,

Βούτυρο αμυγδάλου: 4 στοιχεία που χρειάζεται να γνωρίζουμε για την κατανάλωσή του

Τα τελευταία 10 χρόνια, το ενδιαφέρον για το βούτυρο αμυγδάλου αυξήθηκε πάνω από 300%, σύμφωνα με τις μετρήσεις της Google και η αγορά του

Βούτυρο αμυγδάλου: 4 στοιχεία που χρειάζεται να γνωρίζουμε για την κατανάλωσή του

Τα τελευταία 10 χρόνια, το ενδιαφέρον για το βούτυρο αμυγδάλου αυξήθηκε πάνω από 300%, σύμφωνα με τις μετρήσεις της Google και η αγορά του προβλέπεται να διπλασιαστεί στα επόμενα 5 χρόνια.

Είναι όμως το βούτυρο αμυγδάλου υγιεινό; Η απλή απάντηση που μπορούμε να δώσουμε είναι πως ναι, είναι απολύτως υγιεινό. Όμως, όπως και με όλα τα άλλα, χρειάζεται να έχουμε στο νου μας την ποσότητα κατανάλωσης και τον συνδυασμό του με άλλες τροφές.

Advertisment

4 στοιχεία που χρειάζεται να γνωρίζουμε πριν καταναλώσουμε βούτυρο αμυγδάλου

Προσφέρει πολύτιμα οφέλη στην καρδιά μας

Το βούτυρο αμυγδάλου περιέχει μια καλή ισορροπία μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών, τα γνωστά ως υγιεινά λιπαρά. Αυτά βοηθούν στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων, βοηθώντας στη μειωμένη αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη, σύμφωνα με έρευνα του 2019 που δημοσιεύτηκε στο Lipids in Health and Disease.

Και αν και το βούτυρο αυτό δεν φάνηκε να επηρεάζει την HDL, μπορεί να μειώσει την LDL, μειώνοντας την ανάπτυξη πλάκας που βουλώνει τις αρτηρίες, σύμφωνα με έρευνα του 2015 στην Journal of Food Science and Technology. Πιο πρόσφατη έρευνα βρήκε επίσης ότι το βούτυρο αμυγδάλου μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να ελέγξουν το σάκχαρο στο αίμα τους, ακόμα και το βάρος τους, σημαντικά στοιχεία για μια υγιή καρδιά.

Βούτυρο αμυγδάλου vs φυστικοβούτυρο

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να θεωρούν το βούτυρο αμυγδάλου ως τον λιγότερο ελκυστικό ξάδελφο του φυστικοβούτυρου. Αλλά το βούτυρο αμυγδάλου έχει πολλά περισσότερα οφέλη για την υγεία.

Advertisment

Το βούτυρο αμυγδάλου έχει πολλές βιταμίνες και μέταλλα και αρκετά υγιεινά λιπαρά. Αν συγκρίνουμε το φυστικοβούτυρο και το βούτυρο αμυγδάλου, το βούτυρο αμυγδάλου είναι πολύ πιο θρεπτικό από το φυστικοβούτυρο λόγω των ινών, των βιταμινών και των μετάλλων του.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι στα περισσότερα φυστικοβούτυρο έχουν προσθέσει σάκχαρα, για να ενισχύσουν τη γεύση του. Έτσι, εκτός από λιγότερα θρεπτικά συστατικά, το φυστικοβούτυρο έχει συχνά περισσότερα λιπαρά και θερμίδες. Κάποια από τα πολυτιμότερα θρεπτικά στοιχεία που μας προσφέρει το βούτυρο αμυγδάλου είναι: ασβέστιο, μαγνήσιο, βιταμίνη Ε και φυτικές ίνες.

Δεν ξεχνάμε τις θερμίδες

Μόνο και μόνο επειδή το βούτυρο αμυγδάλου περιέχει υγιεινά λιπαρά με πολλά θρεπτικά στοιχεία δεν σημαίνει ότι μπορούμε να γεμίζουμε το πιάτο μας με αυτό. Είναι πάντα σημαντικό να καταλαβαίνουμε τις μερίδες.

Η σωστή δοσολογία λιπαρών είναι 1 κουταλιά της σούπας. Τα οφέλη του προϊόντος χάνονται αν καταναλώσουμε 5 φορές τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα. 5 κουταλιές της σούπας βούτυρο αμυγδάλου, για παράδειγμα, περιέχουν 500 θερμίδες και 46 γρ. λιπαρών.

Υπάρχουν τόσοι νόστιμοι τρόποι να απολαύσουμε το βούτυρο αμυγδάλου

Μπορούμε να το καταναλώσουμε ως σνακ: συνδυάστε το με μισό μήλο ή με μια χούφτα κόκκινα φρούτα. Ταιριάζει και στο πρωινό μας: 1 κουταλιά της σούπας στο γιαούρτι με βρώμη ή απλώς στο γάλα με τα δημητριακά μας. Ή απλώς αλείψτε το πάνω σε μια φέτα ψωμί ολικής αλέσεως ως μια υγιεινή εναλλακτική της πραλίνας φουντουκιού.

Πηγή:

www.thehealthy.com/nutrition/is-almond-butter-healthy

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

4 «αθώες» τροφές που δεν γνωρίζατε ότι σας παχαίνουν
Οι top 16 πιο υγιεινοί σπόροι ή κόκκοι δημητριακών
Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση