβαρή τελικά επίδραση που μπορεί το κοιλιακό λίπος να έχει στην υγεία της καρδιάς. Η μελέτη δεν ερεύνησε μόνο τα επαναλαμβανόμενα καρδιακά εμφράγματα, αλλά επίσης τα ισχαιμικά εγκεφαλικά και τον θάνατο από στεφανιαία νόσο μετά από ένα πρώτο καρδιακό έμφραγμα.

Η έρευνα περιελάμβανε πάνω από 22.000 συμμετέχοντες ηλικίας 35-77 ετών, καθιστώντας τη τη μεγαλύτερη έρευνα πάνω στο ζήτημα μέχρι σήμερα. Η Σουηδική ομάδα χρησιμοποίησε στοιχεία από τους πολίτες της χώρας που είχαν συμμετάσχει σε εθνική μελέτη. Για την ακρίβεια, η ομάδα συμπέρανε ότι το στομαχικό λίπος ήταν ο βασικότερος δείκτης πρόβλεψης των επαναλαμβανόμενων καρδιακών εμφραγμάτων σε σύγκριση με τη γενική παχυσαρκία.

Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων παρουσίαζε κοιλιακή παχυσαρκία (το 78% των ανδρών και το 905 των γυναικών). Οι ερευνητές προσδιόρισαν την παχυσαρκία σε αυτή την περιοχή ως περιφέρεια 94 εκατοστά ή περισσότερο για τους άνδρες και 80 εκατοστά ή περισσότερο για τις γυναίκες. Οι δευτεροβάθμιες θεραπείες πρόληψης επίσης δεν είχαν καμία επίδραση στη σχέση ανάμεσα στο στομαχικό λίπος και στα επαναλαμβανόμενα καρδιαγγειακά περιστατικά, ένα εύρημα που μέχρι πρόσφατα μας ήταν άγνωστο.

Advertisment

Οι γιατροί τυπικά προσφέρουν δευτεροβάθμιες θεραπείες πρόληψης στους ασθενείς μετά από το πρώτο τους έμφραγμα για να προλάβουν δεύτερο. Αυτές οι θεραπείες λειτουργούν μειώνοντας τους παράγοντες κινδύνου που συσχετίζονται με το καρδιακό έμφραγμα και το εγκεφαλικό, όπως υψηλό σάκχαρο, τα λιπίδια και η αρτηριακή πίεση. Στην έρευνα, οι ασθενείς με αυξημένα επίπεδα κοιλιακής παχυσαρκίας είχαν και πάλι αυξημένο κίνδυνο επαναλαμβανόμενων εμφραγμάτων παρά τις θεραπείες, όπως αντι-υπερτασικά, φάρμακα για τον διαβήτη και μείωσης των λιπιδίων.

Όταν τα φύλα εξετάστηκαν ξεχωριστά, οι άνδρες και οι γυναίκες παρουσίασαν ορισμένες διαφορές. Η σύνδεση ανάμεσα στο κοιλιακό λίπος και στα επαναλαμβανόμενα καρδιακά εμφράγματα ήταν ισχυρότερη στους άνδρες, για παράδειγμα. Αλλά στις γυναίκες, ο μικρότερος κίνδυνος δεν σήμαινε λιγότερο κοιλιακό λίπος. Ο κίνδυνος λόγω κοιλιακής παχυσαρκίας ήταν ανεξάρτητος από άλλους παράγοντες, όπως το κάπνισμα, η διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η χοληστερόλη και το συνολικό βάρος.

Αυτές οι διαφορές, ωστόσο, χρειάζονται περαιτέρω εξέταση. Παρ’ όλα αυτά, το συμπέρασμα είναι και πάλι ξεκάθαρο. Η διατήρηση ενός υγιούς ποσοστού κοιλιακού λίπους είναι σημαντική για την πρόληψη μελλοντικών καρδιακών εμφραγμάτων και εγκεφαλικών ανεξάρτητα από το πόσα φάρμακα μπορεί να λαμβάνουμε ή πόσο υγιείς δείχνουν τα αιματολογικά τεστ ότι είμαστε.

Πηγή: journals.sagepub.com/doi/10.1177/2047487319898019

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ευερέθιστο έντερο… το σύνδρομο του σύγχρονου τρόπου ζωής | Οι τροφές που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα
Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση