, ,

Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την ισορροπία μας με απλούς καθημερινούς τρόπους

Μπορείς να σταθείς όρθιος στο ένα πόδι, να περπατήσεις πάνω σε έναν κορμό δέντρου ή να μείνεις πάνω σε μία μεγάλη μπάλα χωρίς να

Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την ισορροπία μας με απλούς καθημερινούς τρόπους

Μπορείς να σταθείς όρθιος στο ένα πόδι, να περπατήσεις πάνω σε έναν κορμό δέντρου ή να μείνεις πάνω σε μία μεγάλη μπάλα χωρίς να πέσεις; Αυτές οι ασκήσεις μπορεί να σας φαίνονται παιδικά παιχνίδια, αλλά πρόκειται ουσιαστικά για ασκήσεις που μαρτυρούν το επίπεδο της σωματικής μας ισορροπίας – απαραίτητη δεξιότητα στην ενήλικη ζωή και όσο μεγαλώνουμε.

Η ισορροπία είναι μια όμορφη δεξιότητα, συχνά χαρακτηρίζεται από αρμονία ανάμεσα στον εγκέφαλο και τους μύες μας. Μας κρατά δυνατούς κατά τη διάρκεια της άσκησης και των καθημερινών δραστηριοτήτων, ενώ μας προστατεύει από επικίνδυνες πτώσεις. Πώς μπορούμε να την εξασκήσουμε και να τη βελτιώσουμε;

Advertisment

Καθημερινές βασικές συνήθειες για να βελτιώσουμε την ισορροπία μας

Το χτίσιμο ισορροπίας είναι σαν μαθαίνουμε να παίζουμε ένα όργανο. Χρειάζεται να δημιουργήσουμε απαραίτητες νευρομυϊκές συνδέσεις και στη συνέχεια να τις διατηρήσουμε.

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι συχνά δεν έχουν ανεπτυγμένη ισορροπία επειδή κάνουν καθιστική ζωή. Τα παιδιά, αντιθέτως, έχουν αξιοθαύμαστη ισορροπία επειδή προπονούνται καθημερινά: πειραματίζονται με ασταθείς θέσεις και το κάνουν με διασκεδαστικό τρόπο. Ευτυχώς, οι ενήλικες μπορούμε να βρούμε ευκαιρίες στην καθημερινή μας ζωή για να ενδυναμώσουμε τον κορμό μας και τα αντανακλαστικά μας, χτίζοντας καλύτερη ισορροπία.

6 καθημερινοί τρόποι να βελτιώσουμε την ισορροπία μας

Όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας

Προσπαθήστε να σταθείτε στο ένα πόδι σας καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Αλλάξτε πλευρά κάθε μέρα.

Advertisment

Όταν περπατάμε

Αν βρίσκεστε σε έναν ήσυχο δρόμο χωρίς αυτοκίνητα, προσπαθήστε να περπατήσετε στο σημείο ανάμεσα στο πεζοδρόμιο και στην άσφαλτο. Μπορείτε επίσης να εξασκηθείτε στο σπίτι, για παράδειγμα, περπατώντας σε μια ίσια γραμμή που σχηματίζουν τα πλακάκια.

Όταν μας πέφτει ένα μικρό αντικείμενο

Σηκώστε το κρατώντας το ένα πόδι ψηλά πίσω σας. Καθώς βελτιώνεστε, δυσκολέψτε τον εαυτό σας, σηκώνοντας το πίσω πόδι ακόμα ψηλότερα.

Όταν βλέπουμε τηλεόραση

Καθίστε σε μια μπάλα πιλάτες αντί στον καναπέ. Μπορείτε να κάνετε μπρος – πίσω και δεξιά αριστερά για να δουλέψετε λίγο τους μύες που προσπαθούν να σας κρατήσουν στο ίδιο σημείο.

Όταν καταναλώνουμε ένα γεύμα

Κρατήστε την καρέκλα σας όσο πιο κοντά γίνεται στο τραπέζι, ώστε να αναγκάζετε την πλάτη σας να μένει ίσια και στο κέντρο. Στην αρχή θα δυσκολεύεστε να μην καμπουριάζετε, αλλά το σώμα σας θα συνηθίσει.

Όταν βρισκόμαστε στο τρένο

Ανοίξτε τα πόδια σας στο άνοιγμα της λεκάνης σας περίπου και λυγίστε λίγο ελαφρά τα γόνατά σας, χωρίς να κρατιέστε. Όλοι σας οι μύες θα ενεργοποιηθούν για να μπορέσετε να μείνετε στο ίδιο σημείο. Φροντίστε βέβαια να μην πέσετε πάνω σε συνεπιβάτες και να έχετε κοντά σας ένα στήριγμα σε περίπτωση που χάσετε την ισορροπία σας.

Μετάφραση – Επιμέλεια: Στεφανία Βαρούχου

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κρήτη: «Πνίγεται» το νησί στην αφρικανική σκόνη - Προειδοποιήσεις για την δημόσια υγεία
Έρευνα Πανεπιστημίου Θράκης: Τούβλο μεταμορφώνεται σε οικοδομικό βιότοπο για μέλισσες!
Φλούδες λεμονιού: Πώς μπορούμε να τις μετατρέψουμε σε zero waste μπαχαρικό

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση