, , , ,

Φαινόμενο McGurk: Πώς οι μάσκες επηρεάζουν την επικοινωνία μας

Δεν θα μπορούσαμε να το φανταστούμε αυτό πριν από λίγο καιρό, αλλά η χρήση της μάσκας δημιουργεί αρκετά προβλήματα στην επικοινωνία μας. Όταν μιλάμε

Φαινόμενο McGurk: Πώς οι μάσκες επηρεάζουν την επικοινωνία μας

Δεν θα μπορούσαμε να το φανταστούμε αυτό πριν από λίγο καιρό, αλλά η χρήση της μάσκας δημιουργεί αρκετά προβλήματα στην επικοινωνία μας. Όταν μιλάμε με τους άλλους μέσα από τη μάσκα, αυτό που βλέπουμε και ακούμε δεν βρίσκεται σε συμφωνία και δυσκολευόμαστε να ακολουθήσουμε τη συζήτηση με τον ίδιο τρόπο που το καταφέρναμε πριν – μπορεί ακόμα και να παρερμηνεύουμε αυτό που μας λένε.

Συνεπώς, ο εγκέφαλός μας προσπαθεί να μας πείσει ότι αυτό που ακούσαμε δεν έχει καν ειπωθεί. Όταν συμβαίνει αυτό, ονομάζεται φαινόμενο McGurk.

Advertisment

Τι είναι το φαινόμενο McGurk;

Αυτό το είδος δυσκολίας στην επικοινωνία περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1976 από τους Harry McGurk και John MacDonald. Πρόκειται για ένα φαινόμενο επικοινωνίας που συμβαίνει όταν κάποιος αντιλαμβάνεται ότι οι κινήσεις των χειλιών του συνομιλητή του δεν ταιριάζουν με αυτό που λέει. Οπότε, για κάποιους, αυτό που ακούγεται είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό που λέγεται επειδή ο εγκέφαλός τους πείθει τα αυτιά τους ότι άκουσαν κάτι εντελώς διαφορετικό.

Έρευνα πάνω στο φαινόμενο McGurk

Σε μια μελέτη για το φαινόμενο McGurk που διεξήχθη από νευροεπιστήμονες στο Baylor College of Medicine, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να κρατήσουν τα μάτια κλειστά ενώ ακούνε ένα βίντεο με ένα άτομο που κάνει τους ήχους «ba ba ba»

Όταν ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να ανοίξουν τα μάτια τους και να παρακολουθήσουν το ίδιο βίντεο προσεκτικά, αλλά χωρίς τον ήχο, ανέφεραν ότι έμοιαζε το άτομο να λέει «ga ga ga».

Advertisment

Στο τελευταίο τμήμα του πειράματος, το βίντεο αναπαράχθηκε με τον ήχο ενεργοποιημένο. Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν και άκουσαν το βίντεο και όσοι ήταν ευαίσθητοι στο φαινόμενο McGurk ανέφεραν ότι άκουγαν «da da da».

Σαφώς, αυτός ο ήχος δεν ταιριάζει με τις οπτικές ή ακουστικές ενδείξεις που ανέφεραν από το προηγούμενο μέρος του πειράματος. Έτσι, το πείραμα ήταν μια απεικόνιση του φαινομένου McGurk.

Πώς οι μάσκες επηρεάζουν την επικοινωνία

Αυτή η νέα συνθήκη δείχνει πώς όταν δεν βλέπουμε τα χείλη του συνομιλητή, δημιουργείται πρόβλημα στην επικοινωνία. Το φαινόμενο McGurk αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούμε τόσο τα μάτια όσο και τα χείλη για να καταλάβουμε τι λένε οι άλλοι. Καθώς λοιπόν το στόμα μας είναι καλυμμένο από τη μάσκα, χάνουμε ένα βασικό κομμάτι της διαδικασίας επικοινωνίας.

Πώς να βελτιώσουμε την επικοινωνία με μάσκα

Ένας αποτελεσματικός τρόπος να βελτιώσουμε την επικοινωνία κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι να προσπαθήσουμε να σκεφτούμε τα σημεία του σώματός μας που είναι ορατά. Τα σημεία που οι άλλοι βλέπουν περιλαμβάνουν τα μάτια, τα φρύδια, τα χέρια και τον κορμό σας. Όλα αυτά τα στοιχεία θα σας βοηθήσουν να χρησιμοποιείτε τη γλώσσα του σώματος για να επικοινωνείτε αποτελεσματικότερα.

Για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ακοή τους, υπάρχουν οι μάσκες με διάφανη ασπίδα στο μπροστινό τους μέρος, οι οποίες επιτρέπουν στο άλλο άτομο να διαβάζει τα χείλη των ανθρώπων με τους οποίους συνομιλεί.

Πηγή:

www.verywellmind.com/what-is-the-mcgurk-effect-how-covid-19-masks-hinder-communication

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Θρίλερ, δράση ή κωμωδία; Τι δείχνει το αγαπημένο μας είδος ταινιών για το πως λειτουργεί ο εγκέφαλος
Γιατί ορισμένα είδη μουσικής κάνουν τον εγκέφαλό μας να τραγουδάει ενώ άλλα όχι;
Αυτισμός: 7 συμπεριφορές που αποκαλύπτουν ότι μπορεί να έχουμε τη διαταραχή
energitiki-akroasi

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση