,

Χρόνια υπερανάλυση: 3 εφικτοί τρόποι να τη σταματήσουμε

Υπάρχει μια διακριτή διαφορά ανάμεσα στη σκέψη πάνω σε μια κατάσταση και στην εμμονή γι’ αυτή. Η υπερανάλυση είναι μια στρατηγική που συχνά εμφανίζεται

Χρόνια υπερανάλυση: 3 εφικτοί τρόποι να τη σταματήσουμε

Υπάρχει μια διακριτή διαφορά ανάμεσα στη σκέψη πάνω σε μια κατάσταση και στην εμμονή γι’ αυτή. Η υπερανάλυση είναι μια στρατηγική που συχνά εμφανίζεται σε άτομα με άγχος και έχει στόχο να νιώσουν ότι έχουν τον έλεγχο της κατάστασης.

Το πρόβλημα με την υπερανάλυση είναι ότι σε μια προσπάθεια να «βρει τη λύση», το άτομο τελικά καταλήγει να μην νιώθει τα συναισθήματά του – και αυτό μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά εξαντλητικό. Αν ταλαιπωρείστε από επαναλαμβανόμενες σκέψεις χωρίς τέλος, η κλινική ψυχολόγος Julie Smith μιλά στο mindbodygreen και συστήνει τρεις εφικτούς τρόπους να σπάσετε τη συνήθεια:

Advertisment

3 εφικτοί τρόποι να σταματήσουμε τη χρόνια υπερανάλυση

1. Μεγαλύτερη επίγνωση την ώρα που συμβαίνει

Κάθε φορά που πιάνετε τον εαυτό σας να υπεραναλύει ή να πέφτει στην παγίδα της εμμονής σχετικά με μια ενοχλητική σκέψη, εμπειρία ή φόβο, ενεργοποιήστε τη διαδικασία της επίγνωσης. Δεν μπορείτε να σταματήσετε να κάνετε κάτι, αν αυτό γίνεται στον αυτόματο πιλότο.

Ο καλύτερος τρόπος να χτίσουμε αυτή την επίγνωση είναι μέσω του ημερολογίου. Αυτή η διαδικασία μπορεί να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε την υπερανάλυση όταν συμβαίνει και να μπορούμε στη συνέχεια να επέμβουμε πριν μας ρουφήξει όλη τη νοητική ενέργεια.

2. «Ρίχνουμε άγκυρα» στο παρόν

Είτε σκέφτεστε υπερβολικά σχετικά με ένα περίεργο πρώτο ραντεβού είτε ανησυχείτε για μια επερχόμενη παρουσίαση στην εργασία, η υπερανάλυση τείνει να εστιάζει στο μέλλον ή στο παρελθόν – σπάνια επικεντρώνεται στο παρόν. Χρησιμοποιώντας μια τεχνική όπως την ενσυνειδητότητα μπορείτε να εξασκηθείτε στο να επιλέγετε πού να εστιάσετε την προσοχή σας. Επαναφέρετε τον εαυτό σας στο εδώ και τώρα και θα αποφύγετε να αναλώνεστε σε πράγματα που δεν μπορείτε να αλλάξετε.

Advertisment

3. Φέρνουμε ισορροπία στις σκέψεις μας

Αν και η υπερανάλυση μπορεί να ξεκινήσει με καλές προθέσεις, συχνά μεταμορφώνεται στο χειρότερο πιθανό σενάριο. Τείνουμε να υπεραναλύουμε ότι είμαστε αγχωμένοι και τότε ο νους μας καταστροφολογεί δυστυχώς. Εξισορροπήστε λίγο αυτές τις σκέψεις, αναλύοντας και τα εναλλακτικά καλά αποτελέσματα. Αν και δεν θα αλλάξετε απαραιτήτως τον τρόπο που τελικά θα εξελιχθούν τα πράγματα, θα αποφύγετε να βυθίζεστε συνεχώς στο φόβο.

Η υπερανάλυση είναι μια συχνή παρενέργεια του άγχους που εύκολα μετατρέπεται σε συνήθεια. Για να σπάσετε τον κύκλο, χρησιμοποιήστε πρώτα την επίγνωση του πώς και πότε το κάνετε, προσπαθήστε να μείνετε στο παρόν και εξισορροπήστε τις σκέψεις σας.

Πηγή:

www.mindbodygreen.com/articles/tips-to-stop-overthinking

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

5 ερωτήσεις-οδηγοί για να δεις εάν αποδέχεσαι και αγαπάς ουσιαστικά τον εαυτό σου
Φτάσε στον πυρήνα της ύπαρξής σου και μεταμόρφωσε τη ζωή σου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση