, , ,

Νανομηχανικοί δημιούργησαν μηχανισμό που ενσωματώνεται στις μάσκες και εντοπίζει τον κορονοϊό

Ο κορονοϊός επιμένει, αλλά το ίδιο και οι επιστήμονες, οι οποίοι βελτιώνουν συνεχώς τα εργαλεία εντοπισμού και αντιμετώπισης του ιού. Έτσι, νανομηχανικοί από το

Νανομηχανικοί δημιούργησαν μηχανισμό που ενσωματώνεται στις μάσκες και εντοπίζει τον κορονοϊό

Ο κορονοϊός επιμένει, αλλά το ίδιο και οι επιστήμονες, οι οποίοι βελτιώνουν συνεχώς τα εργαλεία εντοπισμού και αντιμετώπισης του ιού. Έτσι, νανομηχανικοί από το Πανεπιστήμιο του San Diego δημιούργησαν έναν μηχανισμό, ο οποίος ενσωματώνεται στις κοινές μάσκες προσώπου και μπορεί να εντοπίσει τον κορονοϊό στον αέρα στον οποίο βρισκόμαστε και αναπνέουμε.

Πρόκειται για μια λωρίδα που αλλάζει χρώμα και η λειτουργία του μοιάζει με εκείνο ενός κλασικού τεστ εγκυμοσύνης. Αυτό το κιτ θα δίνει στο άμεσο μέλλον σε όλους να αξιολογούν την ασφάλεια του περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκονται. Η ερευνητική ομάδα που διαμόρφωσε αυτό το εξαιρετικό εργαλείο έλαβε επιδότηση 1.3 εκατομμυρίων δολαρίων από τμήμα του Αμερικάνικου Συστήματος Υγείας, κάτι που δείχνει πόσο ελπιδοφόρο είναι σαν μέσο εντοπισμού του ιού.

Οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα μικρό τεστ κιτ που τοποθετείται στο μπροστινό μέρος κάθε μάσκας και το οποίο μπορεί να παραχθεί μαζικά στο ελάχιστο ποσό των 0,025 λεπτών ανά μηχανισμό. Αφού αναπνεύσουμε μέσα από τη μάσκα για 4-5 ώρες, αρκετά σωματίδια θα είναι διαθέσιμα ώστε να μπορούμε να διαπιστώσουμε αν ήρθαμε σε επαφή με τον ιό κατά τη διάρκεια της παραμονής μας σε κάποιο χώρο.

«Με πολλούς τρόπους, οι μάσκες είναι ο ιδανικός αισθητήρας που φοράμε στον σύγχρονο κόσμο μας», σχολίασε ο Jesse Jokerst, καθηγητής νανομηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και μέλος της ερευνητικής ομάδας. Και συνεχίζει λέγοντας: «Παίρνουμε κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι φορούν ήδη και του δίνουμε νέο σκοπό, ώστε να μπορούμε να εντοπίσουμε γρήγορα και εύκολα νέες μολύνσεις και να προστατεύσουμε τις κοινότητες».

Νανομηχανικοί δημιούργησαν μηχανισμό που ενσωματώνεται στις μάσκες και εντοπίζει τον κορονοϊό

Για να εντοπίσει τον ιό, το άτομο θα σπάει ένα πλαστικό σημείο του κιτ, το οποίο αμέσως θα απλώνεται στη λουρίδα σε υγρή μορφή και ανάλογα με το χρώμα θα φαίνεται αν ήρθε σε επαφή με τον ιό ή όχι. Η λωρίδα θα γίνεται μπλε ή κόκκινη.

Σύμφωνα με την ίδια την ερευνητική ομάδα, το επίτευγμά τους αυτό είναι ιδανικό για τις φυλακές, τις δομές, τα νοσοκομεία και σε άλλα περιβάλλον όπου οι άνθρωποι πρέπει να στέκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους για πολλές ώρες. Έτσι, τα κιτ θα μπορούσαν να προλάβουν εξάρσεις σε συγκεκριμένα σημεία των πόλεων. Για να επιλύσουμε ένα πρόβλημα τόσο περίπλοκο όσο ο COVID-19, χρειαζόμαστε ιδέες, εργαλεία και τεχνολογίες που θα αλλάζουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε τον έλεγχο της πανδημίας.

Πηγή:

goodnewsnetwork.org

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε