, ,

Πώς η ένταση στο σαγόνι μπορεί να μεταφερθεί σε άλλα σημεία του σώματος

Σφίγγετε τα δόντια σας αυτή τη στιγμή; Αν η απάντηση είναι ναι, χρειάζεται να χαλαρώσετε άμεσα το σαγόνι σας. Τώρα, τραβήξτε τους ώμους σας

Πώς η ένταση στο σαγόνι μπορεί να μεταφερθεί σε άλλα σημεία του σώματος

Σφίγγετε τα δόντια σας αυτή τη στιγμή; Αν η απάντηση είναι ναι, χρειάζεται να χαλαρώσετε άμεσα το σαγόνι σας. Τώρα, τραβήξτε τους ώμους σας πίσω, απελευθερώστε την ένταση από τον αυχένα σας και πάρτε μια βαθιά ανάσα.

Αν σφίγγετε το σαγόνι σας, το πιθανότερο είναι ότι αποτελεί μία εκ των παρενεργειών του στρες, και είναι διαχειρίσιμο. Αν όχι, αυτή η ένταση μπορεί να προκαλέσει πόνο σε όλο το σώμα – όχι μόνο στο στόμα.

Advertisment

Τι προκαλεί την ένταση στο σαγόνι;

Όπως και με τα περισσότερα συμπτώματα, είναι καλύτερο να μην βγάζουμε μόνοι μας διάγνωση, επειδή οι υποβόσκουσες αιτίες μπορεί να ποικίλλουν. Υπάρχουν μυοσκελετικοί λόγοι, όπως ο βρυγμός, προβλήματα στην κροταφογναθική άρθρωση και ο πόνος στον αυχένα, όπως επίσης και νευρολογικοί λόγοι με πονοκεφάλους και ημικρανίες. Και φυσικά, πρέπει να σκεφτούμε και τα προβλήματα που σχετίζονται με το στρες.

Όμως, πριν ενοχοποιήσουμε το στρες ως τη βασική αιτία, είναι σημαντικό να αποκλείσουμε άλλες, σοβαρότερες πιθανότητες. Ακόμα κι αν δεν είναι μια επείγουσα κατάσταση, η ένταση στο σαγόνι μπορεί να αποδειχθεί αρκετά επώδυνη και ο πόνος να μην μείνει εκεί.

Εκτός από το σαγόνι, πού αλλού μπορεί να εμφανιστεί ο πόνος;

Σωματικά

Η ένταση στο σαγόνι μπορεί να δυσκολέψει το μάσημα. Επίσης, μπορεί να συσχετιστεί με δυσφορία στον αυχένα, στο λαιμό, στους ώμους, στους γλουτούς ή ακόμα και στη μέση. Το μυοσκελετικό σύστημα είναι στενά αλληλοσυνδεόμενο, οπότε όταν ο μαλακός ιστός από ένα σημείο του σώματος σφίγγεται, η αντίθετη πλευρά αρχίζει να τεντώνεται υπερβολικά και να αποδυναμώνεται. Όσο πιο αδύναμοι οι γλουτοί, η μέση, ο αυχένας και οι ώμοι, τόσο υψηλότερος ο κίνδυνος του τραυματισμού.

Advertisment

Ψυχολογικά/ νοητικά

Εάν ένα άτομο αντιμετωπίζει το συνεχές στρες της καθημερινής ζωής, είναι πιθανό να εκδηλωθεί σε σωματικούς πόνους και η αρτηριακή πίεση μπορεί να αυξηθεί. Όταν έχουμε αυτούς τους δύο παράγοντες, οι μύες μας θα σφίξουν.

Όταν οι μύες παραμένουν για ένα χρονικό διάστημα σε κατάσταση συστολής, αργά ή γρήγορα θα εμφανιστεί πόνος. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε το σώμα μας μέσω των διατροφικών μας συνηθειών, των συνηθειών άσκησης και της αντιμετώπισης του στρες θα διαδραματίσει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στη συνολική υγεία και ευεξία μας.

Και σα να μην έφτανε αυτό, η ζωή με χρόνιο πόνο θα αρχίσει να αλλάζει πώς το σώμα επεξεργάζεται τον πόνο. Ο χρόνιος πόνος επιδρά σημαντικά στη σύνδεση νου και σώματος. Η διαχείριση αυτών των συμπτωμάτων πριν γίνουν χρόνια θα αυξήσει την συνολική ποιότητα της ζωής.

Πώς θα μειώσουμε την ένταση στο σαγόνι

Υπάρχουν αρκετά είδη διατάσεων για να μειώσουμε την ένταση στο σαγόνι, όπως η αργή και προσεκτική περιστροφή του κεφαλιού, κινήσεις του πιγουνιού, κινήσεις προς τα εμπρός και προς τα πίσω του σαγονιού και κινήσεις της γλώσσας.

Για να μειώσουμε ένα ποσοστό του στρες που μπορεί να πυροδοτεί αυτό το φαινόμενο εξαρχής, οι ειδικοί συστήνουν διαλογισμό, γιόγκα, tai chi, βελονισμό ή άλλες αποδεδειγμένες θεραπείες νου-σώματος. Ωστόσο, αν παρατηρείτε ότι είναι ένα πρόβλημα που επιμένει, χρειάζεται οπωσδήποτε η επίσκεψη στον γιατρό μας.

Πηγή:

www.mindbodygreen.com/articles/jaw-tension-impacts-full-body

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

H εύκολη κίνηση που μακραίνει τη ζωή και σώζει την καρδιά – Kάντε την καθημερινά
Έρευνα: Τα μικροπλαστικά έχουν περάσει στο σπέρμα των περισσότερων ανδρών
Νέο τεστ προβλέπει την άνοια 9 χρόνια πριν από τα πρώτα συμπτώματα
Ο ρόλος του φύλου στη διάγνωση του αυτισμού: Νέα επιστημονικά ευρήματα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση