, , ,

Θα μπορούσε η θεραπεία για τον Covid-19 να βρίσκεται στο βυθό της θάλασσας;

Υδροβιολόγοι αναφέρουν ότι υπάρχει πιθανότητα ο ωκεανός να «κρύβει» θεραπείες για διάφορες παθήσεις, αρκεί να γίνουν περισσότερες έρευνες από τους επιστήμονες ανά τον κόσμο.

Θα μπορούσε η θεραπεία για τον Covid-19 να βρίσκεται στο βυθό της θάλασσας;

Υδροβιολόγοι αναφέρουν ότι υπάρχει πιθανότητα ο ωκεανός να «κρύβει» θεραπείες για διάφορες παθήσεις, αρκεί να γίνουν περισσότερες έρευνες από τους επιστήμονες ανά τον κόσμο. Το 80% περίπου των ωκεανών παραμένει αχαρτογράφητο, που σημαίνει ότι είναι ακόμα άγνωστη η πλήρης δυναμική της θάλασσας ως πηγή φαρμακευτικών ουσιών, ανάμεσα σε άλλα.

Όμως, ο ωκεανός θεωρούταν εδώ και αιώνες πηγή θεραπευτικών ουσιών. Στη σύγχρονη εποχή όμως οι επιστήμονες χρειάζονται επιπρόσθετα μέσα για να ξεδιπλώσουν όλη τη δυναμική της θαλάσσιας ζωής. Πριν από μία εβδομάδα, μια σημαντική νέα πρωτοβουλία με το όνομα «Δεκαετία της Επιστήμης των Ωκεανών για Βιώσιμη Ανάπτυξη» (DOSSDUN) έκανε εκ νέου έκκληση η επιστημονική κοινότητα να στραφεί και στη θάλασσα για απαντήσεις.

Advertisment

Σύμφωνα μάλιστα με τον Dr Vladimir Ryabin που ηγείται της πρωτοβουλίας, ο ωκεανός θα μπορούσε να μας βοηθήσει να βρούμε θεραπείες για διάφορες νόσους – συμπεριλαμβανομένων αυτών που προκαλούνται από τον ιό Covid-19.

Συγκεκριμένα, αναφέρει: «ο ωκεανός μπορεί να μας βοηθήσει να παράγουμε ορισμένες ουσίες που έχουν τη δυνατότητα να καταστρέφουν την αντοχή των βακτηρίων στα αντιβιοτικά… Πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν τώρα στα νοσοκομεία, όχι από κορονοϊό, αλλά από δευτερογενείς λοιμώξεις που ενεργοποιούνται από αυτόν. Υπάρχουν όμως ορισμένες αντιικές ιδιότητες, όπως επίσης και ιδιότητες ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού. Αυτή η επιστήμη μάς είναι επειγόντως απαραίτητη».

Μία χρονοβόρα διαδικασία

Για να μπορούμε όμως να ερευνήσουμε σωστά τη δυναμική του ωκεανού, χρειαζόμαστε αναμφίβολα περισσότερο χρόνο. Ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες που καθυστερούν την περαιτέρω θαλάσσια έρευνα είναι η έλλειψη γνώσης που έχουμε για το τι υπάρχει στο νερό.

Advertisment

Για την ακρίβεια, γνωρίζουμε τόσο λίγα που δεν έχουμε ιδέα τι είναι αυτό που θα μπορούσε να ανακαλυφθεί. Σκεφτείτε το απλό, αλλά σοκαριστικό νούμερο των πάνω από 1 εκατομμύριο ειδών που θα μπορούσαν ακόμα να ανακαλυφθούν από την επιστήμη.

Αν και ο Dr Ryabinin είναι επιφυλακτικός για το αν ο ωκεανός θα μπορούσε να παρέχει μια πλήρης θεραπεία για τον Covid-19, πιστεύει πάντως ότι θα μπορούσε να «παρέχει σημαντική και πολυεπίπεδη βοήθεια» στην καταπολέμηση του ιού.

Την ίδια άποψη έχει και ο Καθηγητής Alan Deidun, από το Πανεπιστήμιο της Μάλτα και Επιστημονικός Εκπρόσωπος των υδάτων της χώρας. Όταν του διατυπώνεται η ίδια ερώτηση για την πιθανότητα θεραπείας covid-19 στη θάλασσα, ο ίδιος απαντά «πιθανώς ναι, αλλά η διαδικασία είναι χρονοβόρα και γι’ αυτό, αν ξεκινήσουμε τώρα, μπορεί να βρούμε θεραπεία για μια μελλοντική πανδημία που θα εμφανιστεί τα επόμενα χρόνια».

Στη συνέχεια τονίζει ότι χρειάζονται περισσότερες επενδύσεις σε αυτό τον ερευνητικό τομέα. «Συγκρίνετε τα στατιστικά στοιχεία: το 80% του ωκεανού είναι ακόμα αχαρτογράφητο και ανεξερεύνητο, αλλά η επιφάνεια της σελήνης έχει χαρτογραφηθεί κατά 99.9% και η επιφάνεια του Άρη κατά 95%! Η θαλάσσια έρευνα χρειάζεται ασφαλώς μεγαλύτερες επενδύσεις, ειδικά όπου εμπλέκεται ανάπτυξη υποδομών».

Οι αντιικές ιδιότητες των φυκιών

Έχουν ήδη διεξαχθεί εντατικές έρευνες για την πιθανότητα ανάπτυξης αντικαρκινικών φαρμάκων. Και τώρα οι επιστήμονες εξερευνούν την πιθανότητα χρήσης ουσιών που εντοπίζονται στα μικροφύκη για την αντιμετώπιση του Covid-19. Σύμφωνα με μια έρευνα, τα μικροφύκη είναι πλούσια σε έναν τύπο πρωτεΐνης που έχει χρησιμοποιηθεί μάλιστα σε άλλα αντιικά φάρμακα.

Αυτός ο τύπος πρωτεΐνης ονομάζεται λεκτίνη που δεσμεύει μαννόζη (MBL) και στόχος του είναι να διαταράξει την αυτο-συναρμολόγηση ενός ιού κατά την αντιγραφή. Τα MBL θα μπορούσαν να κρατούν το κλειδί της αντιμετώπισης του Έμπολα, μιας θανατηφόρας ασθένειας, η οποία πρόσφατα πάλι άρχισε να εξαπλώνεται σε σημεία της Δυτικής Αφρικής.

Ένας άλλος τύπος πρωτεΐνης που εντοπίζεται στα κόκκινα φύκη έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικός σε άλλες μορφές του ιού SARS, όπως στον SARS-CoV και στον MERS-CoV. Για να μάθουμε όμως περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον πλούτο του θαλάσσιου περιβάλλοντος, χρειαζόμαστε μιας επανάσταση στη επιστήμη. Άλλωστε, η επόμενη δεκαετία προβλέπεται κρίσιμη για τους ωκεανούς, στους οποίους βασιζόμαστε για πάνω από το 50% του οξυγόνου στη Γη.

Πηγή:

www.euronews.com/living/2021/02/22/could-the-cure-for-covid-19-lie-at-the-bottom-of-the-ocean

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει
Ίλιγγος: Πώς να τον αντιμετωπίσετε στο σπίτι (Χρήσιμες ασκήσεις)
Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας | 9 στους 10 αποφεύγουν τον οδοντίατρο λόγω υψηλού κόστους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση