6 μικρές συνήθειες που στηρίζουν την καλή λειτουργία του θυρεοειδή αδένα

Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός, αλλά εξαιρετικά σημαντικός αδένας του ενδοκρινικού συστήματος, πολύτιμος για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Αυτός ο μικρός αδένας, σε

6 μικρές συνήθειες που στηρίζουν την καλή λειτουργία του θυρεοειδή αδένα

Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός, αλλά εξαιρετικά σημαντικός αδένας του ενδοκρινικού συστήματος, πολύτιμος για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Αυτός ο μικρός αδένας, σε σχήμα πεταλούδας, που βρίσκεται στη βάση του λαιμού είναι ο κύριος ρυθμιστής του μεταβολισμού γι’ αυτό κι όταν απορυθμίζεται, παρουσιάζονται συμπτώματα με συνέπειες στην υγεία μας.

Γενικά, ένας υπερδραστήριος θυρεοειδής (υπερθυρεοειδισμός) μπορεί να προκαλέσει αίσθηση άγχους, τρέμουλο, εφίδρωση και εξάψεις. Συχνά εμφανίζεται απώλεια βάρους και δυσκολία στον ύπνο ανάμεσα σε άλλα συμπτώματα. Αντιθέτως, ένα άτομο με υποδραστήριο θυρεοειδή (υποθυρεοειδισμός) συνήθως νιώθει κόπωση, αισθάνεται βαρύς και κρυώνει. Επίσης εμφανίζει αύξηση του βάρους και δυσκοιλιότητα.

6 μικρές συνήθειες που στηρίζουν την καλή λειτουργία του θυρεοειδή αδένα

Εξετάζουμε το οικογενειακό μας ιστορικό

Αν τα άλλα μέλη της οικογένειας – μητέρα, πατέρας, αδέρφια – έχουν κάποια νόσο του θυρεοειδούς, είναι πολύ πιθανό να εμφανίσετε κι εσείς κάποια δυσλειτουργία. Για όποιον έχει οικογενειακό ιστορικό, είναι εξαιρετικά σημαντικό να ελέγχει συχνά την κατάσταση του θυρεοειδή του.

Τακτικός ιατρικός έλεγχος

Ο γιατρός θα κάνει αρχικά μια τοπική εξέταση, αγγίζοντας το σημείο όπου βρίσκεται ο θυρεοειδής και ελέγχοντας για τυχόν αλλαγές στο μέγεθος και στην υφή. Αν έχετε οικογενειακό ιστορικό ή κάποιο σύμπτωμα, ο γιατρός θα σας γράψει αιματολογικές εξετάσεις για τον έλεγχο της ορμόνης TSH. Τα υψηλά ποσοστά της υποδεικνύουν ότι τα επίπεδα του θυρεοειδούς είναι πολύ χαμηλά. Αντιθέτως, τα χαμηλά ποσοστά της TSH υποδεικνύουν ότι τα επίπεδα του θυρεοειδή είναι πολύ υψηλά. Βλέποντας τα αποτελέσματα, ο γιατρός θα σας μιλήσει για τις θεραπευτικές επιλογές.

Σε περίπτωση εγκυμοσύνης ενισχύουμε την πρόσληψη ιωδίου

Ο θυρεοειδής χρειάζεται επαρκής ποσότητα ιωδίου για να παραμείνει υγιής και συνήθως λαμβάνουμε κάποιες ποσότητες μέσω του αλατιού, του ψωμιού και άλλων τροφών. Οι εγκυμονούσες κάποιες φορές δεν λαμβάνουν όμως αρκετό ιώδιο, επειδή χρειάζονται ουσιαστικά περισσότερο για την σωστή λειτουργία τόσο του δικού τους θυρεοειδή όσο και του μωρού. Γι΄αυτό και είναι σημαντικό οι γυναίκες σε εγκυμοσύνη να λαμβάνουν πολυβιταμίνες που περιέχουν ιώδιο.

Προσέχουμε την υπερβολική δόση ιωδίου

Για όλους τους υπόλοιπους, είτε τείνουμε προς το χαμηλό είτε προς το υψηλό επίπεδο λειτουργίας του θυρεοειδή, το πολύ ιώδιο δεν είναι απαραίτητο. Είναι πολύ συνηθισμένο να διαβάζουμε σε βιβλία αυτοβοήθειας και διατροφής ότι το ιώδιο είναι καλό για τον θυρεοειδή και συχνά ο κόσμος ψάχνει να βρει συμπληρώματα και πηγές ιωδίου. Αυτό όμως μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο, αν δεν το χρειάζεται ο οργανισμός. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να παραμένουμε εντός των φυσιολογικών πλαισίων.

Δεν αποφεύγουμε τα σταυρανθή λαχανικά

Υπάρχει μια παραπληροφόρηση και παρεξήγηση σχετικά με τη σχέση των σταυρανθών λαχανικών, όπως το κάλε και το λάχανο, και της βρογχοκήλης. Αυτή η σχέση θα ίσχυε στην ακραία περίπτωση που κάποιος κατανάλωνε ένα ολόκληρο φορτηγό από αυτά. Οι γιατροί δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να αποφεύγουμε τα λαχανικά, θέλουν να έχουμε μια φυσιολογική διατροφή και να μην ανησυχούμε.

Αν λαμβάνουμε αγωγή για τον θυρεοειδή, παραμένουμε σε επαγρύπνηση

Αφού διαγνωστείτε με κάποια νόσο του θυρεοειδούς και λάβετε φαρμακευτική αγωγή, δεν έχετε τελειώσει με το ζήτημα. Είναι κάτι που χρειάζεται να ελέγχετε σε όλη τη ζωή σας. Η αγωγή πρέπει να λαμβάνεται καθημερινά, σύμφωνα και με τις οδηγίες του γιατρού, αλλά στο πέρασμα των χρόνων τα επίπεδα του θυρεοειδούς πρέπει να ελέγχονται με τεστ συχνά ώστε να προσαρμόζεται και η δοσολογία αναλόγως.

Πηγή:

www.thehealthy.com/thyroid/thyroid-health

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε