, ,

Βίνσεντ βαν Γκογκ: Πάνω από 1.000 πίνακες και σχέδια διαθέσιμα για όλους μέσα από ψηφιακή συλλογή

Σχεδόν όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες έχουν μπει σε δεύτερο lockdown, το ίδιο και η Ολλανδία. Η τέχνη όμως βρίσκει πλέον τρόπους να μπαίνει και

Βίνσεντ βαν Γκογκ: Πάνω από 1.000 πίνακες και σχέδια διαθέσιμα για όλους μέσα από ψηφιακή συλλογή

Σχεδόν όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες έχουν μπει σε δεύτερο lockdown, το ίδιο και η Ολλανδία. Η τέχνη όμως βρίσκει πλέον τρόπους να μπαίνει και στο σπίτι μας ώστε να μη χάσουμε την επαφή μας με τον πολιτισμό. Γι’ αυτό και μια ομάδα Ολλανδικών μουσείων ξεκίνησε το σημαντικό εγχείρημα να φέρει στο κοινό (που βρίσκεται στα σπίτια του) τα έργα κλασικών μεγάλων και αναγνωρισμένων ζωγράφων.

Φυσικά, ο πολύτιμος και φημισμένος ζωγράφος Βίνσεντ βαν Γκογκ ήταν η προτεραιότητα· το παγκόσμιο πρότζεκτ «Van Gogh Worldwide» διαθέτει μια πλούσια ψηφιακή συλλογή με περισσότερα από 1.000 αριστουργήματα του αξεπέραστου καλλιτέχνη. Η ιστοσελίδα vangoghworldwide.org είναι το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας χρόνων από το Van Gogh Museum που βρίσκεται στο Άμστερνταμ.

Advertisment

Πλέον σχεδόν τα μισά από τα μετα-ιμπρεσιονιστικά έργα του ζωγράφου προσφέρονται σε όλους τους ανθρώπους ανά τον κόσμο που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Τα έργα συνοδεύονται από σχολιασμούς των ειδικών σα να έχει κάποιος τον προσωπικό του ξεναγό κατά την πλοήγησή του.

Στην ψηφιακή συλλογή βρίσκονται διαθέσιμες πάνω από τις 860 ελαιογραφίες του. Αλλά ο Βαν Γκογκ ήταν επίσης και γόνιμος σκιτσογράφος και πολλά από τα σκίτσα του είναι διαθέσιμα. Επιπροσθέτως, οι πληροφορίες στο «Van Gogh Worldwide» επιτρέπουν εις βάθος ματιά στον δημιουργό και τα δημιουργήματά του. Δίνονται επίσης πληροφορίες για τα μουσεία στα οποία στεγάζονται, όπως λεπτομέρειες αποκατάστασης των έργων, φωτογραφίες του πίσω μέρους των έργων και άλλες λεπτομέρειες.

Μέχρι σήμερα, η ψηφιακή συλλογή περιλαμβάνει τα έργα που υπάρχουν στα μουσεία της Ολλανδίας: Van Gogh Museum, Kröller-Müller Museum, Rijksmuseum, Netherlands Institute for Art History και Museum Boijmans Van Beuningen. Μελλοντικός στόχος του εγχειρήματος είναι να συμπεριληφθούν στη βάση δεδομένων και πολλά άλλα έργα του Βαν Γκογκ που βρίσκονται σε μουσεία σκορπισμένα σε όλον τον πλανήτη.

Advertisment

Ο Βίνσεντ βαν Γκογκ γεννήθηκε στις 30 Μαρτίου του 1853 στο Zundert της Ολλανδίας και θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους ζωγράφους της ιστορίας. Η επίδρασή του στα μεταγενέστερα κινήματα του εξπρεσιονισμού, του φωβισμού και στην αφηρημένη τέχνη θεωρείται καταλυτική.

Πηγή:

Με πληροφορίες από news247.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου διοργανώνει συζητήσεις για την αμηχανία που προκαλεί το προαποφασισμένο μέλλον του κόσμου
Evia Film Project: Τον Ιούλιο η γιορτή του κινηματογράφου στη Βόρεια Εύβοια
"Φαινόμενο Μότσαρτ" | Ενισχύει πραγματικά την νοημοσύνη των παιδιών;
Φεστιβάλ Καννών | για «Το Χάος που Άφησε Πίσω της» του Νίκου Κολιούκου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση