«Αθόρυβη» ημικρανία: Ποια συμπτώματα προκαλεί, εκτός από τον πόνο

Η ημικρανία είναι ένας κοινός τύπος κεφαλαλγίας που χαρακτηρίζεται από τον έντονο πόνο, κυρίως στη μία πλευρά του κεφαλιού.

«Αθόρυβη» ημικρανία: Ποια συμπτώματα προκαλεί, εκτός από τον πόνο

Υπάρχει ένας τύπος ημικρανίας που δεν προκαλεί πόνο, αλλά αντίθετα κάνει ένα άτομο να αισθάνεται διαφορετικό ή μπερδεμένο.

Όταν είστε άρρωστοι ή δεν αισθάνεστε καλά, το σώμα σας μπορεί να δείξει σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά. Αυτά τα σημάδια ονομάζονται συμπτώματα. Μπορεί να είναι πράγματα όπως ο βήχας, το φτέρνισμα, το αίσθημα κόπωσης ή ο πονοκέφαλος. Τα συμπτώματα βοηθούν τους γιατρούς να καταλάβουν τι μπορεί να είναι λάθος με εσάς και πώς να σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα.

Advertisment

Οι σιωπηλές και οι κλασικές ημικρανίες έχουν παρόμοια συμπτώματα, εκτός από πόνο. Ωστόσο, τα συμπτώματα μπορεί να αλλάξουν κατά τη διάρκεια διαφορετικών σταδίων ενός επεισοδίου ημικρανίας.

Μερικές φορές, πριν ένα άτομο αποκτήσει μεγάλο πονοκέφαλο, μπορεί να έχει κάποια σημάδια που δείχνουν ότι έρχεται. Αυτά τα σημάδια μπορεί να εμφανιστούν λίγες μέρες ή ώρες πριν ξεκινήσει ο πονοκέφαλος. Μερικά από τα σημάδια είναι πράγματα όπως το να αισθάνονται κουρασμένοι ή να έχουν αλλαγές στη διάθεσή τους.

Νιώθεις πολύ λυπημένος και δεν μπορείς να δώσεις προσοχή ή εστίαση. Δυσκολεύομαι στην ομιλία και στην ανάγνωση. Αισθάνεται πολύ κούραση και χασμουρητό πολύ. Θέλετε πολύ ορισμένα τρόφιμα. Αίσθημα ανησυχίας και νευρικότητας. Οι μύες αισθάνονται σφιγμένοι και δεν μπορούν να κινηθούν εύκολα. Αίσθημα αδιαθεσίας όταν κινείστε πολύ. Να σε ενοχλούν οι δυνατοί ήχοι και τα έντονα φώτα. Δυσκολία στον ύπνο. Χρειάζομαι να πηγαίνω πολύ στην τουαλέτα.

Advertisment

Περίπου το 20-25% των ανθρώπων που παρουσιάζουν ημικρανίες έχουν επίσης κάτι που ονομάζεται αύρα πριν και κατά τη διάρκεια της ημικρανίας τους. Αυτό μπορεί επίσης να συμβεί ακόμη και αν το άτομο δεν αισθάνεται πόνο κατά τη διάρκεια της ημικρανίας. Η Αύρα σημαίνει ότι μπορεί να έχουν διαφορετικά συμπτώματα όπως να βλέπουν πράγματα που δεν υπάρχουν, να αισθάνονται ζάλη ή να έχουν πρόβλημα να μιλήσουν ή να δουν καθαρά.

Μερικές φορές, ένα άτομο μπορεί να αισθάνεται ότι το σώμα του κοιμάται ή σαν να τρυπιέται από μικροσκοπικές βελόνες σε διαφορετικά σημεία. Μπορεί επίσης να έχουν στιγμές όπου δεν μπορούν να δουν για λίγο ή να δουν πράγματα που δεν υπάρχουν πραγματικά, όπως σημεία ή σφάλματα. Μπορεί επίσης να αισθάνονται πολύ ευαίσθητοι στο έντονο φως.

Πριν ξεκινήσει ένας πονοκέφαλος ημικρανίας, υπάρχουν συχνά σημάδια που εμφανίζονται αργά και διαρκούν περίπου μία ώρα.

Η κλασική ημικρανία είναι ένας τύπος πονοκεφάλου που μπορεί να διαρκέσει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, από 4 έως 72 ώρες. Προκαλεί πραγματικά δυνατό πόνο. Αλλά υπάρχει ένας άλλος τύπος ημικρανίας που ονομάζεται “σιωπηλή” ημικρανία, όπου ο πόνος υποχωρεί αλλά εξακολουθείτε να αισθάνεστε άλλα άβολα πράγματα όπως ζάλη ή αδιαθεσία.

Όταν κάποιος αισθάνεται πολύ ανήσυχος ή λυπημένος, μπορεί να έχει μια κρίση άγχους ή να αισθάνεται πολύ πεσμένος. Μπορεί επίσης να αισθάνονται ότι όλα περιστρέφονται γύρω τους ή να δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν. Η μύτη τους μπορεί να αισθάνεται βουλωμένη και μπορεί να αισθάνονται άρρωστοι όταν βρίσκονται σε κινούμενο όχημα. Ο λαιμός τους μπορεί να πονάει και να αισθάνεται δύσκαμπτος. Μπορεί να ενοχλούνται από έντονα φώτα, έντονες μυρωδιές και δυνατούς θορύβους. Μπορεί επίσης να αισθάνονται ότι θα κάνουν εμετό.

Μετά από έναν κακό πονοκέφαλο που ονομάζεται ημικρανία, οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα. Αλλά για μερικούς ανθρώπους, υπάρχει μια δεύτερη φάση που ονομάζεται «χαγκόβερ ημικρανίας». Αυτή η φάση μπορεί να διαρκέσει μια ή δύο μέρες και μπορεί να τους κάνει να αισθανθούν ξανά άρρωστοι. Μπορεί να έχουν συμπτώματα όπως αίσθημα κόπωσης, πόνο στο κεφάλι ή αδιαθεσία στο στομάχι τους.

Όταν το σώμα σας πονάει παντού, αυτό λέγεται πόνος στο σώμα. Μπορεί να είναι δύσκολο να εστιάσετε σε πράγματα όταν δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε. Το να αισθάνεστε ζάλη σημαίνει ότι τα πάντα γύρω σας μπορεί να αρχίσουν να γυρίζουν. Μερικές φορές, μπορεί να αισθάνεστε πραγματικά χαρούμενοι ή πραγματικά λυπημένοι χωρίς λόγο, κάτι που ονομάζεται αίσθημα ευφορίας ή κατάθλιψης. Όταν νιώθετε συνεχώς κουρασμένοι, αυτό λέγεται κόπωση.

Για να βοηθήσετε με τους πονοκεφάλους και να αποτρέψετε την επανεμφάνισή τους, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε. Μπορείτε να πάρετε φάρμακα για να υποχωρήσετε τον πόνο, να ξεκουραστείτε και να κοιμηθείτε αρκετά, να κάνετε ηρεμιστικές δραστηριότητες όπως ο διαλογισμός ή η γιόγκα, να ασκηθείτε κάθε μέρα και να τρώτε υγιεινά γεύματα.

Η μετάβαση στο γιατρό και η πραγματοποίηση ορισμένων εξετάσεων μπορεί να βοηθήσει τον γιατρό να κάνει ένα ειδικό σχέδιο για να βοηθήσει στη διακοπή και τη θεραπεία της ημικρανίας. Το σχέδιο θα εξαρτηθεί από το πόσο κακές είναι οι ημικρανίες και ποια πράγματα τις επιδεινώνουν, όπως ορισμένα τρόφιμα ή ποτά.

Με πληροφορίες από onmed.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Κακή αναπνοή: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν
Προβλήματα στο έντερο: Πώς συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον
Πόσο καθυστερεί την ανάπτυξη των παιδιών ο χρόνος μπροστά στις οθόνες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση