, ,

Σπήλαιο Σωβέ: Η Google σήμερα θυμίζει την ανακάλυψη ενός εκ των σημαντικότερων προϊστορικών μνημείων παγκοσμίως

Το σπήλαιο Σωβέ βρίσκεται στην περιοχή Ωβέρνη-Ρον-Αλπ στην ανατολική Γαλλία κοντά στα σύνορα με την Ελβετία. Στις 18 Δεκεμβρίου του 1994 ανακαλύφθηκαν εκεί κάποια

Σπήλαιο Σωβέ: Η Google σήμερα θυμίζει την ανακάλυψη ενός εκ των σημαντικότερων προϊστορικών μνημείων παγκοσμίως

Το σπήλαιο Σωβέ βρίσκεται στην περιοχή Ωβέρνη-Ρον-Αλπ στην ανατολική Γαλλία κοντά στα σύνορα με την Ελβετία. Στις 18 Δεκεμβρίου του 1994 ανακαλύφθηκαν εκεί κάποια από τα παλαιότερα και καλύτερα διατηρημένα δείγματα τοιχογραφιών παγκοσμίως.

Πλέον θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα προϊστορικά μνημεία σε όλο τον κόσμο και μάλιστα χαρακτηρίστηκε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO τον Ιούνιο του 2014. Το σπήλαιο αρχικά εξερευνήθηκε από μια ομάδα τριών σπουδαίων σπηλαιολόγων: τους Eliette Brunel-Deschamps, Christian Hillaire, και Jean-Marie Chauvet. Τα επόμενα χρόνια, οι ειδικοί άρχισαν να εξερευνούν και βαθύτερα σημεία του σπηλαίου, εμπλουτίζοντας τα ευρήματά τους.

Advertisment

Μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί εκεί εκατοντάδες τοιχογραφίες ζώων, οι οποίες απεικονίζουν τουλάχιστον 13 διαφορετικά είδη ζώων, κάποια από τα οποία δεν έχουν ξαναδεί οι ειδικοί σε άλλες τοιχογραφίες της εποχής των παγετώνων. Κάποιες από τις τοιχογραφίες απεικονίζουν άλογα, βοειδή και μαμούθ, αλλά επίσης έχουν εντοπιστεί ζωγραφιές από λιοντάρια, πάνθηρες, ύαινες και αρκούδες.

Σπήλαιο Σωβέ: Η Google σήμερα θυμίζει την ανακάλυψη ενός εκ των σημαντικότερων προϊστορικών μνημείων παγκοσμίως

Οι επιστήμονες δεν έχουν προσδιορίσει με απόλυτη βεβαιότητα πριν από πόσα χρόνια δημιουργήθηκαν αυτά τα έργα τέχνης, αλλά υπολογίζεται ότι τα περισσότερα ζωγραφίστηκαν πριν από 31.000 με 37.000 χρόνια πριν. Το σπήλαιο φυσικά αποτελούσε κατοικία και καταφύγιο για τους ανθρώπους εκείνης της εποχής.

Advertisment

Ένα επίσης εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι εκεί βρέθηκε μια σειρά πατημασιών ενός μικρού παιδιού και ενός λύκου ή σκύλου να περπατούν το ένα δίπλα στο άλλο. Αυτή η πληροφορία υποδεικνύει την προέλευση του σημερινού εξημερωμένου σκύλου, η οποία μπορεί να εντοπιστεί ακόμα και πριν την τελευταία εποχή των παγετώνων.

Πηγή:

Με πληροφορίες από wikipedia.com και cnn.gr

Φωτογραφίες: AP Photo/Claude Paris

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ίος: Μαθητές γύρισαν τη δική τους ταινία στο πλαίσιο προγράμματος της Cinemathesis
Φλώρινα: Έργα τέχνης κοσμούν τις στάσεις των λεωφορείων
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης | Μαραθώνιος ποίησης στα Προπύλαια του ΕΚΠΑ
26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Απονεμήθηκαν τα βραβεία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση