,

9 λιγότερο γνωστές αλλά σημαντικές παρενέργειες του άγχους

Όταν σκεφτόμαστε το άγχος, τείνουμε να θεωρούμε ότι τα μοναδικά συμπτώματα είναι η ταχυκαρδία, οι επαναλαμβανόμενες αρνητικές σκέψεις, η κόπωση και η χαμηλή ενέργεια.

9 λιγότερο γνωστές αλλά σημαντικές παρενέργειες του άγχους

Όταν σκεφτόμαστε το άγχος, τείνουμε να θεωρούμε ότι τα μοναδικά συμπτώματα είναι η ταχυκαρδία, οι επαναλαμβανόμενες αρνητικές σκέψεις, η κόπωση και η χαμηλή ενέργεια. Αλλά μπορούν να υπάρξουν πολλά περισσότερα συμπτώματα που δεν έχουμε συνειδητή επίγνωση, και μάλιστα τα περισσότερα από αυτά είναι σωματικά.

Όλοι βιώνουμε διαφορετικά το άγχος, αλλά υπάρχουν λιγότερο εμφανή συμπτώματα που μπορούν να μας ταλαιπωρήσουν. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα διαφορετικά συμπτώματα έχουν να κάνουν πολύ με τη γενετική προδιάθεση του καθενός και με τον τρόπο που αντιλαμβάνονται το στρες.

Advertisment

9 λιγότερο γνωστές αλλά σημαντικές παρενέργειες του άγχους

1. Πόνος στο σαγόνι ή πονόδοντος

Αυτό το είδος πόνου, αν και δεν το πιστεύετε, μπορεί να είναι αποτέλεσμα του άγχους σας. Το άγχος κάνει πολλά άτομα να σφίγγουν τα δόντια τους, τόσο όταν κοιμούνται όσο και όταν είναι σε εγρήγορση, ακόμα κι αν δεν έχουν επίγνωση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους ή σημαντικά προβλήματα με τα δόντια.

2. Θυμός ή οργή

Μια πολύ συνηθισμένη, αλλά λιγότερο γνωστή παρενέργεια του άγχους είναι ο θυμός ή η οργή. Κι αυτό συμβαίνει όταν νιώθουμε ανίσχυροι μπροστά σε μια κατάσταση• εκφράζουμε θυμό, καθώς απελευθερώνουμε ένα συναίσθημα που μας κάνει να νιώθουμε σαν να αποκτάμε έλεγχο. Αν νιώθετε ότι το άγχος σας παίρνει αυτή τη μορφή, δοκιμάστε να μιλήσετε σε έναν αγαπημένο ή σε έναν ψυχολόγο/ ψυχοθεραπευτή για τους νέους μηχανισμούς διαχείρισης που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν.

3. Συχνή τάση να αρρωσταίνουμε

Δυστυχώς, οι αγχώδεις άνθρωποι τείνουν να αρρωσταίνουν συχνότερα. Οι έρευνες δείχνουν ότι όσοι αγχώνονται είναι πιο ευάλωτοι σε κρυολογήματα και ήπιες ασθένειες, επειδή έχουν πιο αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Το άγχος πυροδοτεί μια απελευθέρωση ορμονών του στρες, που προκαλεί μια ποικιλία αλλαγών με τρόπο που κάνει το ανοσοποιητικό να αποκρίνεται σε απειλές.

Advertisment

4. Υπερβολική εφίδρωση

Το άγχος δεν βρίσκεται μόνο στο κεφάλι μας – μπορεί να εμφανιστεί ως σωματικό σύμπτωμα. Μπορεί να εμφανίζετε υπερβολική εφίδρωση και τρέμουλο σε δημόσια μέρη, που συχνά εξελίσσονται σε κοινωνικές φοβίες.

5. Δυσκολία συγκέντρωσης

Μπορεί να νιώθουμε ότι δεν είμαστε παρόντες, ότι ξεχνάμε συχνά και ότι η προσοχή μας αποσπάται. Αν είστε κοντά σε κάποιον με άγχος, μπορεί να φαίνεται σα να μην σας ακούει ή σα να μην νοιάζεται κι αυτό να προκαλέσει σύγκρουση μεταξύ σας.

6. Μυϊκός πόνος

Έχετε ανεξήγητους σωματικούς πόνους; Μπορεί να οφείλονται στο άγχος. Δεν συσχετίζουμε συχνά αυτό το είδος πόνου με άγχος, αλλά είναι αρκετά συνηθισμένο. Όσοι έχουν άγχος είναι πιο επιρρεπείς να συγκεντρώσουν ένταση στους μύες, προκαλώντας τους γνωστούς κόμπους.

7. Στομαχικά προβλήματα

Ο στομαχόπονος και τα πεπτικά προβλήματα μπορεί να είναι παρενέργεια της ψυχικής σας κατάστασης. Γαστρεντερικά προβλήματα, όπως διάρροια, στομαχόπονο, ναυτία και ρέψιμο είναι επίσης αρκετά συχνά συμπτώματα του άγχους.

8. Κρύα χέρια και πόδια

Νιώθετε να κρυώνετε εκεί που οι άλλοι νιώθουν ζέστη; Το άγχος σας μπορεί να είναι ο υπεύθυνος. Όταν είμαστε αγχωμένοι, ενεργοποιείται η απόκριση μάχης ή φυγής. Αυτό κάνει τη ροή του αίματος να ανακατευθύνεται μακριά από τα άκρα προς τον κορμό και τα ζωτικά όργανα.

9. Εξανθήματα

Το άγχος μπορεί να κάνει την εμφάνισή του και στην επιδερμίδα σας, οδηγώντας σε εξανθήματα όταν είστε αγχωμένοι. Κάποιοι λένε ότι αυτό οφείλεται στην έξτρα κορτιζόλη που εκλύεται. στο σύστημά σας.

https://thechart.blogs.cnn.com/2012/04/02/why-stress-makes-colds-more-likely/

www.bustle.com/articles/138893-7-signs-you-might-have-social-anxiety-disorder

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μελέτη συνδέει την κατάθλιψη με τη θερμοκρασία του σώματος
bruce lipton_hero
Για «τι» θα μιλήσουμε στην ψυχοθεραπεία;
Έρευνα: Η ψυχική υγεία της εγκύου επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση