,

Πώς να διαχειριστούμε την αδιάκοπη μονοτονία κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Είναι οι πρώτες μέρες επιστροφής στην εργασία για πολλούς, αλλά αντί να νιώθουμε αναζωογονημένοι μετά τις γιορτές, νιώθουμε ότι η ρουτίνα συνεχίζεται. Όλα φαίνονται

Πώς να διαχειριστούμε την αδιάκοπη μονοτονία κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Είναι οι πρώτες μέρες επιστροφής στην εργασία για πολλούς, αλλά αντί να νιώθουμε αναζωογονημένοι μετά τις γιορτές, νιώθουμε ότι η ρουτίνα συνεχίζεται. Όλα φαίνονται να είναι ίδια, σωστά;

Βρισκόμαστε σε μια νέα χρονιά, αλλά ακόμα παλεύουμε με την πανδημία, περιορισμένοι, αδυνατώντας να επιστρέψουμε στην παλιά κοινωνική μας ζωή. Κι έτσι έρχεται η μονοτονία και συνάμα η αίσθηση ψυχολογικής εξάντλησης.

Advertisment

«Δεν είναι όμως απαραιτήτως κάτι κακό αυτό», αναλύει η ψυχοθεραπεύτρια Lucy Fuller. «Η ρουτίνα μπορεί να λειτουργήσει καθησυχαστικά και είναι αναγκαιότητα για όσους παλεύουν με το άγχος, αλλά σίγουρα δεν είναι το ίδιο με το να ανυπομονούμε συνεχώς να απολαύσουμε νέα πράγματα».

Ορισμένοι άνθρωποι που παλεύουν με τη μονοτονία μπορεί να καταλήξουν να βιώσουν μια «χαμηλού επιπέδου καταθλιπτική διάθεση» – στερούμενοι θετικότητας. Όταν κάνουμε το ίδιο πράγμα κάθε μέρα, ένα μέρος μας είναι σα να συνεχίζει να κοιμάται και το επίπεδο σύνδεσης με τον κόσμο μειώνεται, σύμφωνα με τους ψυχολόγους. Από την άλλη, οι περισσότεροι από εμάς έχουν πλέον στρέψει εντελώς το βλέμμα προς το μέλλον με την ελπίδα μιας άμεσης αλλαγής.

Όμως, υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να σπάσουμε τον κύκλο της μονοτονίας. Πολλά από αυτά που μας συμβαίνουν και ο τρόπος που αντιδράμε συναισθηματικά εξαρτώνται από τις προσδοκίες μας. Αν πούμε στον εαυτό μας ότι είμαστε βαρετοί και αδρανείς, επειδή δεν κοινωνικοποιούμαστε ως συνήθως, τότε θα βρισκόμαστε συνεχώς σε μια κατάσταση απογοήτευσης.

Advertisment

Αν, από την άλλη πλευρά, φτιάξουμε μια λίστα βιβλίων που θα θέλαμε να διαβάσουμε, συνταγών που θα θέλαμε να δοκιμάσουμε, νέων πραγμάτων που θα θέλαμε να μάθουμε, ανθρώπων που χρειάζονται τη βοήθεια και τη στήριξή μας, τότε θα απαντούσαμε με έναν διαφορετικό τρόπο στις προκλήσεις της εποχής και αυτές θα μετατρέπονταν σε ευκαιρίες.

Μπορεί να είναι δυσκολότερο στην πράξη απ’ ότι στις λέξεις αλλά δοκιμάστε να συνεχίσετε να κάνετε σχέδια κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής, όμως κρατήστε τα ρεαλιστικά στο πλαίσιο της περιόδου αυτής. Ιδανικά, χωρίστε τις επιθυμίες και τα σχέδιά σας σε δύο κατηγορίες, αυτά που μπορεί να υλοποιήσετε άμεσα και εκείνα που θα πραγματοποιήσετε όταν η πανδημία περάσει.

Μια εναλλακτική άσκηση που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι η εξής: Αντί να καταγράφετε πράγματα για τα οποία νιώθετε ευγνωμοσύνη, καταγράψτε καθημερινά 3 πράγματα διαφορετικά από το συνηθισμένο που σας συνέβησαν. Αυτό θα σας κάνει να αντιληφθείτε ότι ακόμα και μέσα σε αυτή την στάσιμη κατάσταση, υπάρχουν γεγονότα, συμβαίνουν μικρές, απρόβλεπτες αλλαγές.

Κάτι άλλο που έχουμε τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε είναι η συνειδητή αλλαγή εντός πλαισίου: πάρτε έναν διαφορετικό δρόμο, περπατήστε μέχρι ένα άλλο σουπερμάρκετ, μαγειρέψτε κάτι εντελώς διαφορετικό από τα συνηθισμένα.

Και να θυμάστε κάτι εξαιρετικά σημαντικό: η μεγαλύτερη δυσκολία σε αυτή την πανδημία δεν είναι τόσο πολύ η μονοτονία, αλλά ότι για κάποιους ανθρώπους συμβαίνουν μεγάλες, δραματικές αλλαγές. Είναι πολλοί εκείνοι που χάνουν δικούς τους, την δική τους υγεία και άλλοι που απολύονται από την εργασία τους, χάνουν τον μισθό τους.

Πηγή:

Με πληροφορίες από huffpost.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η θαυματουργή δύναμη του υποσυνείδητου
Ξεπερνώντας την περιοριστική πεποίθηση του "δεν είμαι δημιουργικός/ή"
Υπάρχει μια πλευρά της προσωπικότητάς μας που παραμένει ξένη για εμάς, ενώ οι άλλοι μπορούν να τη δουν
Μαθαίνοντας να επιθυμούμε τα πράγματα όπως συμβαίνουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση