,

Δανία: Το πρώτο τεχνητό ενεργειακό νησί θα παρέχει ηλεκτρισμό σε 3 εκατομμύρια σπίτια

Η Δανία θα προχωρήσει άμεσα στην πραγματοποίηση σχεδίων να χτιστεί το πρώτο παγκοσμίως τεχνητό ενεργειακό νησί στα ανοιχτά της Βόρειας Θάλασσας. Το πρότυπο αυτό

Δανία: Το πρώτο τεχνητό ενεργειακό νησί θα παρέχει ηλεκτρισμό σε 3 εκατομμύρια σπίτια

Η Δανία θα προχωρήσει άμεσα στην πραγματοποίηση σχεδίων να χτιστεί το πρώτο παγκοσμίως τεχνητό ενεργειακό νησί στα ανοιχτά της Βόρειας Θάλασσας. Το πρότυπο αυτό νησί αρχικά θα παρέχει και θα αποθηκεύει αρκετή πράσινη ενέργεια που θα διοχετεύει ηλεκτρισμό σε 3 εκατομμύρια σπίτια στην Ευρώπη.

Θα κατασκευαστεί σε μια τοποθεσία 80 χιλιομέτρων δυτικά της Χερσονήσου Jutland και θα έχει αρχικά έκταση 120.000 τ.μ. ή αλλιώς το μέγεθος 18 ποδοσφαιρικών γηπέδων. Το νησί θα συνδέεται με εκατοντάδες ανεμογεννήτριες που θα παρέχουν ηλεκτρισμό σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες.

Advertisment

«Είναι ένας νέος τρόπος σκέψης για την αιολική ενέργεια, επειδή ο συνήθης τρόπος είναι αυτές οι εγκαταστάσεις να βρίσκονται στην ξηρά», αναφέρει ο Δανός υπουργός κλίματος Dan Joergensen. Και συνεχίζει λέγοντας ότι πρόκειται να παραχθούν μεγαλύτερες ποσότητες ανανεώσιμης ενέργειας απ’ όσο είχαμε καταφέρει μέχρι σήμερα στην ξηρά.

Δανία: Το πρώτο τεχνητό ενεργειακό νησί θα παρέχει ηλεκτρισμό σε 3 εκατομμύρια σπίτια
Φωτογραφία: AP Photo/Danish Ministry of Climate

«Με 10 gigawatts, που είναι το μελλοντικό σχέδιο γι’ αυτό το νησί, θα δημιουργούμε αρκετή ενέργεια για 10 εκατομμύρια νοικοκυριά. Στη Δανία δεν υπάρχουν πάνω από 6 εκατομμύρια πολίτες, οπότε, προφανώς, θέλουμε επίσης να συνεισφέρουμε στην ανάπτυξη μιας «πράσινης, οικολογικής» στρατηγικής για όλη την Ευρώπη».

Το πλωτό ενεργειακό νησί θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για να τροφοδοτήσει πλοία, αεροπλάνα και φορτηγά που χρησιμοποιούν ανανεώσιμο ηλεκτρισμό. Η αιολική ενέργεια θα μπορούσε να μετατρέπεται σε υδρογόνο, που στη συνέχεια να μετατρέπεται σε υγρά καύσιμα. Ο Joergensen λέει ότι αυτό θα έλυνε δύο προβλήματα: πώς να αποθηκεύουμε την ανανεώσιμη ενέργεια και πώς να την διοχετεύουμε στον τομέα των μεταφορών.

Advertisment

Η Δανία συμφώνησε να επιδοτήσει το μεγαλύτερο μέρος του έργου με 28 εκατομμύρια ευρώ και έτσι θα τριπλασιάσει την ποσότητα εγκαταστάσεων αιολικής ενέργειας που έχει η χώρα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο στην ιστορία της Δανίας και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2033.

Η Σκανδιναβική χώρα αποφάσισε να αναστείλει την αναζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα τον Δεκέμβρη του 2020, ως μέρος ενός παγκόσμιου φιλόδοξου σχεδίου να μειωθούν οι εκπομπές άνθρακα. Στο παρελθόν, η Δανία είχε τεράστια ποσοστά εσόδων από τα ορυκτά καύσιμα και ο υπουργός περιβάλλοντος αναφέρει ότι η χώρα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου που έχει ορίσει ημερομηνία διακοπής των εξορύξεων.

«Ανακοινώσαμε ότι θέλουμε να μειώσουμε τις εκπομπές μας κατά 70% το 2030 συγκριτικά με το 1990», αναφέρει ο Joergensen. «Αν δεν μπορούμε πια να βασιστούμε στο πετρέλαιο κι αν θέλουμε να γίνουμε οικολογικοί, πρέπει να εξελιχθούμε».

Πηγή:

www.euronews.com/living/2021/02/05/denmark-s-first-artificial-energy-island-will-power-3-million-homes

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς να καταλάβετε αν ο/η φίλος/η σας είναι κρυφο-drama queen!
Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις
Ίος: Μαθητές γύρισαν τη δική τους ταινία στο πλαίσιο προγράμματος της Cinemathesis
Η πρώτη νίκη σε υπόθεση για την κλιματική αλλαγή με την βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση