, ,

Το φυσικό φως του ήλιου καταπολεμά τα βακτήρια στο σπίτι μας

Παίρνετε αρκετό ήλιο μέσα στη μέρα; Είναι το σπίτι σας γεμάτο φως; Ή μήπως προτιμάτε τις κουρτίνες κλειστές; Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό

Το φυσικό φως του ήλιου καταπολεμά τα βακτήρια στο σπίτι μας, σύμφωνα με έρευνα

Παίρνετε αρκετό ήλιο μέσα στη μέρα; Είναι το σπίτι σας γεμάτο φως; Ή μήπως προτιμάτε τις κουρτίνες κλειστές; Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Micobiome βρήκε ότι τα δωμάτια που λούζονται από το φως του ήλιου έχουν τα μισά βακτήρια σε σύγκριση με τα σκοτεινά. Είτε το πιστεύετε, είτε όχι, δεν έχουν καθόλου βακτήρια που να προκαλούν αναπνευστικές νόσους.

Όλοι γνωρίζουμε ότι το φως του ήλιου (με προστασία) βελτιώνει την υγεία μας. Τώρα γνωρίζουμε και το γιατί. Μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον έφτιαξε κάποια δωμάτιο σε μέγεθος κουκλόσπιτου. Κάποια από αυτά είχαν προστατευτικό γυαλί από UV, άλλα είχαν γυαλί που επιτρέπει τις ακτίνες UV και τα υπόλοιπα έμεναν σκοτεινά.

Advertisment

Τα δωμάτια είχαν σκόνη με βακτήρια, η οποία είχε μαζευτεί από κανονικά σπίτια. Τα «δωμάτια» τοποθετήθηκαν έξω, αλλά το εσωτερικό τους διατηρούταν σε φυσιολογικές θερμοκρασίες δωματίου.

Μετά από 3 μήνες, οι ερευνητές βρήκαν ότι το 12% των βακτηρίων στα σκοτεινά δωμάτια ήταν ακόμα ζωντανά και ικανά να αναπαραχθούν. Υπήρχαν 6.8% ορατά βακτήρια σκόνης σε δωμάτια με γυαλί προστασίας από UV, και τα δωμάτια που επέτρεπαν το φως UV είχαν 6.1% ορατά βακτήρια.

Η σκόνη στα σκοτεινά δωμάτια περιείχε βακτήρια που προκαλούν αναπνευστικές νόσους, κάτι που δεν ίσχυε για φωτεινά δωμάτια. Τα βακτήρια στα ηλιόλουστα δωμάτια ήταν αυτά που συνήθως βρίσκουμε στο εξωτερικό περιβάλλον της υπαίθρου.

Advertisment

Το φως της ημέρας λοιπόν επηρεάζει την ποιότητα του αέρα. Περνάμε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μας μέσα στο σπίτι μαζί με σωματίδια και βακτήρια σκόνης. Κάποιοι από αυτούς του παθογόνους μικροοργανισμούς μας αρρωσταίνουν.

Οι ερευνητές τώρα εστιάζουν στο να καθορίσουν το φως που χρειάζεται ώστε να καταστραφούν τα μικρόβια. Με αυτό τον τρόπο, μπορεί οι αρχιτέκτονες να σχεδιάζουν πιο «υγιή» σπίτια. Οι ερευνητές αποδοκιμάζουν τη χρήση καθαριστικών που λένε ότι καταστρέφουν το 99.99% των βακτηρίων, εξηγώντας ότι αυτό είναι ανεπιθύμητο, επειδή κάποια από τα βακτήρια είναι καλά για την υγεία μας.

Πηγή: microbiomejournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40168-018-0559-4

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Rescue Remedy: Το ανθοΐαμα που αξίζει να έχετε πάντα στο σπίτι σας
5 τρόποι να τονώσετε την ενέργειά σας το πρωί (χωρίς καφέ)
Οι θαυμαστοί μηχανισμοί αυτοθεραπείας του ανθρώπινου σώματος και πώς να τους ενισχύσουμε
«Silent walking»: Τα οφέλη της νέας τάσης για τη σωματική και ψυχική υγεία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση