, ,

Γιατί οι καπνιστές αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης ψυχικών νόσων

Όσοι καπνίζουν φαίνεται ότι έχουν υψηλότερο ρίσκο ανάπτυξης κατάθλιψης και σχιζοφρένειας, σύμφωνα με μελέτη Μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στην Αγγλία

Γιατί οι καπνιστές αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης ψυχικών νόσων

Όσοι καπνίζουν φαίνεται ότι έχουν υψηλότερο ρίσκο ανάπτυξης κατάθλιψης και σχιζοφρένειας, σύμφωνα με μελέτη

Μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στην Αγγλία έρχεται να προσθέσει νέα ευρήματα που αποδεικνύουν πόσο βλαβερό είναι το κάπνισμα για την ψυχική υγεία. Αντί να ερευνήσουν απλά αν οι καπνιστές είχαν κάποια γενετική προδιάθεση για ανάπτυξη κατάθλιψης ή σχιζοφρένειας, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν γενετικά στοιχεία για να εξετάσουν τις σχέσεις αιτίας- αποτελέσματος σε σχέση με το κάπνισμα.

Advertisment

«Τα άτομα που πάσχουν από ψυχικές νόσους συχνά παραβλέπονται κατά τις προσπάθειές μας να μειώσουμε το κάπνισμα, οδηγώντας φυσικά σε ανισότητες στον τομέα της υγείας», δήλωσε η Robyn Wootton, επικεφαλής της μελέτης. «Η εργασία μας δείχνει ότι πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο να προλάβουμε την έναρξη του καπνίσματος και να ενθαρρύνουμε τη διακοπή του λόγω των συνεπειών που έχει τόσο στη φυσική όσο και στην ψυχική υγεία».

Οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα από 462,690 Ευρωπαίους χρησιμοποιώντας μια προσέγγιση που ονομάζεται Μεντελική τυχαιοποίηση. Αυτή περιλαμβάνει την αναγνώριση γενετικών διακυμάνσεων που σχετίζονται με ένα χαρακτηριστικό, όπως η κατάθλιψη ή η σχιζοφρένεια, και ύστερα η εξέταση αυτών των διακυμάνσεων σε σχέση με κάποια έκθεση, όπως στον καπνό.

Αυτό επιτρέπει στους ερευνητές να εξετάσουν αν η σχέση είναι αιτιακή. Η ομάδα συμπέρανε ότι αν και το κάπνισμα αύξανε τον κίνδυνο κατάθλιψης και σχιζοφρένειας, τα άτομα που είχαν κατάθλιψη ή σχιζοφρένεια ήταν επίσης πιθανότερο να καπνίζουν. Εντούτοις, οι συγγραφές σημειώνουν ότι η σχέση είναι πιο αδύναμη σε όσους παρουσίαζαν σχιζοφρένεια.

Advertisment

Η ίδια ομάδα βρήκε ότι το κάπνισμα επίσης αυξάνει τον κίνδυνο διπολικής διαταραχής σε μια άλλη παρόμοια έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβρη του 2019. Οι ερευνητές συστήνουν όλα τα ψυχιατρικά νοσοκομεία να απαγορεύσουν τελείως το κάπνισμα, ώστε να αποφευχθούν πιθανότητες επιβάρυνσης της ψυχικής υγείας των ασθενών.

Η έρευνα έχει δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Medicine. Από την άλλη πλευρά, ο David Curtis, ψυχίατρος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου ερμηνεύει λίγο διαφορετικά τα αποτελέσματα. Θεωρεί ότι το κάπνισμα δεν δρα άμεσα στον εγκέφαλο και αυξάνει τον κίνδυνο, αλλά τα αποτελέσματα παρουσιάζουν την επίδραση της συνήθειας αυτής από τη μητέρα όταν είναι έγκυος – αποδεδειγμένος παράγοντας κινδύνου σχιζοφρένειας.

Πηγή: medicalxpress.com/news/2019-11-evidence-tobacco-depression-schizophrenia.html

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν ήπια γνωστική εξασθένιση: Τα κοινά συμπτώματα
Ευερέθιστο έντερο… το σύνδρομο του σύγχρονου τρόπου ζωής | Οι τροφές που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα
Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση