,

Πώς να απαλλαγείτε από το στρες χρησιμοποιώντας το τέλειο «τρίγωνο» της έμπρακτης ευγνωμοσύνης

Ο μηρυκασμός μπορεί να αποβεί επιζήμιος. Η αναμόχλευση στρεσογόνων περιστατικών απλώς τα επιδεινώνει. Ενεργοποιεί την κατάσταση στρες και διατηρεί την κυριαρχία του συγκινησιακού εγκεφάλου.

Πώς να απαλλαγείτε από το στρες χρησιμοποιώντας το τέλειο «τρίγωνο» της έμπρακτης ευγνωμοσύνης

Ο μηρυκασμός μπορεί να αποβεί επιζήμιος. Η αναμόχλευση στρεσογόνων περιστατικών απλώς τα επιδεινώνει. Ενεργοποιεί την κατάσταση στρες και διατηρεί την κυριαρχία του συγκινησιακού εγκεφάλου.

Η ευγνωμοσύνη είναι το αντίδοτο στον μηρυκασμό. Επειδή είμαστε «προγραμματισμένοι» να εστιάζουμε σε απειλές, μας διαφεύγουν τόσα θετικά που συμβαίνουν στη ζωή μας, είτε πρόκειται για ένα ευχαριστήριο email για κάποια εργασία μας είτε για τη φευγαλέα ευωδιά των λουλουδιών καθώς πάμε στο γραφείο.

Advertisment

Εν μέρει, πηγή έμπνευσης αυτής της παρέμβασης υπήρξε «ο διαλογισμός της στοργικής καλοσύνης». Έχει πολλές παραλλαγές, αλλά το κοινό σημείο όλων είναι ότι προάγουν την ανάπτυξη της καλής θέλησης, της ζεστασιάς και της καλοσύνης. Για παράδειγμα, μπορείτε να επισημάνετε δύο πρόσωπα που γνωρίζετε και να τους ευχηθείτε συνειδητά να είναι ευτυχισμένα ή να επιλέξετε δύο άγνωστους σε εσάς ανθρώπους. Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε ένα καφέ, εντοπίστε ένα ζευγάρι περαστικών και ευχηθείτε τους ολόψυχα να είναι ευτυχισμένοι. Αμέσως μετά, παρατηρήστε τα συναισθήματά σας.

Η καθημερινή διαλογιστική άσκηση μπορεί να έχει ριζικές επιμέρους ωφέλειες. Σχετικές μελέτες συνήγαγαν ότι μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα πολλών θετικών συναισθημάτων, όπως η αγάπη, η χαρά, η ευγνωμοσύνη, η ικανοποίηση και η ελπίδα, καθώς και να περιορίσει τη δραστηριότητα του συγκινησιακού εγκεφάλου.

Χάρηκα ιδιαίτερα όταν διάβασα τα πορίσματα μιας πρόσφατα δημοσιευμένης έρευνας, η οποία συνήγαγε ότι «ο διαλογισμός της στοργική καλοσύνης μπορεί να ενισχύσει και να διευρύνει τα θετικά συναισθήματα στην καθημερινή ζωή». Η επιστημονική έρευνα έρχεται να υποστηρίξει όσα διαπίστωσα όλα αυτά τα χρόνια που ασκώ την ιατρική.

Advertisment

Μια ασθενής μου, η 42χρονη Sophie, διαπίστωσε ότι αυτός ο διαλογισμός άλλαξε τη ζωή της. Για ένα χρονικό διάστημα υπέφερε από κρίσεις πανικού και πάσχιζε να βρει σανίδα σωτηρίας. Την έπεισα να δοκιμάσει αυτή τη μορφή διαλογισμού. Αποφάσισε να διαλογιστεί στον χώρο αθλοπαιδιών του σχολείου, αφού πρώτα άφηνε τα παιδιά της, μαζί με δύο άλλους γονείς, έναν που συμπαθούσε και έναν που αντιπαθούσε.
Τους ευχόταν ειλικρινά, ψυχή τε και σώματι, να είναι ευτυχισμένοι. Λίγες μέρες αφότου είχε αρχίσει να διαλογίζεται, ο σύζυγός της της είπε: «Τι συμβαίνει; Τις τελευταίες μέρες φαίνεσαι πιο χαρούμενη, πετάς!». Μέσα στις εβδομάδες και στους μήνες που ακολούθησαν βίωνε λιγότερο στρες και οι κρίσεις πανικού εμφανίζονταν σπανιότερα.

Αν κρίνετε αυτές τις πρακτικές αναποτελεσματικές, σας προκαλώ να τις δοκιμάσετε. Με το που ξεκινήσετε, θα αρχίσετε να χαμογελάτε. Διαφορετικά, θα δυσκολευτείτε. Θα αισθανθείτε καλά με τον εαυτό σας, η εστίαση της προσοχής σας θα στραφεί προς τα έξω και τα επίπεδα του στρες θα αρχίσουν να φθίνουν.

Το τέλειο «τρίγωνο» της έμπρακτης ευγνωμοσύνης

Η καθημερινή, έμπρακτη ευγνωμοσύνη είναι ιδανικός τρόπος να περιστείλετε τα επίπεδα του στρες. Μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, αλλά το βράδυ είναι η ιδανική ώρα. Θα σας βοηθήσει να μειώσετε τα επίπεδα του στρες, να «κλείσετε τον διακόπτη» και να παραδοθείτε σε έναν βαθύ και χαλαρωτικό ύπνο.
Η δική μου εκδοχή του διαλογισμού της στοργικής καλοσύνης ζητάει να αφιερώσετε πέντε λεπτά από τον χρόνο σας στο τέλος της ημέρας, προβάλλοντας την ευγνωμοσύνη σας στον Άνθρωπο, στην Ευχαρίστηση και στην Υπόσχεση.

Άνθρωπος – Ευχαρίστηση – Υπόσχεση

Σκεφτείτε έναν άνθρωπο για τον οποίο αισθανθήκατε ευγνωμοσύνη εκείνη την ημέρα και, με όλη την ψυχική δύναμή σας, μεταδώστε του την ευγνωμοσύνη σας. Στη συνέχεια, κάντε το ίδιο πράγμα, αλλά με αποδέκτη κάτι ευχάριστο που βιώσατε μέσα στην ημέρα. Είτε ήταν ένας απολαυστικός καφές είτε μια όμορφη στιγμή με τα παιδιά σας, αναβιώστε το νοερά και αφεθείτε σε ένα αίσθημα ευγνωμοσύνης.

Τέλος, αναλογιστείτε κάτι που συνέβη άξαφνα μέσα στην ημέρα και προεγγράφει μια υπόσχεση για το μέλλον. Θα μπορούσε να είναι ο καθορισμός μιας συνάντησης με φιλικά σας πρόσωπα, κάτι που αφορά την εργασία σας ή ένα ζευγάρι παπούτσια που σκοπεύατε να αγοράσετε. Φανταστείτε την πραγματοποίηση αυτής της υπόσχεσης και, για ακόμα μία φορά, εστιάστε συνειδητά στο αίσθημα ευγνωμοσύνης για την ελπίδα που γεννήθηκε μέσα σας. Αν θέλετε να ενισχύσετε τη δύναμη της συγκεκριμένης παρέμβασης, καταγράψτε αυτά για τα οποία αισθάνεστε ευγνωμοσύνη.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Δρ Rangan Chatterjee «Η Λύση για το Στρες» από τις εκδόσεις Πεδίο. Δείτε περισσότερα εδώ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η θαυματουργή δύναμη του υποσυνείδητου
Ξεπερνώντας την περιοριστική πεποίθηση του "δεν είμαι δημιουργικός/ή"
Υπάρχει μια πλευρά της προσωπικότητάς μας που παραμένει ξένη για εμάς, ενώ οι άλλοι μπορούν να τη δουν
Μαθαίνοντας να επιθυμούμε τα πράγματα όπως συμβαίνουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση