,

Το μυστικό της ευτυχίας είναι να θυμόμαστε περισσότερο τις ευχάριστες στιγμές, σύμφωνα με έρευνα

Οι άνθρωποι που κοιτούν το παρελθόν μέσα από «ροζ γυαλιά» είναι πιο ευτυχισμένοι από όσους εστιάζουν σε αρνητικές παρελθοντικές εμπειρίες και μετανιώνουν, σύμφωνα με

Το μυστικό της ευτυχίας είναι να ανακαλούμε περισσότερο τις ευχάριστες αναμνήσεις, σύμφωνα με έρευνα

Οι άνθρωποι που κοιτούν το παρελθόν μέσα από «ροζ γυαλιά» είναι πιο ευτυχισμένοι από όσους εστιάζουν σε αρνητικές παρελθοντικές εμπειρίες και μετανιώνουν, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που έχει δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό Personality and Individual Differences. Η έρευνα μας βοηθά να εξηγήσουμε γιατί η προσωπικότητα έχει τόσο ισχυρή επίδραση στην ευτυχία μας. Τα ευρήματα υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά προσωπικότητας είναι πιο ευτυχισμένα από άλλα, λόγω του τρόπου που σκέφτονται για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

Η έρευνα εξέτασε πώς συνδέονται τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων μέσω του Big Five με την προσέγγιση που έχουν σχετικά με το χρόνο και την ικανοποίηση από τη ζωή. Το μοντέλο «Big Five» αξιολογεί πόσο νευρωτικός, εξωστρεφής, δεκτικός, ευσυνείδητος και τερπνός είναι ένας άνθρωπος και κατηγοριοποιεί τα άτομα σε κλίμακα από χαμηλό σε υψηλό αντί να προσδιορίζει έναν τύπο προσωπικότητας.

Advertisment

«Βρήκαμε ότι οι εξαιρετικά εξωστρεφείς άνθρωποι ήταν πιο ευτυχισμένοι στη ζωή τους επειδή τείνουν να έχουν μια θετική, νοσταλγική θέαση του παρελθόντος και είναι λιγότερο πιθανό να έχουν αρνητικές σκέψεις και να μετανιώνουν. Τα άτομα που σκοράρουν υψηλά στην κλίμακα των νευρωτικών έχουν την ακριβώς αντίθετη θέαση του παρελθόντος και έτσι είναι λιγότερο ευτυχισμένοι», δήλωσε ο Ryan Howell, βοηθός καθηγητής ψυχολογίας στο Κοινοτικό Πανεπιστήμιο του San Francisco.

Αυτά είναι καλά νέα επειδή αν και είναι δύσκολο να αλλάξουμε την προσωπικότητά μας, έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε την άποψή μας για το χρόνο και έτσι να τονώσουμε την αίσθηση ευτυχίας μας. Οι συντάκτες αναφέρουν ότι κρατώντας περισσότερο τις ευτυχισμένες αναμνήσεις ή αναπλαισιώνοντας τις παρελθοντικές επώδυνες εμπειρίες υπό θετικό φως, θα μπορούσε να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος με τον οποίο τα άτομα μπορούν να αυξήσουν την ικανοποίησή τους από τη ζωή.

Διάφορες έρευνες τα τελευταία 30 χρόνια έχουν υποστηρίξει ότι η προσωπικότητα είναι ένας ισχυρός προβλεπτικός παράγοντας στην ικανοποίηση που νιώθει ένας άνθρωπος από τη ζωή. Αυτά τα πρόσφατα ευρήματα μας βοηθούν να δούμε το λόγο που κρύβεται πίσω από αυτή τη σχέση: «Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας επηρεάζουν πώς οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον και είναι αυτές οι διαφορετικές οπτικές σε σχέση με το χρόνο που καθορίζουν και την ευτυχία ενός ατόμου», πρόσθεσε τέλος ο Howell.

Advertisment

Πηγή: www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0191886911000961?

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Flip it: Με την ανατρεπτική σκέψη τα προβλήματα γίνονται ευκαιρίες
Οι εκπληκτικοί τρόποι με τους οποίους η μοναχικότητα μπορεί να γίνει αντίδοτο στη μοναξιά!
Δεν μπορούμε να σώσουμε τους άλλους από τον εαυτό τους
Η θαυματουργή δύναμη του υποσυνείδητου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση