George S. Clason: Oι πέντε διαχρονικοί νόμοι του χρήματος

Ο Πρώτος Νόμος Το χρυσάφι πηγαίνει πρόθυμα και σε όλο και μεγαλύτερες ποσότητες σε όποιον εξοικονομεί όχι λιγότερο από το ένα δέκατο των εσόδων

George S. Clason: Oι πέντε διαχρονικοί νόμοι του χρήματος

Ο Πρώτος Νόμος

Το χρυσάφι πηγαίνει πρόθυμα και σε όλο και μεγαλύτερες ποσότητες σε όποιον εξοικονομεί όχι λιγότερο από το ένα δέκατο των εσόδων του για να φτιάξει μια περιουσία για το μέλλον του και το μέλλον της οικογένειάς του.

Κάθε άνθρωπος που βάζει διαρκώς στην άκρη το ένα δέκατο των εσόδων του και το επενδύει με σύνεση θα φτιάξει σίγουρα μια σεβαστή περιουσία, που θα του αποφέρει εισόδημα για το μέλλον και ισχυρότερη εγγύηση για την ασφάλεια της οικογένειάς του, αν τύχει και οι θεοί τον καλέσουν στο βασίλειο του σκότους. Αυτός ο νόμος λέει πως το χρυσάφι πηγαίνει πάντα πρόθυμα σε τέτοιους ανθρώπους.

Advertisment

Μπορώ να το βεβαιώσω από τη δική μου ζωή. Όσο πιο πολύ χρυσάφι μαζεύω τόσο πιο εύκολα μου έρχεται, κι όλο και περισσότερο. Το χρυσάφι που αποταμιεύω κερδίζει κι άλλο χρυσάφι, όπως θα συμβεί και με το δικό σας, και τα κέρδη του φέρνουν ακόμα πιο πολλά κέρδη. Αυτό είναι το νόημα του Πρώτου Νόμου.

Ο Δεύτερος Νόμος

Το χρυσάφι εργάζεται με επιμέλεια και ευχαρίστηση για το σοφό ιδιοκτήτη που του βρίσκει επικερδή δουλειά, και πολλαπλασιάζεται όπως τα ζωντανά στα λιβάδια.

Πράγματι, το χρυσάφι είναι πρόθυμος δουλευτής. Πάντα ανυπομονεί να πολλαπλασιαστεί όταν παρουσιάζεται η ευκαιρία. Για κάθε άνθρωπο που έχει ένα απόθεμα από χρυσάφι στην άκρη υπάρχουν ευκαιρίες για να το χρησιμοποιήσει και να βγάλει σεβαστό κέρδος. Όσο περνούν τα χρόνια πολλαπλασιάζεται με αναπάντεχο τρόπο.

Advertisment

Ο Τρίτος Νόμος

Το χρυσάφι προσκολλάται στην προστασία του προσεκτικού κατόχου που το επενδύει σύμφωνα με συμβουλές ανθρώπων που γνωρίζουν καλά πώς να το διαχειρίζονται.

Είναι αλήθεια, το χρυσάφι σφιχταγκαλιάζει τον προσεκτικό κάτοχο και ξεφεύγει από τον απρόσεκτο. Όποιος ζητά τη συμβουλή ανθρώπων που ξέρουν καλά πώς να διαχειρίζονται χρυσάφι σύντομα μαθαίνει να μη βάζει σε κίνδυνο την περιουσία του, αλλά να τη διατηρεί ασφαλή και να ευφραίνεται βλέποντάς τη να μεγαλώνει διαρκώς.

Ο Τέταρτος Νόμος

Το χρυσάφι ξεγλιστράει από τα χέρια του ανθρώπου που το επενδύει σε επιχειρήσεις ή σκοπούς που δε γνωρίζει καλά ή που δεν εγκρίνουν οι ικανοί στη διαφύλαξή του.

Σ’ όποιον έχει χρυσάφι, αλλά δεν ξέρει να το χρησιμοποιεί, πολλές χρήσεις του φαντάζουν ιδιαίτερα επικερδείς. Πολλές φορές, όμως, είναι γεμάτες κινδύνους να το χάσει, κι αν αναλυθούν όπως πρέπει από ειδικούς θα δείξουν μικρές πιθανότητες κέρδους.

Γι’ αυτό όποιος έχει χρυσάφι, και παρά την απειρία του εμπιστεύεται τη δική του κρίση και επενδύει σε ανοίκειες επιχειρήσεις ή σκοπούς, πολύ συχνά αντιλαμβάνεται ότι η κρίση του ήταν λαθεμένη και πληρώνει την απειρία του αυτή με το θησαυρό του. Σοφός, πράγματι, είναι όποιος επενδύει την περιουσία του σύμφωνα με τις συμβουλές ανθρώπων ικανών να διαχειρίζονται χρυσάφι.

Ο Πέμπτος Νόμος

Το χρυσάφι ξεφεύγει από τον άνθρωπο που του ζητάει να του αποφέρει ανέφικτα κέρδη ή ακολουθεί τις δελεαστικές συμβουλές απατεώνων και μηχανορράφων ή το διαχειρίζεται σύμφωνα με τη δική του απειρία και τις δικές του ανεδαφικές επιθυμίες για επενδύσεις.

Οι εντυπωσιακές προτάσεις που συναρπάζουν σαν παραμυθένιες περιπέτειες πάντα έρχονται στο δρόμο όποιου αποκτά για πρώτη φορά χρυσάφι. Μοιάζουν να προικίζουν το θησαυρό του με μαγικές δυνάμεις, που θα του δώσουν τη δυνατότητα να βγάλει απίστευτα κέρδη. Εσείς όμως ν’ ακούτε τους ειδικούς, γιατί γνωρίζουν πολύ καλά τους κινδύνους που ελλοχεύουν πίσω από κάθε σχέδιο που υπόσχεται την απόκτηση μεγάλου πλούτου από τη μια στιγμή στην άλλη.

Απόσπασμα από το βιβλίο του George S. Clason «Ο Πλουσιότερος άνθρωπος στη Βαβυλώνα» από την Key Boοks. Δείτε περισσότερα εδώ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι άνθρωποί μας φεύγουν, αλλά ζουν παντοτινά μέσα μας
«Το αγέννητο παιδί μου…»
Θυμάμαι πράγματα που δεν έζησα... Θυμάμαι και πράγματα που έζησα, αν είναι αλήθεια...
Αν δεν το πεις εσύ, θα το πει το σώμα σου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση