,

10 συνήθειες που έχουν οι ψυχικά ανθεκτικοί άνθρωποι και πώς να τις αναπτύξουμε

«Μη μου λες ότι ο ουρανός είναι το όριο, όταν υπάρχουν αποτυπώματα στο φεγγάρι» – Paul Brandt Δεν είναι τυχαίο που κάποιοι άνθρωποι είναι

10 συνήθειες που έχουν οι ψυχικά ανθεκτικοί άνθρωποι και πώς να τις αναπτύξουμε

«Μη μου λες ότι ο ουρανός είναι το όριο, όταν υπάρχουν αποτυπώματα στο φεγγάρι» Paul Brandt

Δεν είναι τυχαίο που κάποιοι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι και επιτυχημένοι από άλλους. Τι κάνουν που τους ξεχωρίζει από το πλήθος; Θέτουν ως προτεραιότητές τους την ψυχική τους ευεξία και την ανθεκτικότητα.

Advertisment

Κάποιοι άνθρωποι γεννιούνται με τρομερή αποφασιστικότητα, επηρεάζονται λιγότερο από στρεσογόνες καταστάσεις και είναι πιο ανθεκτικοί στην αλλαγή. Άλλοι είναι πιο ευάλωτοι στα βέλη των καθημερινών πιέσεων. Αλλά ασχέτως των όποιων έμφυτων ή επίκτητων στοιχείων μας, μπορούμε να καλλιεργήσουμε τη νοοτροπία της εξέλιξης όπως είπε η Carol Dweck από το Πανεπιστήμιο του Stanford – την πεποίθηση ότι η ήττα συμβαίνει για εσένα, όχι σε εσένα.

Όποιος έχει τη νοοτροπία της εξέλιξης, γνωρίζει ότι η επιτυχία και η αποτυχία πάνε χέρι χέρι, ποτέ ξεχωριστά. Η αποφυγή της αποτυχίας αυτόματα αποκλείει την δυνατότητα επιτυχίας. Ξέρουν ότι για να αποκτήσουν αυτό που θέλουν, πρέπει να αναγνωρίσουν τι δεν θέλουν και να το αποδεχτούν. Η αποτυχία είναι επίπονη, αλλά και μια ώθηση προς τα εμπρός, όταν κατέχει κανείς τα ακόλουθα χαρακτηριστικά.

10 συνήθειες που έχουν οι ψυχικά ανθεκτικοί άνθρωποι

1. Αναμένουν την απόρριψη και τα εμπόδια. Προετοιμαστείτε για το τι μπορεί να συναντήσετε.

Advertisment

2. Απορρίπτουν την επιθυμία της άνεσης και πατούν σε ασταθές έδαφος. Προθυμοποιηθείτε να πάτε μέχρι την άκρη του συναισθηματικού πόνου ώστε να μπορέσετε να είστε παρόντες γι’ αυτό που θα ακολουθήσει μετά.

3. Είναι πρόθυμοι να ματαιώσουν την άμεση ικανοποίηση στο παρόν για να νιώσουν την πλήρωση των στόχων τους μακροπρόθεσμα.

4. Καλλιεργούν την ανάκαμψη. Σκεφτείτε τον εαυτό σας σαν ένα λάστιχο που λυγίζει και τεντώνεται μέχρι ένα συγκεκριμένα σημείο πριν επανέλθει στην αρχική του θέση.

5. Αναφέρονται στις προηγούμενες εμπειρίες τους. Αναλογίζονται τα εμπόδια του παρελθόντος που υπερπήδησαν. Έχετε το νου σας στο τι έφερε την κάθε αποτυχία σας, αλλά και τι καταφέρατε να ξεπεράσετε και να αντιμετωπίσετε επιτυχώς.

6. Αναγνωρίζουν τις αυτο-αμφιβολίες που εμποδίζουν τη διαδρομή τους και τους βάζουν «τρικλοποδιές». Διοχετεύστε τες σε χρήσιμες δεξιότητες που δεν σας παραλύουν.

7. Διαχειρίζονται τα πάνω και τα κάτω της ζωής ισότιμα. Δεν γιορτάζουν τα καλά λιγότερο απ’ ότι θρηνούν για τα δυσάρεστα.

8. Δεν εκπλήσσονται από τα απρόβλεπτα, γνωρίζουν ότι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής. Μην χάνετε χρόνο σκεπτόμενοι πόσο «αδύνατο» ήταν να συμβεί το καθετί, εξασκήστε πιο γρήγορα αντανακλαστικά.

9. Εξασκούν τον θετικό εσωτερικό διάλογο και την αισιοδοξία. Αποφύγετε την δραματική και άδικη κριτική προς τον εαυτό σας, αυτό δημιουργεί επιπλέον εμπόδια στο δρόμο σας.

10. Πιάνουν τον εαυτό τους όταν πέφτουν ή καλύτερα ξέρουν να σηκώνονται αφού πέσουν. Αντί να χτυπάτε επιπλέον τον εαυτό σας επειδή πέσατε, πάρτε το μέρος σας και γίνετε ο νούμερο ένα υποστηρικτής σας.

Πηγή:

www.psychologytoday.com/intl/blog/the-right-mindset/202011/10-habits-highly-resilient-people

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Πρέπει να χαθώ μέσα στη δράση, αλλιώς θα μαραθώ από την απελπισία» | Alfred Tennyson
Η βιολογία της θλίψης: Γιατί είναι τόσο σημαντικό να εκφράζουμε τα αρνητικά συναισθήματα
Η ζωή, όπως και τα όνειρα που κάνεις για αυτή, δεν είναι να την ζεις στο κεφάλι σου αλλά στην πράξη!
Σημειωματάριο συναισθημάτων | Απέναντι στα «πρέπει» στέκεται ό,τι έχουμε περισσότερο ανάγκη: Ο έρωτας για ζωή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση