, , ,

Ένας στους τρεις σκύλους έχει άγχος και φοβίες, σύμφωνα με έρευνα

Οι σκύλοι είναι τα πιο διαδεδομένα κατοικίδια ζώα σε όλο τον κόσμο και δεν είναι τυχαίο. Είναι οι πιο πιστοί και τρυφεροί φίλοι και

Ένας στους τρεις σκύλους έχει άγχος και φοβίες, σύμφωνα με έρευνα

Οι σκύλοι είναι τα πιο διαδεδομένα κατοικίδια ζώα σε όλο τον κόσμο και δεν είναι τυχαίο. Είναι οι πιο πιστοί και τρυφεροί φίλοι και συνάμα οι πιο διασκεδαστικοί. Κι όμως, όπως και οι άνθρωποι, έτσι κι αυτοί αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα, όπως στρες και άγχος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι στη Φινλανδία, οι σκύλοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε ένα μεγάλο εύρος χαρακτηριστικών του άγχους. Η συντάκτρια της έρευνας Milla Salonen και οι συνάδελφοί της ανέλυσαν τις συμπεριφορές 13.715 κατοικίδιων σκύλων από τη Φινλανδία – που ανήκαν σε 264 διαφορετικές ράτσες. Τα ευρήματά του δημοσιεύονται στο Scientific Reports.

Advertisment

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους ιδιοκτήτες των σκύλων να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με συμπεριφορές που σχετίζονταν με επτά χαρακτηριστικά σχετικά με το άγχος, τα οποία ήταν: ευαισθησία στον ήχο, γενικό φόβο, φοβία για επιφάνειες, παρορμητικότητα ή έλλειψη προσοχής, καταναγκαστικές συμπεριφορές, επιθετικότητα και συμπεριφορές που σχετίζονται με το άγχος αποχωρισμού.

Τα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι το 72,5% των σκύλων εκφράζουν συμπεριφορές που μοιάζουν σε εκείνες του άγχους, σύμφωνα πάντα με τους ιδιοκτήτες τους. Από το δείγμα, το 32% παρουσίαζε ευαισθησία στον ήχο, που σημαίνει ότι φοβούνταν τουλάχιστον έναν θόρυβο. Ο πιο συνηθισμένος φόβος ήταν εκείνος που σχετιζόταν με τα πυροτεχνήματα.

Ο γενικός φόβος εμφανιζόταν στο 29% των σκύλων της έρευνας. Από αυτό το 17% είχε φόβο για άλλους σκύλους, το 15% για αγνώστους και το 11% για νέες καταστάσεις. Οι λιγότερο συνηθισμένες αγχώδεις συμπεριφορές ήταν εκείνη του φόβου αποχωρισμού (5%) και της επιθετικότητας (14%).

Advertisment

Κάποιες συμπεριφορές που προδίδουν άγχος φαίνεται να γίνονται εντονότερες καθώς οι σκύλοι μεγαλώνουν. Αυτές περιλαμβάνουν την ευαισθησία στο θόρυβο – ειδικά των αστραπών – όπως και η υψοφοβία και το άγχος συγκεκριμένων επιφανειών.

Εντούτοις, σύμφωνα πάντα με τις αναφορές των ιδιοκτητών, τα μικρότερα σε ηλικία σκυλιά ήταν πιθανότερο να εμφανίσουν προβληματικές συμπεριφορές που σχετίζονται με το άγχος αποχωρισμού, όπως το να ουρήσουν στο πάτωμα ή να καταστρέψουν έπιπλα. Τέλος, υπήρχαν και ορισμένες διαφορές ανάμεσα στα φύλα, με τα αρσενικά να επιδεικνύουν περισσότερο επιθετικότητα και σημάδια παρορμητικότητας και τα θηλυκά να δείχνουν περισσότερο φόβο.

Η ράτσα φαίνεται πως επηρεάζει τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς, με τα «Τεριέ Wheaten» να είναι κατ’ εξοχήν ευαίσθητα στους θορύβους, τη στιγμή που τα «Σέτλαντ» και τα ισπανικά «Spanish Water» φαίνεται να είναι πιο τρομαγμένα και φοβισμένα.

Πηγή: www.nature.com/articles/s41598-020-59837-z

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

5 ανησυχητικές συμπεριφορές που μπορεί να έχει το κουτάβι σας και θα πρέπει να τις προσέξετε
Η θεραπευτική δύναμη της σχέσης μας με τα ζώα
Tiktoker έσωσε σκύλο που τον βρήκε στη θάλασσα στα ανοιχτά της Πάρου!
Μπορούν οι σκύλοι να “μυρίσουν” το PTSD; Ερευνητές απαντούν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση