,

8 εκπληκτικά στοιχεία για τα δάση που ίσως δεν γνωρίζατε

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) αναφέρει ότι τα δάση είναι από τους μεγαλύτερους παρόχους της φύσης. Πηγή νερού και τροφής,

8 εκπληκτικά στοιχεία για τα δάση που ίσως δεν γνωρίζατε

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) αναφέρει ότι τα δάση είναι από τους μεγαλύτερους παρόχους της φύσης. Πηγή νερού και τροφής, μας παρέχουν τα πάντα, από χαρτί και φάρμακα μέχρι ανανεώσιμη ενέργεια, κλιματισμό και καθαρό αέρα.

Προστατεύουν και εμπλουτίζουν την βιοποικιλότητα και συνιστούν ένα σημαντικότατο εργαλείο στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Ρωτήστε τον κόσμο γύρω σας τι εστί δάσος και οι απαντήσεις τους είναι πολύ πιθανό να διαφέρουν. Αυτό συμβαίνει επειδή τα δάση είναι πολυσύνθετοι ζωντανοί κόσμοι.

Advertisment

Ο FAO ορίζει τα δάση ως γη που εκτείνεται σε περισσότερο από 5.000 τ.μ. με δέντρα που είναι ψηλότερα από 5 μέτρα και με φυλλωσιές που καλύπτουν τουλάχιστον το 10% της γης. Πολλοί διαφορετικοί τύποι δασών υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, αντανακλώντας και τα διαφορετικά κλίματα, τα υψόμετρα και τον τύπο του χώματος. Γι’ αυτό και υπάρχουν τόσα στοιχεία και χαρακτηριστικά γι’ αυτά που δεν γνωρίζουμε.

8 εκπληκτικά στοιχεία για τα δάση που ίσως δεν γνωρίζατε

Τα δάση καλύπτουν το 1/3 της στεριάς του πλανήτη και φιλοξενούν πάνω από τα μισά φυτά και είδη ζώων

Συγκεκριμένα, καλύπτουν το 31% της γης. Περίπου τα μισά από αυτά είναι σχεδόν άθικτα, και πάνω από το 1/3 είναι πρωτογενή δάση (δηλαδή φυσικά αναγεννημένα δάση με τοπικά είδη, όπου δεν υπάρχουν ορατές ενδείξεις ανθρώπινης δραστηριότητας και οικολογικών διαδικασιών).

Το ¼ όλων των σύγχρονων φαρμάκων προέρχονται από τα τροπικά δάση

Μάλιστα, τα 2/3 αυτών των φαρμάκων είναι σκευάσματα που καταπολεμούν τον καρκίνο. Εκτός από το να σώζουν τις ζωές μας, αυτά τα φαρμακευτικά φυτά αξίζουν συνολικά 108 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

Advertisment

Τα δάση διαθέτουν μια τεράστια ποικιλία θρεπτικών τροφών

Συγκεκριμένα, ο άνθρωπος και τα ζώα μπορούν να βρουν μέσα στα δάση διάφορα είδη καρπών, σπόρων, φρούτων, ακόμα και εντόμων που είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και σημαντικά μέταλλα όπως ασβέστιο και σίδηρο. Αυτά τα φυσικά προϊόντα βοηθούν τις κοινότητες που ζουν κοντά σε δάση, αλλά και όλους εμάς να παραμείνουμε υγιείς.

Τα δέντρα των δασών είναι φυσικά υδραγωγεία

Ανακατανέμουν μέχρι και το 95% του νερού που απορροφούν όπου το χρειάζεται η φύση. Συγκρατούν το νερό στο χώμα, προλαμβάνοντας τη διάβρωση και αργότερα το απελευθερώνουν ξανά στην ατμόσφαιρα, δημιουργώντας ένα φαινόμενο φυσικού κλιματισμού.

Τα δέντρα είναι σπουδαίοι συλλέκτες άνθρακα

Τα δάση όλου του κόσμου απομακρύνουν από την ατμόσφαιρα περίπου 2.1 γιγατόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Αυτό παίζει έναν θεμελιώδη ρόλο στον κύκλο του άνθρακα και βοηθά στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Σχεδόν 900 εκατομμύρια άνθρωποι εμπλέκονται στην καύση ξύλου και στην παραγωγή κάρβουνου

2.4 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ή ένας στους τρεις χρησιμοποιούν την καύση ξύλου για να μαγειρέψουν, να έχουν θερμότητα και για να διασφαλίσουν τη διατήρηση της τροφής τους. Η καύση ξύλου παρέχει το 40% της παγκόσμιας ανανεώσιμης ενέργειας σήμερα – όσο η ηλιακή, η υδροηλεκτρική και η αιολική μαζί.

Κάθε χρόνο χάνονται 3.3 εκατομμύρια εκτάρια δάσους – όσο το μέγεθος της Μολδαβίας

Ωστόσο, πάνω από 20 αναπτυσσόμενες χώρες έχουν βελτιώσει τις πρακτικές τους και έτσι διατηρούν περισσότερο τις εκτάσεις των δασών τους σε σύγκριση με το παρελθόν. Αυτό δείχνει ότι δεν είναι απαραίτητο να κόβουμε δέντρα και να αποψιλώνουμε περιοχές για να τραφούμε – το αντίθετο μάλιστα. Χρειάζεται να διαχειριστούμε τα δάση με βιώσιμο τρόπο, ώστε να παραμείνουν υγιή, να μας παρέχουν όλα όσα χρειαζόμαστε.

Η βιώσιμη διαχείριση των δασών μας παρέχει την πρώτη ύλη για το χαρτί

Το χαρτί είναι ένα από τα πιο ανακυκλώσιμα υλικά στον κόσμο. Σχεδόν το 55% ή 225 εκατομμύρια τόνοι χαρτικών/βιβλίων φτιάχνονται σήμερα από ανακυκλωμένο χαρτί παγκοσμίως.

Πηγή:

https://brightvibes.com/2140/en/8-fascinating-forest-facts-figures-you-might-not-know

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γαύδος: Πρώτη στάση για πάνω από 4.000 και 75 διαφορετικά είδη μεταναστευτικών πουλιών
Η κλιματική αλλαγή έφερε κόκκινες «μέλισσες νάνους» στην Ευρώπη - Συναγερμός στους μελισσοκόμους
Το φαινόμενο του «Ιπτάμενου Ολλανδού» καταγράφηκε στην Κέρκυρα - Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, εξηγεί
Τσιμπήματα από μέλισσες και σφήκες: Οι πρώτες βοήθειες και τι να προσέξετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση