Πώς να διαχειριστείτε έναν δύσκολο χαρακτήρα;

Ας το παραδεχτούμε, δεν είναι εφικτό να απομακρύνουμε από γύρω μας όλους τους δύσκολους ανθρώπους. Ωστόσο, δεν είναι ό, τι πιο εύκολο για κάποιον

Πώς να διαχειριστείτε έναν δύσκολο χαρακτήρα;

Ας το παραδεχτούμε, δεν είναι εφικτό να απομακρύνουμε από γύρω μας όλους τους δύσκολους ανθρώπους. Ωστόσο, δεν είναι ό, τι πιο εύκολο για κάποιον να πρέπει να διαχειριστεί δύσκολες προσωπικότητες στην καθημερινή του ζωή. Η ψυχολογία μάς διδάσκει πώς να αντιμετωπίζουμε αυτούς τους ανθρώπους.

Οι δύσκολοι άνθρωποι είναι παντού και συνήθως διαμαρτύρονται για σχεδόν τα πάντα. Εάν δεν διαμαρτύρονται, τότε μπορεί να απομονώνονται. Ήμουν κι εγώ δύσκολος χαρακτήρας στο παρελθόν, και ήταν όντως αρκετά περίπλοκο για τους άλλους να με αντιμετωπίσουν. Τώρα τους καταλαβαίνω.

Advertisment

Πώς να αντιμετωπίσετε τους δύσκολους ανθρώπους

Υπάρχουν πολλά είδη δύσκολων προσωπικοτήτων. Υπάρχουν εκείνοι που συνεχώς γκρινιάζουν, όπως ανέφερα παραπάνω, υπάρχουν εκείνοι που θέλουν πάντα να έχουν δίκιο και υπάρχουν κι αυτοί που μιλούν πίσω από την πλάτη των άλλων, σχολιάζοντας γι’ αυτούς. Ωστόσο, υπάρχουν και πολλά άλλα είδη δύσκολων ανθρώπων που μπορεί να συναντήσετε. Παρακάτω, χρησιμοποιώντας κάποιες βασικές αρχές της ψυχολογίας θα μάθουμε δεξιότητες και τεχνικές επικοινωνίας για να προσεγγίσετε τους δύσκολους ανθρώπους στη ζωή σας.

1. Θα μιλήσουν;

Προτού αντιμετωπίσετε δύσκολους ανθρώπους, πρέπει πρώτα να μάθετε αν είναι πρόθυμοι να μιλήσουν. Είναι καλύτερο να καταλάβετε τι τους κάνει να ενεργούν αρνητικά προς εσάς ή άλλους. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι κάποιοι από αυτούς δεν νοιάζονται και θέλουν να συνεχίσουν να κουτσομπολεύουν και να κακομεταχειρίζονται τους άλλους. Αλλά υπάρχουν κι εκείνοι που είναι δύσκολοι επειδή κάτι δεν πάει καλά. Μάθετε αν θέλουν να μιλήσουν πρώτα.

2. Προσπαθήστε να είστε ήρεμοι

Εάν κάποιος είναι δύσκολος, ειδικά απέναντί ​​σας, είναι δύσκολο να διατηρηθεί η ηρεμία στην επικοινωνία. Θα μπορούσαν να σας κάνουν να θυμώσετε ή να σας κάνουν να θέλετε να τους χτυπήσετε ή να ξεσπάσετε με κάποιο τρόπο. Προσοχή! Μην το κάνετε αυτό. Σύμφωνα με την Barbara Markway Ph.D., η καλύτερη προσέγγιση είναι να προσπαθήσετε όσο παραπάνω μπορείτε να παραμείνετε ήρεμοι, θυμηθείτε ότι αυτό που δυσκολεύει αυτό το άτομο μπορεί να μην σχετίζεται καν με εσάς. Μετρήστε έως το δέκα, πάρτε βαθιές ανάσες και παραμείνετε συγκεντρωμένοι στο στόχο.

Advertisment

3. Προσωπική προσέγγιση

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε όταν ασχολείστε με δύσκολα άτομα είναι να τους συναντήσετε προσωπικά. Η προσπάθεια να συζητήσουμε το ζήτημα που αντιμετωπίζουμε μπροστά σε άλλους ανθρώπους θα προκαλέσει ένταση και θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, πιθανότατα. Ωστόσο, καλό είναι να μην ξεχνάτε ότι καμία συζήτηση δεν μπορεί να αλλάξει τη νοοτροπία τους. Μπορεί μόνο να τους θυμίζει τις πράξεις και τις αντιδράσεις τους. Τα δύσκολα άτομα πρέπει να θέλουν τα ίδια να αλλάξουν. Κι αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα.

4. Μην γίνεστε επικριτικοί

Ίσως αυτό το άτομο αυτό να σας πει κάτι αμφιλεγόμενο. Μην προσπαθήσετε να βγάλετε γρήγορα συμπεράσματα και να το κρίνετε. Από μια άποψη, ίσως είναι εύκολο να κρίνουμε μια διαφορετική άποψη, αλλά το να είσαι ουδέτερος είναι το κλειδί. Απλώς ακούστε και συμπεριλάβετε στο σκεπτικό σας αυτά που έχουν να σας πουν.

5. Να είστε υπομονετικοί

Η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι δεν αλλάζουν μέσα σε μια νύχτα. Τις περισσότερες φορές, οι δύσκολοι άνθρωποι ήταν έτσι για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους. Υπάρχουν τόσοι πολλοί λόγοι για τους οποίους έχουν υιοθετήσει μια τέτοια στάση και πιθανότατα δεν έχουν να κάνουν με γεγονότα ζωής στα οποία εμπλέκεστε. Αλλά αν είστε υπομονετικοί, μπορείτε να καταφέρετε να σπάσετε τα στεγανά του ατόμου αυτού και να το βοηθήσετε να απαλλαγεί από αυτά τα βάρη.

6. Δείξτε θετική διάθεση

Ένα δύσκολο άτομο αισθάνεται απογοητευμένο από τον κόσμο και συνηθίζει να είναι απαισιόδοξο. Χρειάζεται να του δείξετε θετική διάθεση, ώστε να καταλάβει ότι μπορεί να κάνει ένα «διάλειμμα» από τη γκρίνια και το παράπονο. Να είστε ανοιχτοί κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, να κάνετε ερωτήσεις για να λάβετε διευκρινίσεις και να έχετε επαφή με τα μάτια, ώστε το άτομο να καταλαβαίνει ότι σας ενδιαφέρει πραγματικά να το ακούσετε.

7. Προσφέρετε βοήθεια

Εάν υπάρχει ένα προφανές πρόβλημα που προκαλεί αναταραχή με κάποιον, τότε προσφέρετε βοήθεια. Εφόσον η δυσκολία τους εκφραστεί, μπορείτε να αποκτήσετε κάποια εικόνα για το τι προκαλεί το χάος μέσα τους. Όταν νιώσετε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή στη συνομιλία σας, ρωτήστε τους εάν έχουν κάνει κάτι για να λύσουν το πρόβλημά τους. Εάν όχι, βοηθήστε τους να βρουν ένα σχέδιο. Στη συνέχεια, προσφέρετε τη βοήθειά σας, αν χρειαστεί, για την εφαρμογή του σχεδίου.

8. Ένα ζήτημα κάθε φορά

Όσον αφορά την επίλυση προβλημάτων, μην προσπαθήσετε να τους βοηθήσετε με όλα τα προβλήματά τους ταυτόχρονα. Αυτό δεν είναι καλό για κανέναν σας. Κάντε ένα βήμα τη φορά με τον φίλο ή το μέλος της οικογένειάς σας, βοηθώντας τον να βρει τη δική του λύση σε μια δύσκολη κατάσταση.

9. Ορίστε αυτά τα όρια

Αυτό είναι το σημείο που ένα δύσκολο άτομο απλά δεν προσπαθεί να αλλάξει ή μιλήσει σε κάποιον για τις αιτίες της συμπεριφοράς του. Απλώς συνεχίζει να κάνει να φέρεται άσχημα στους άλλους. Αν συμβεί αυτό, δεν υπάρχει τίποτα παραπάνω να κάνετε από το να δημιουργήσετε τα όριά σας. Μην το παρακάνετε, αλλά συμφωνήστε με τον εαυτό σας ποια θα είναι η στάση σας στο εξής και ποια πράγματα δεν θα ανεχτείτε.

Η σωστή προσέγγιση για την αντιμετώπιση δύσκολων προσωπικοτήτων

Ό, τι κι αν αποφασίσετε να κάνετε, βεβαιωθείτε ότι το κάνετε σωστά. Απλώς θυμηθείτε να διατηρήσετε την ηρεμία σας και κάντε το καλύτερο που μπορείτε. Ακόμα κι αν τα δύσκολα άτομα είναι στενά μέλη της οικογένειας, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να προσφέρετε σε αυτούς και τη σχέση σας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ποιες είναι οι επιπτώσεις του έρωτα στον εγκέφαλό μας
Η φράση που καταστρέφει τις σχέσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ
Πενθώντας μία σχέση, πενθώντας για μία σχέση ή πενθώντας σε μία σχέση;
Οικογένεια... ένας θεσμός με πολλές δομές

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση