, ,

Το σώμα θυμάται: Πρώην μπαλαρίνα με Αλτσχάιμερ ακούει τη «Λίμνη των Κύκνων» και θυμάται τη χορογραφία (Βίντεο)

Η μουσική μπορεί να αφυπνίσει τα βαθύτερα κομμάτια των αναμνήσεών μας – ακόμα κι εκείνες τις στιγμές που φαντάζουν χαμένες από καιρό. Η Marta

Το σώμα θυμάται: Πρώην μπαλαρίνα με Αλτσχάιμερ ακούει τη «Λίμνη των Κύκνων» και θυμάται τη χορογραφία της (Βίντεο)

Η μουσική μπορεί να αφυπνίσει τα βαθύτερα κομμάτια των αναμνήσεών μας – ακόμα κι εκείνες τις στιγμές που φαντάζουν χαμένες από καιρό. Η Marta C. González απέδειξε ακριβώς αυτό σε ένα βαθιά ανθρώπινο και συγκινητικό βίντεο που πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο και φυσικά έχει γίνει viral.

Από το βίντεο φαίνεται ότι η González – πρώην πρίμα μπαλαρίνα του New York City Ballet που εμφάνισε τη νόσο Αλτσχάιμερ – αναγνωρίζει τη μουσική της «Λίμνης των Κύκνων» του Τσαϊκόφσκι. Ακούγοντας τη μουσική, η González αρχίζει να κινεί τα χέρια της και ακολουθεί την χορογραφία που είχε μάθει πριν από πολλά πολλά χρόνια, όταν ήταν ακόμα μπαλαρίνα.

Advertisment

Το σύντομο βίντεο δείχνει ταυτόχρονα την τότε παράστασή της με την ίδια εκείνη χορογραφία το 1967. Αυτή η στιγμή, όπου όλοι θα περίμεναν πως η απώλεια της μνήμης θα έχει σβήσει την χορογραφία από τον εγκέφαλο και το σώμα της, είναι εξαιρετικά πολύτιμη. Κι αυτό διότι μας δείχνει πως ό,τι κι αν συμβεί, το σώμα θυμάται, όπως και η ψυχή μας. Κάποια πράγματα δεν ξεχνιούνται ποτέ.

Δυστυχώς, η γλυκιά González έφυγε από τη ζωή το 2019, αλλά το βίντεο αυτό ήρθε τώρα ξανά στη δημοσιότητα από τον ισπανικό οργανισμό Asociacion Musica para Despertar, ο οποίος χρησιμοποιεί τη μουσική ως θεραπευτική μέθοδο για άτομα που εμφανίζουν άνοια και Αλτσχάιμερ.

Όμως είναι σημαντικό να δούμε πέρα από το συγκινητικό συναίσθημα που μας προκαλείται. Χρειάζεται να αλλάξουμε θεμελιωδώς τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε και αλληλεπιδρούμε με αυτούς τους ασθενείς. Οι άνθρωποι με άνοια έχουν ακόμα τις μνήμες, την ταυτότητα και την προσωπικότητά τους, έχουν προτιμήσεις, άποψη και ανάγκες. Αυτό που θέλουν είναι στήριξη και φροντίδα.

Advertisment

Θέλουν να ζουν με αξιοπρέπεια και με τα ίδια δικαιώματα που έχουμε σε αυτή τη ζωή όλοι ανεξαιρέτως. Το σώμα θυμάται και ο κάθε ένας από αυτούς τους ασθενείς έχει μια μακρά ιστορία που κουβαλά, ο οποίος απαιτεί τον σεβασμό μας.

Πηγή:

mymodernmet.com/swan-lake-dance-alzheimers

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

The Tavros Project: Η πρώτη πολυκατοικία στην Ελλάδα με μηδενικούς λογαριασμούς ρεύματος
Μια σκάλα για τολμηρούς στη Νορβηγία | Η εντυπωσιακή θέα των φιορδ που κόβει την ανάσα (βίντεο)
Η συγκλονιστική στιγμή που φάλαινα ζητάει βοήθεια από δύτες | Μεγάλη μάζα σκουπιδιών είχε κολλήσει στο στόμα της (βίντεο)
5 ανησυχητικές συμπεριφορές που μπορεί να έχει το κουτάβι σας και θα πρέπει να τις προσέξετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση