Πλέον υπάρχουν πολλές πληροφορίες σχετικά με την βελτίωση των διατροφικών συνηθειών και ο καθένας μπορεί να ενημερωθεί και να επιλέξει τον τρόπο διατροφής που του ταιριάζει. Η σωστή διατροφή όμως για να έχει τα ανάλογα οφέλη χρειάζεται να συμπληρώνεται και με την γνώση και εφαρμογή της σωστής αναπνοής.
Κι αυτό, διότι εάν δεν αποκατασταθεί η λειτουργία της αναπνοής, δεν αποκαθίσταται και ο γενικός μεταβολισμός του οργανισμού. Η υπέρπνοια έχει σαν αποτέλεσμα την διαταραχή του συνολικού μεταβολισμού του σώματος. Επίσης όταν το αναπνευστικό σύστημα είναι απορυθμισμένο ,τα διάφορα συστήματα του οργανισμού δεν οξυγονώνονται επαρκώς και σε αυτά συγκαταλέγεται και το πεπτικό σύστημα.
Advertisment
Συνεπώς όσο καλή κι αν είναι η ποιότητα της τροφής, το πεπτικό σύστημα δεν μπορεί να την επεξεργαστεί πλήρως και να την αφομοιώσει. Δυσπεψίες, οισοφαγική παλινδρόμηση, καούρες, φούσκωμα κ.α. εκλείπουν ρυθμίζοντας το αναπνευστικό σύστημα (με τις κατάλληλες ασκήσεις αναπνοής) και βελτιώνοντας τις διατροφικές συνήθειες.
Τα τριχοειδή αγγεία είναι οι αγωγοί από όπου θα περάσουν τα θρεπτικά συστατικά κατόπιν της χώνευσης των τροφών, προκειμένου να απορροφηθούν τελικά από τα κύτταρα του σώματος. Στην περίπτωση όμως που το άτομο υπόκειται σε χρόνια διαταραχή του αναπνευστικού ρυθμού (χρόνιος υπεραερισμός, κατάσταση διαδεδομένη σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού),στον οργανισμό του το διοξείδιο του άνθρακα θα βρίσκεται κάτω από την φυσιολογική του τιμή (45-47 mmHg). Το CO2 είναι ένα αέριο (αποτέλεσμα του μεταβολισμού)που κρατάει τα τριχοειδή αγγεία ανοιχτά.
Στην απουσία του πολλά από αυτά κλείνουν. Τελικά τα θρεπτικά συστατικά των τροφών δεν μπορούν να μεταφερθούν επαρκώς και ο οργανισμός υποσιτίζεται. Όμως ο μηχανισμός της κυκλοφορίας του αίματος δεν εξυπηρετεί μόνο την μία οδό που είναι η τροφοδοσία των κυττάρων, αλλά και την αντίθετη οδό, που είναι η αποβολή των τοξινών. Συνεπώς όταν ο «δρόμος» είναι εμποδισμένος (κλειστά τριχοειδή),δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε και η διαδικασία της απομάκρυνσης των άχρηστων πλέον ουσιών, με αποτέλεσμα να παραμένουν στους ιστούς και να δηλητηριάζουν το σώμα.
Advertisment
Το CO2 ρυθμίζει την οξεοβασική ισορροπία, το PH του σώματος, έστω και ελαφριές μεταβολές του PH,επιφέρουν την απενεργοποίηση κάποιων ενζύμων (γίνονται δηλαδή ανενεργά, καθώς είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στις μεταβολές του PH). Και φυσικά σ’ αυτά συμπεριλαμβάνονται και ένζυμα που είναι υπεύθυνα για την πέψη. Να ακόμη μία αιτία της ελλιπούς αφομοίωσης των τροφών.
Ο κύκλος της εισπνοής-εκπνοής επαναλαμβάνεται περίπου 20.000 φορές το 24ωρο.Σε κάθε κύκλο εισπνέουμε και εκπνέουμε αέρα, επομένως σε κάθε κύκλο γίνεται μία συμπίεση-αποσυμπίεση της κοιλιάς, που ισοδυναμεί με μία πολύ καλή μάλαξη των κοιλιακών οργάνων. Αυτή η περιοδική κίνηση, έχει και μία ακόμη σημαντική αποστολή, την επαναφορά του αίματος από τις φλέβες των κάτω άκρων και της κεφαλής προς την καρδιά.
Η υπερφαγία ωστόσο απειλεί τις ζωτικές αυτές λειτουργίες σε μεγάλο βαθμό!
Όταν συνηθίζουμε να τρώμε υπερβολικά, οι τροφές παραμένουν στο παχύ έντερο, αυξάνουν το βάρος του και μειώνουν την ελαστικότητά του. Με τη σειρά του, το βάρος του εντέρου τραβάει το διάφραγμα προς τα κάτω. Εάν όμως αυτό συνεχιζόταν, θα ακυρωνόταν η λειτουργία της αναπνοής και θα επέρχονταν βέβαιος θάνατος. Το πρόγραμμα όμως του οργανισμού μας, έχει σαν προτεραιότητα να συντηρήσει την ζωή!
Γι’ αυτό ενεργοποιεί έναν σωστικό μηχανισμό, με τεράστιο όμως κόστος για την υγεία του ατόμου. Οι μύες του θώρακα ενεργοποιούνται ήδη στην εκπνοή και διανοίγουν τους πνεύμονες, όπως κανονικά γινόταν στην εισπνοή, μόνο που τώρα η διάνοιξη είναι μόνιμη. Τα ελατήρια των πνευμόνων διανοίγουν μόνιμα προς τα πάνω και έξω και τραβάνε και το διάφραγμα προς τα πάνω. Έτσι το διάφραγμα ανεβαίνει και μαζί του σηκώνει και όλο το βάρος του σηπτικού υλικού του εντέρου. Οι δυνάμεις ασκούνται τελικά από τους μύες του θώρακα και αυτή η κατάσταση αποσυντονίζει μόνιμα την αναπνοή και δημιουργεί μία μόνιμη κόπωση, η οποία συχνά συνοδεύεται με πόνους στον θώρακα, την πλάτη και τον αυχένα.
Γίνεται λοιπόν φανερό από όλα τα παραπάνω πως η αναπνοή και η διατροφή συνδέονται άρρηκτα και πως η μία επηρεάζει καταλυτικά την άλλη.
Οι τέσσερις παρακάτω, πολύ απλές συνήθειες μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την λειτουργία της πέψης:
1) Κατανάλωση μικρών γευμάτων, έτσι ώστε να μην γεμίζουμε το στομάχι και εμποδίζουμε το διάφραγμα.
2) Αποκλειστική αναπνοή από την μύτη, τόσο εισπνοή όσο και εκπνοή.
3) Αρκετές φορές μέσα στην ημέρα να σταματάμε για να ησυχάζουμε την αναπνοή μας (5 με 15 λεπτά κάθε φορά).
4) Κατά διαστήματα να επιδιώκουμε την μείωση των θερμίδων, με λίγα λόγια να τρώμε λιγότερο για να έχουμε υγεία και μακροζωία!
- Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά να αναπνεύσουν σωστά - 30 Σεπτεμβρίου 2024
- Υπέρπνοια: Πώς η πρόσληψη μεγάλης ποσότητας αέρα βλάπτει τον οργανισμό όπως η υπερφαγία - 29 Μαρτίου 2022
- Πώς να «βγούμε» από το αδιέξοδο του νου, της κακής διάθεσης και της αρνητικότητας – Η σημασία της αναπνοής - 8 Σεπτεμβρίου 2021