,

«Ο δρόμος ο λιγότερο ταξιδεμένος» είναι εκείνος της εσωτερικής ελευθερίας

Η ζωή είναι ένα ταξίδι. Και υπάρχουν πολλοί δρόμοι που σας καρτερούν να τους βαδίσετε. Ποιος, όμως, δρόμος είναι ο δικός σας; Θυμηθείτε τον

«Ο δρόμος ο λιγότερο ταξιδεμένος» είναι εκείνος της εσωτερικής ελευθερίας

Η ζωή είναι ένα ταξίδι. Και υπάρχουν πολλοί δρόμοι που σας καρτερούν να τους βαδίσετε. Ποιος, όμως, δρόμος είναι ο δικός σας; Θυμηθείτε τον μυθικό ήρωα Ηρακλή, που βρέθηκε κάποτε σε ένα σταυροδρόμι: Από τη μια η Κακία παρουσιάστηκε μπροστά του σαγηνευτική και του υποσχέθηκε μια ζωή γεμάτη ηδονές και πλούτη. Από την άλλη, η σεμνή Αρετή τον αφόπλισε με την ειλικρίνειά της. «Αν με επιλέξεις δε θα περάσεις εύκολα» του ξεκαθάρισε. Ποιος ισχυρίστηκε, όμως ποτέ, ότι το ταξίδι της πνευματικής ανάπτυξης δε κρύβει Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες στην πορεία του;

Αποδεχτείτε τις προκλήσεις της ζωής

Και, αλήθεια, εσείς τι όραμα έχετε για τη ζωή; Εάν φανταστήκατε έναν βίο καθόλα γαλήνιο, τότε σίγουρα θα απογοητεύεστε οικτρά κάθε φορά που οι απατηλές σας προσδοκίες προσκρούουν στην κυνική πραγματικότητα. Πώς, λοιπόν, θα ορθωθείτε πάνω από τα εμπόδια και σε πείσμα των αντιξοοτήτων θα στεφτείτε νικητές των μαχών σας;

Advertisment

Πρώτο βήμα: Λάβετε ως δεδομένο πως κάθε μονοπάτι επιφυλάσσει απρόοπτα και πως οποιαδήποτε διαδρομή έχει πισωγυρίσματα. Αποδεχτείτε τις δυσκολίες ως αναπόσπαστο μέρος της θνητής περιπέτειας και τότε θα αισθανθείτε ήδη περισσότερο συντονισμένοι στον μυστηριώδη ρυθμό του σύμπαντος.

Κοιτάξτε κατάματα την αλήθεια

Ύστερα πειθαρχήστε: Προσεγγίστε με συνέπεια και υπευθυνότητα τα προβλήματά σας, λαμβάνοντας μια κομβική απόφαση: Υποσχεθείτε στον εαυτό σας πως δε θα δειλιάζετε στα κύματα της θάλασσας, πως δε θα εθελοτυφλείτε σε όσες καταστάσεις σας βγάζουν από τη ζώνη ασφαλείας σας.

Γιατί, όμως, οι άνθρωποι αποφεύγουν να κοιτάξουν κατάματα τις δυσλειτουργίες τους; Μα επειδή αν το κάνουν δε θα έχουν πια την άγνοια τους ως πρόφαση. Θα αναγκαστούν να δουν και θα κληθούν να περάσουν στη δράση. Δε θα μπορούν να κατηγορούν την άδικη την κοινωνία ή τα παιδικά τους χρόνια για τις παροντικές ελλείψεις τους και η ανάληψη ευθύνης θα αποτελεί πλέον για αυτούς μονόδρομο. Η ανάληψη ευθύνης σας οδηγεί, βέβαια, με μαθηματική ακρίβεια στη λεωφόρο της ελευθερίας , ωστόσο για να τρέξετε εκεί θα χρειαστεί να πληρώσετε πρώτα τα ακριβά διόδια της αλήθειας.

Advertisment

Ένα βιβλίο για το θνητό ταξίδι

Ο διάσημος ψυχίατρος και συγγραφέας M.Scott Peck στην επετειακή έκδοση «Ο δρόμος ο λιγότερος ταξιδεμένος» αλλά και στο δεύτερο μέρος του εκπληκτικού του έργου, «Ο δρόμος ο λιγότερο ταξιδεμένος συνεχίζεται», από τις Εκδόσεις Διόπτρα, σας διηγείται με μεστότητα, σαφήνεια και σπάνια τρυφερότητα το ίδιο το θνητό ταξίδι, μιλάει για ελπίδες και ματαιώσεις, για πτώσεις και θριάμβους, για τη θρησκεία και την ψυχοθεραπεία, για την αέναη μάχη μας απέναντι στη σκοτεινή πλευρά του εαυτού.

«Ο δρόμος ο λιγότερο ταξιδεμένος» είναι εκείνος της εσωτερικής ελευθερίας

Ο εμπνευσμένος ψυχίατρος σας καλεί να ενώσετε τα πάζλ του υποσυνειδήτου, καθώς εκεί κρύβεται ο χάρτης της απόλυτης σοφίας. Ένα μοναδικό εγχειρίδιο πνευματικής εξέλιξης, αυτογνωσίας και δύναμης προσφέρεται σε όσους επιθυμούν να διαπραγματευτούν θεμελιώδη ζητήματα της ύπαρξης, να προχωρήσουν και να ευτυχήσουν.

Και αν νιώθετε εγκλωβισμένοι για χρόνια σε μια ταινία που ουδέποτε επιλέξατε να πρωταγωνιστείτε, μάθετε πως εσείς ανέκαθεν γράφατε το σενάριο, εσείς διανείματε τους ρόλους και μόνο εσείς μπορείτε να αποχωρήσετε από την ιστορία, επιλέγοντας κάποια που σας αντιπροσωπεύει περισσότερο.

Απελευθερωθείτε από το παρελθόν

Τι σας κρατά πίσω λοιπόν; Γιατί δε σκίζετε σε χίλια κομμάτια το δυσλειτουργικό σενάριο, διεκδικώντας το Όσκαρ της ίδιας σας της ζωής; Η πανίσχυρη παγίδα της μετάθεσης υφαίνει τον ιστό της: Πώς ακριβώς ορίζεται η μετάθεση; Είναι όλες εκείνες οι στρατηγικές που ως παιδιά σας βοήθησαν να εξασφαλίσετε την καλύτερη επιβίωσή, όμως στον ενήλικο βίο σας μεταμορφώθηκαν σε άχρηστα βαρίδια που επιμένετε να περιφέρετε δεξιά και αριστερά.
Έχετε τη δύναμη να λύσετε τα δεσμά σας; Φυσικά. Αρκεί να ρισκάρετε, να προχωρήσετε αγκαλιά με το φόβο σας σε μονοπάτια νέα, να επιλέξετε την αλήθεια αντί για τη βολή σας, να αποχωριστείτε το οικείο για εκείνη τη μεγαλειώδη απέναντι όχθη του ποταμιού που σας περιμένει να την εξερευνήσετε.

Η δύσκολη στροφή της ωριμότητας

Απελευθερωθείτε από τον θυμό για όσους σας πλήγωσαν, όχι για χάρη τους αλλά για εκείνη τη μαγεία που αξίζει να βιώσετε και για την ελευθερία που προοριστήκατε να νιώσετε. Ωριμάστε! Αποχωριστείτε το κοστούμι του ευάλωτου παιδιού, ακόμη και αν για να το κάνετε χρειαστεί να σκοτώσετε ένα κομμάτι του παλιού σας εαυτού. Εξάλλου, να θυμάστε, μόνο όσοι εξοικειώνονται με το τέλος, βλέπουν κάθε μέρα ως μια προοπτική φωτεινής αρχής.

Ο δικός σας “λιγότερο ταξιδεμένος δρόμος»

Ο M. Scott Peck στα «Ο δρόμος ο λιγότερο ταξιδεμένος» και «Ο δρόμος ο λιγότερο ταξιδεμένος συνεχίζεται» σας παίρνει από το χέρι και σας συστήνει το μυστήριο σύμπαν της ανθρώπινης ύπαρξης, εκεί όπου διαδραματίζονται η τραγωδία και η κάθαρση. Και μοιάζει σαν να σας προκαλεί με ένα σωρό ερωτήσεις: Θα επαναπαυτείτε ή θα εξελιχτείτε; Θα επιβιώσετε ή θα υπάρξετε; Θα περπατήσετε με δεκανίκια ή θα πετάξετε;

Και τελικά είναι εκείνος ο δρόμος ο λιγότερο ταξιδεμένος που μοιάζει με τον δρόμο της Αρετής, του μυθικού ήρωα Ηρακλή. Αμφισβητείστε τις ευκολίες και τις θέσφατες αλήθειες και συνεχίζετε να προχωράτε στο ταξίδι της πνευματικής εξέλιξης, με πυξίδα σας έναν σάκο γενναίων ονείρων. Καθένα από τα μονοπάτια, άλλωστε, σας οδηγούν στο μικρό θεό που φωλιάζει μέσα σας και καρτερεί την ευκαιρία του να αναδειχθεί, λούζοντάς σας με το φως της σοφίας του.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η "Θεωρία του κουταλιού" | Μια απλή προσέγγιση που αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε την ψυχική υγεία
Ν' αγαπάς, για να φωτίζεται ο κόσμος σου…
Αγάπη Εαυτού: Το μεγάλο άλμα προς μια ζωή γεμάτη Φως
«Υπάρχω σημαίνει είμαι ευάλωτος» | Νόρμαν Ο. Μπράουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση