,

4 σημάδια που δείχνουν ότι ο χωρισμός ήταν η σωστή απόφαση, ακόμα κι αν νιώθουμε θλίψη

Ένας χωρισμός συνήθως συνοδεύεται από ένα μείγμα αντικρουόμενων συναισθημάτων. Όμως, τι σημαίνει αν σας κατακλύζει ένα επίμονο συναίσθημα πανικού και αμφιβολιών για την απόφασή

4 σημάδια που δείχνουν ότι ο χωρισμός ήταν η σωστή απόφαση, ακόμα κι αν νιώθουμε θλίψη

Ένας χωρισμός συνήθως συνοδεύεται από ένα μείγμα αντικρουόμενων συναισθημάτων. Όμως, τι σημαίνει αν σας κατακλύζει ένα επίμονο συναίσθημα πανικού και αμφιβολιών για την απόφασή σας;

Πώς γνωρίζουμε αν έχουμε πάρει τη λάθος απόφαση ή αν απλώς έχουμε φευγαλέες και προσωρινές δεύτερες σκέψεις, κάτι που αποτελεί μια φυσιολογική διαδικασία η οποία ακολουθεί του χωρισμού; Δεν είναι ποτέ εύκολο να αφήσουμε έναν άνθρωπο για τον οποίο νοιαζόμαστε.

Advertisment

Σε αυτό το άρθρο αναφερόμαστε σε κάποια βασικά στοιχεία που είναι καλό να έχετε υπόψη σας ώστε να σας βοηθήσουν να νιώσετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση με την απόφασή σας και να μπορέσετε πλέον να προχωρήσετε αφού προσαρμοστείτε στη ζωή μετά το χωρισμό.

Το ότι νιώθουμε πένθος δεν σημαίνει ότι κάναμε τη λάθος επιλογή

Η αίσθηση παράλυσης και η αβεβαιότητα αποτελούν μια εντελώς φυσιολογική αντίδραση και θα πρέπει να αναμένεται. Άλλωστε, η αλλαγή της συναισθηματικής μας κατάστασης και η απώλεια ενός συντρόφου σηματοδοτούν από μόνα τους μια περίοδο έντονης και πολλές φορές τρομακτικής αλλαγής.

Όλες οι αλλαγές συνοδεύονται από κάποιο πένθος. Όταν χωρίζουμε με κάποιον, σταματάμε να τον βλέπουμε όσο πριν, πρέπει να αλλάξουμε πολλές από τις συνήθειες ή ακόμα και τη βασική μας κατάσταση, αλλά επίσης χρειάζεται να ορίσουμε πώς θα επικοινωνούμε με τους κοινούς μας φίλους. Οι άνθρωποι αγαπάμε τη ρουτίνα και τα μοτίβα – ακόμα και όταν δεν μας είναι απολύτως χρήσιμα – και η διατάραξή τους μπορεί να οδηγήσει σε άγχος και φόβο για ένα νέο και άγνωστο μέλλον.

Advertisment

Καθώς ανακινούνται τόσα πολλά συναισθήματα, ο νους μας μπορεί να βυθίζεται σε άλλα εναλλακτικά σενάρια και εναλλακτικές. Μπορεί να είναι δελεαστικό να επιστρέψουμε σε ό,τι γνωρίζαμε και να αποφύγουμε τον πόνο αντί να κάνουμε το απαραίτητο ταξίδι περνώντας μέσα από τα δυσάρεστα συναισθήματα που έρχονται μετά το χωρισμό.

Σημάδια που δείχνουν ότι ο χωρισμός ήταν η σωστή απόφαση

1. Απλώς απομακρυνθήκατε και δεν υπάρχει τίποτε που μπορεί να επιδιορθωθεί

Οι διαφορές στις αξίες και οι ασυμφωνίες μπορεί να είναι ο λόγος που η σχέση δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Ορισμένες φορές, οι σχέσεις χρειάζονται κάτι περισσότερο από αγάπη και σκληρή προσπάθεια – απαιτεί αμοιβαία διαπραγμάτευση, αλλά και να τιμά τα ατομικά μας μονοπάτια. Ρίξτε μια καλή ματιά στις αξίες σας. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας τι σας οδήγησε στην απόφαση του χωρισμού. Για να χωρίσετε, θα έπρεπε να υπάρχει κάποια λογική εξήγηση.

2. Νιώθετε και μια ανακουφιστική αίσθηση γαλήνης και ηρεμίας

Παρά την αίσθηση γαλήνης που πιθανότατα νιώθετε, θα εμφανίσετε και συναισθήματα φόβου, πένθους, θυμού, ζήλειας, θλίψης και αβεβαιότητας – κάποια από αυτά είναι αποκλειστικά δικά σας, ενώ κάποια άλλα προβάλλονται και από τον/την πρώην σύντροφό σας. Κι επειδή δεν θέλετε να πληγώσετε τον άνθρωπο που νοιάζεστε, δυσκολεύεστε να αποδεχτείτε την απόφασή σας.

Αλλά αν βρήκατε έναν λόγο να λήξετε τη σχέση, είναι συνήθως έγκυρος, ακόμα κι αν καλύπτεται από άγχος με την πρώτη ματιά. Κάποιες σχέσεις μπορεί να δημιουργούν ατμόσφαιρα αποπνικτική και να αποδεικνύονται περιοριστικές ως προς την ατομική σας πρόοδο. Με λίγα λόγια, η θλίψη δεν είναι επαρκής λόγος για να επιστρέψετε.

Επίσης, αποδεχτείτε ότι πήρατε μια απόφαση βασισμένοι στις περιορισμένες πληροφορίες που είχατε διαθέσιμες. Κανείς ποτέ δεν θα μπορέσει να έχει την πλήρη εικόνα του τι συνέβη. Προσφέρετε στον εαυτό σας λίγη ενσυναίσθηση, πείτε του ότι έκανε το καλύτερο που μπορούσε με όσα είχε.

3. Φοβάστε περισσότερο το τι θα ακολουθήσει παρά το τι χάσατε

«Θα μείνω μόνος;», «Θα καταφέρω να γνωρίσω κάποιον άλλο;», «Κι αν αυτό ήταν ένα λάθος;». Όλα αυτά τα ερωτήματα είναι φυσιολογικά μετά από έναν χωρισμό. Όταν σκέφτεστε τον χωρισμό, υπάρχει πολύ θλίψη και πόνος σε σχέση με τις κοινές σας αναμνήσεις. Ίσως η ζωή σας με εκείνους ήταν εύκολη και άνετη, και η ζωή μόνοι σας τρομοκρατεί. Αλλά μην επιτρέψετε στο φόβο να σας κάνει να παλινδρομήσετε. Γιατί σε κανέναν δεν αξίζει να είναι σε σχέση μόνο επειδή ο άλλος φοβάται τη μοναξιά.

Το πρόβλημα με το άγνωστο είναι ότι είναι ακριβώς αυτό: άγνωστο. Μπορεί για λίγο καιρό να μη γνωρίζετε τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα. «Αγκαλιάστε» τη νέα σας ζωή και δοκιμάστε την προσαρμογή.

Και να θυμάστε: Οι χωρισμοί δεν είναι πάντα μόνιμοι

Αν και πάλι νιώθετε αβέβαιοι για την απόφαση, είναι χρήσιμο να θυμάστε ότι οι χωρισμοί δεν είναι πάντα μόνιμοι. Μπορείτε πάντα να επιστρέψετε με τα επιπλέον αποκτηθέντα χαρακτηριστικά της ωριμότητας και της ενδοσκόπησης, αλλά συνήθως χρειάζεται πρώτα κάποιος χρόνος. Αν η λήξη έγινε με αγάπη και από τις δύο πλευρές, υπάρχει πάντα η ευκαιρία μιας επανασύνδεσης. Απλώς βεβαιωθείτε ότι θα είναι οι σωστοί λόγοι και όχι ο τρόμος της μοναξιάς.

Πηγή:

www.mindbodygreen.com/articles/how-to-know-if-breaking-up-was-right-decision

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

7 άβολες ερωτήσεις που είναι «αναγκαίο» να κάνετε στον σύντροφό σας για να περάσετε στο επόμενο βήμα
Η φράση που καταστρέφει τις σχέσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ
Εσείς «κρατάτε σκορ»; Η καθημερινή συμπεριφορά που υπονομεύει τις σχέσεις μας
Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση