,

3 τρόποι να συμφιλιωθούμε με το γεγονός ότι δεν μας αποδέχονται πάντα όλοι

Έχετε ποτέ πιάσει τον εαυτό σας να σκέφτεται με δυσφορία το γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν σας συμπαθούν; Για πολλούς από εμάς, η αντιπάθεια των

3 τρόποι να συμφιλιωθούμε με το γεγονός ότι δεν μας αποδέχονται πάντα όλοι

Έχετε ποτέ πιάσει τον εαυτό σας να σκέφτεται με δυσφορία το γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν σας συμπαθούν; Για πολλούς από εμάς, η αντιπάθεια των άλλων μας είναι σχεδόν δυσβάσταχτη και αποτελεί μια φυσιολογική αντίδραση. Η ανάγκη να μας συμπαθούν είναι που μας επιτρέπει να αποκτούμε κοινωνική αποδοχή.

Ως κοινωνικά πλάσματα, είμαστε προγραμματισμένοι να αναζητάμε τη σύνδεση και μια θέση μέσα στην κοινωνία. Όμως, η αλήθεια είναι ότι δεν γίνεται να μας συμπαθούν όλοι και αυτό δεν πειράζει καθόλου. Αν δυσκολεύεστε να αποδεχτείτε αυτή τη γενική αλήθεια, οι παρακάτω τρόποι θα σας βοηθήσουν να αντιληφθείτε τις καλές πλευρές και την αξία του να μη γινόμαστε αρεστοί από όλους.

Advertisment

Η αξία του να μη γινόμαστε αποδεκτοί από όλους

«Καλύτερα να σε μισούν γι’ αυτό που είσαι, παρά να σ’ αγαπούν γι’ αυτό που δεν είσαι» – Αντρέ Ζιντ

Υπάρχει τεράστια αξία στο να μένουμε πιστοί στις θέσεις μας και στο να μας αντιπαθούν επειδή δείχνουμε τον αυθεντικό μας εαυτό, ακόμη κι αν δεν το αντιλαμβανόμαστε αρκετές φορές.

1. Μας επιτρέπει να τιμάμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας

Όταν έχουμε το θάρρος να αποδεχτούμε ότι κάποιοι θα μας αντιπαθήσουν, μπορούμε να έρθουμε σε στενότερη σύνδεση με τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Δεν χρειάζεται να υποκρινόμαστε επίσης ότι συμπαθούμε κάποιον ενώ συμβαίνει το αντίθετο. Δεν υπάρχει δηλαδή η καταπίεση των πραγματικών μας συναισθημάτων. Μπορούμε να είμαστε ο εαυτός μας και η σύνδεση που μοιραζόμαστε με τους άλλους γίνεται πιο αληθινή από ποτέ.

Advertisment

2. Ένα βήμα πιο κοντά στην αυθεντικότητα

Με το να μην είμαστε ο εαυτός μας βλάπτουμε τόσο εμάς όσο και τους γύρω μας. Αυθεντικότητα είναι να εμφανιζόμαστε όπως πραγματικά είμαστε ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών. Είναι αυτό που τελικά επιζητά η ψυχή μας.

3. Βοηθά στην αποτελεσματική διαχείριση του χρόνου

Η συνεχής προσπάθεια να ικανοποιούμε τους άλλους και να γινόμαστε αποδεκτοί απαιτεί αρκετό χρόνο. Όλος αυτός ο χρόνος είναι βέβαιο ότι θα μπορούσε να διοχετευτεί σε κάτι πιο δημιουργικό και παραγωγικό.

4. Μας σπρώχνει έξω από τη ζώνη άνεσής μας

Είμαστε προγραμματισμένοι να αναζητάμε την άνεση επειδή μας κρατά σε ένα οικείο, ασφαλές μέρος. Αν η ασφάλεια είναι αυτό που ο νους μας συνεχώς αποζητά, η έλλειψή της που συνοδεύεται από τη αποδοχή από τους άλλους φαντάζει μια δύσκολη κατάσταση που όμως παράγει προσωπική εξέλιξη.

5. Δίνει χώρο στους σημαντικούς άλλους

Η ενέργειά μας προσελκύει τους ανθρώπους στη ζωή μας. Πόσο σημαντική είναι τελικά η παρέα των φίλων στην οποία ανήκετε; Πόσο κοντά τους νιώθετε; Η αποδοχή του ότι δεν είμαστε αρεστοί από όλους δίνει χώρο σε πραγματικά βαθιές σχέσεις μέσα στις οποίες δεν χρειάζεται να καταβάλουμε προσπάθεια και να αλλοιωθούμε.

Πώς να αποδεχτούμε ότι δεν θα μας συμπαθούν πάντα όλοι

1. Θέτουμε στον εαυτό μας σημαντικά ερωτήματα

Γιατί πρέπει να νοιάζομαι τόσο πολύ για το τι σκέφτονται οι άλλοι για εμένα; Τι προσπάθεια καταβάλλω για να γίνομαι αποδεκτός/ή από όλους; Είμαι αυθεντικά ο εαυτός μου; Πότε ήταν η πρώτη φορά που είπα στον εαυτό μου ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να αρέσω σε όλους; Αυτές οι ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε την κοινωνική δυναμική καλύτερα, αλλά και τη θέση σας μέσα σε αυτή.

2. Μαθαίνουμε να μας επικυρώνουμε

Η επικύρωση και επιβεβαίωση χρειάζεται να έρχεται πρώτα από μέσα μας, δηλαδή να έχουμε ανεπτυγμένη αυταξία. Με αυτό τον τρόπο, θα επηρεαζόμαστε λιγότερο από την αποδοχή ή απόρριψη των άλλων. Κι αυτό διότι η αλήθεια είναι ότι όσο κι αν προσπαθούμε να γινόμαστε αποδεκτοί από τον άλλο, αν δεν μας αρέσει ο εαυτός μας, πάντα θα παλεύουμε με την ανασφάλεια και το φόβο της απόρριψης.

3. Αξιολογούμε το χειρότερο δυνατό σενάριο απόρριψης

Φαντάζεστε πώς θα ήταν να γελοιοποιήστε εντός του κοινωνικού σας κύκλου. Ασφαλώς και δεν είναι καθόλου διασκεδαστικό. «Κι αν χάσω αυτούς τους φίλους, κι αν δεν με θέλουν πια;» είναι οι υποσυνείδητες σκέψεις που σας κάνουν να προσαρμόζεστε συνεχώς και να προσπαθείτε να λαμβάνετε αποδοχή.

Ποιο είναι το κυρίαρχο συναίσθημα που συνδέεται με αυτή την υποσυνείδητη σκέψη; Ο φόβος. Ο φόβος της απομόνωσης συνδέεται στενά με το αίσθημα της επιβίωσης. Πρόκειται για έναν αρχέγονο φόβο που είναι εγκαθιδρυμένος βαθιά στον ψυχισμό μας. Θα κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε την αποξένωση από την κοινωνία και τη φυλή μας.

Εντούτοις, έχουμε πια την ικανότητα να αποτινάξουμε αυτό τον αρχέγονο φόβο αφού και οι συνθήκες έχουν αλλάξει από τότε. Πάντα θα υπάρχει μια ομάδα στην οποία θα γινόμαστε αποδεκτοί και δεν είναι ανάγκη να είμαστε αρεστοί από όλους για να επιβιώσουμε.

Πηγή:

dailylife.com/article/overcoming-being-disliked

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες
Συγχρονικότητα και τύχη | Οι διαφορές τους και πώς να αναγνωρίζουμε τις δύο έννοιες
Πώς το παιδικό τραύμα επηρεάζει την υγεία μας σε όλη τη διάρκεια της ζωής (βίντεο)
Βιαστήκατε να στολίσετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο; Και όμως, αυτό μπορεί να είναι το μικρό μυστικό της ευτυχίας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση