, , , ,

10 τρόποι που τα φυτά τονώνουν τη νοητική και συναισθηματική μας υγεία

Τι σχέση έχουν τα δέντρα, οι θάμνοι, τα πράσινα φυτά, τα πάρκα, οι παραλίες και οι ανθισμένοι κήποι με την νοητική μας υγεία;

10 τρόποι που τα φυτά τονώνουν τη νοητική και συναισθηματική μας υγεία

Τι σχέση έχουν τα δέντρα, οι θάμνοι, το γρασίδι, τα πράσινα φυτά, τα πάρκα, οι παραλίες, οι ανοιχτοί χώροι και οι ανθισμένοι κήποι με την νοητική μας υγεία; Σύμφωνα με μια εκτενή ανασκόπηση της επιστημονικής βιβλιογραφίας, μεγάλη.

Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν και αναλύθηκαν από τους ερευνητές Charles Hall και Melinda Knuth σε Πανεπιστήμιο του Τέξας και δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Environmental Horticulture υποστηρίζουν την ιδέα ότι η ζωή κοντά σε πράσινους χώρους μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση, να μειώσει τις αρνητικές επιδράσεις του στρες, να ενθαρρύνει την σωματική δραστηριότητα και άλλες θετικές συμπεριφορές, να βελτιώσει τις γνωστικές ικανότητες, να μειώσει την επιθετικότητα, και να προάγει τη συνολική ευεξία σε κάθε ηλικία.

Advertisment

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι άνθρωποι που περιτριγυρίζονταν από φυτά και φύση σε κάθε μορφή, είτε εσωτερικά του σπιτιού, είτε εξωτερικά, παρουσίαζαν συναισθηματικά και νοητικά οφέλη που έχουν θετική επίδραση στην κοινωνική, ψυχολογική, σωματική, γνωστική, περιβαλλοντική και πνευματική ευεξία.

10 τρόποι που τα φυτά τονώνουν τη νοητική και συναισθηματική μας υγεία

1. Μείωση του στρες: Ο χρόνος σε φυσικά περιβάλλοντα βοηθά στην επιτάχυνση της ανάρρωσης από νοητική κόπωση, την επιβράδυνση του καρδιακού ρυθμού, τη μείωσης της υπέρτασης και του άγχους.

2. Μειωμένα συμπτώματα κατάθλιψης: Οι ερευνητές αναφέρουν επανειλημμένως βελτιώσει στη διάθεση των υποκειμένων, λιγότερα περιστατικά κατάθλιψης, όπως επίσης και αυξημένη διάρκεια μνήμης και μειωμένα συμπτώματα άγχους μετά από μια βόλτα στη φύση, σε σύγκριση με μια βόλτα σε ένα αστικό τοπίο.

Advertisment

Μια Κορεατική μελέτη ασθενών που είχαν διαγνωστεί με ήπια έως σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης μελέτησε τη σχέση τους με τις επιδράσεις της θεραπείας CBT που γινόταν σε περιβάλλον νοσοκομείου και της θεραπείας CBT που γινόταν σε ένα εξωτερικό χώρο σαν δάσος. Τα συμπτώματα της κατάθλιψης ήταν σημαντικά λιγότερα στη δεύτερη ομάδα.

3. Καλύτερη συγκράτηση αναμνήσεων: Συγκριτικά με όσους περπατούσαν σε μια πολυσύχναστη αστική περιοχή, οι συμμετέχοντες που περπατούσαν σε ένα πράσινο τοπίο ή απλά σε φυσικό περιβάλλον, όπως ένας κήπος, μπορούσαν να συγκεντρωθούν καλύτερα σε ένα τεστ που τέσταρε την εργασιακή τους μνήμη.

4. Λιγότερα συμπτώματα μετατραυματικού στρες: Μελέτες σε βετεράνους και σε θύματα φυσικών καταστροφών που συμμετείχαν σε θεραπείες μέσω κηπουρικής βρήκαν ότι και οι δύο ομάδες μπορούσαν να ελέγξουν τα συμπτώματα του μετατραυματικού στρες τους και ανέπτυξαν θετικότερες στάσεις ζωής.

5. Βελτίωση συμπτωμάτων σε περιπτώσεις ΔΕΠΥ: Σε μια έρευνα, μαθητές που είχαν διαγνωστεί με ΔΕΠΥ μπορούσαν να συγκεντρωθούν καλύτερα μετά από μια βόλτα στο πάρκο σε σύγκριση με τους συμμαθητές τους που περπατούσαν σε μια απλή γειτονιά του κέντρου της πόλης. Παρόμοιες έρευνες έχουν καταλήξει στο ότι ακόμα και τα σύντομα διαλείμματα στη φύση έχουν κατευναστικές ιδιότητες.

6. Υψηλότερη παραγωγικότητα και βελτιωμένη συγκέντρωση σε σχολεία και εργασιακά πλαίσια: Μαθητές και εργαζόμενοι με θέα στη φύση αποδείχτηκε πως είναι πιο παραγωγικοί, αλλά επίσης σε μεγαλύτερη εγρήγορση, πιο προσεκτικοί και χαλαροί ταυτόχρονα. Ήταν λιγότερο ευερέθιστοι και είχαν πολύ λιγότερα συμπτώματα άσθματος ή αλλεργίας.

7. Υψηλότερα επίπεδα δημιουργικότητας: Οι βόλτες στη φύση, και ακόμα και οι σύντομες επισκέψεις στα πάρκα των αστικών περιοχών, έχει αποδειχτεί ότι προάγουν την δημιουργικότητα, τονώνουν τη διάθεση και την αίσθηση ζωτικότητας.

8. Λιγότερα συμπτώματα άνοιας: Όταν ασθενείς με άνοια σε ένα ίδρυμα φροντίδας άρχισαν να ασχολούνται με την κηπουρική και με εξωτερικές δραστηριότητες, οι γνωστικές τους ικανότητες βελτιώθηκαν και υπήρχαν λιγότερα περιστατικά επιθετικής συμπεριφοράς.

9. Αυτοεκτίμηση: Οι επιστήμονες απέδειξαν σε διάφορες μελέτες ότι υπάρχουν σημαντικές βελτιώσεις στην αυτοεκτίμηση και στη διάθεση τόσο σε άνδρες, όσο και σε γυναίκες μετά από άσκηση σε φυσικά περιβάλλοντα, και ειδικά με την παρουσία νερού.

10. Υψηλότερη νοημοσύνη: Άλλες μελέτες δείχνουν ότι οι βαθιές εμπειρίες που μας συνδέουν με τη φύση οφείλονται στη γεωμετρία και στην αρχιτεκτονική τόσο των φυσικών περιβαλλόντων, όσο και αυτών που χτίζουμε για να μιμηθούμε τη φύση.

Πηγές:

Hall C and Knuth M. An update of the literature supporting the well-being benefits of plants: A review of the emotional and mental health benefits of plants. Journal of Environmental Horticulture. March 2019; 37(1).

Salingaros, Nikos. Biophilia & Healing Environments. Healthy Principles for Designing the Built World. (Terrapin, Bright Green LLC. 2015.) https://www.terrapinbrightgreen.com/wp-content/uploads/2015/10/Biophilia-Healing-Environments-Salingaros-p.pdf

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Έρευνα για την κατάθλιψη: Ποιες χώρες είναι πρωταθλήτριες στα αντικαταθλιπτικά | Η θέση της Ελλάδας
Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακά προβλήματα λόγω κατάθλιψης;
Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη
Embodied Relational Ways of Working with Psychosomatic Symptoms & Dis-ease in Psychotherapy

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση