,

Δρ Μηνάς Καφάτος: 8 συμφωνίες + μία (Δείτε τη μαγνητοσκοπημένη συνάντηση)

Ο Δρ Μηνάς Καφάτος είναι κοσμολόγος, αστροφυσικός, κβαντικός φυσικός, φιλόσοφος και συγγραφέας 21 βιβλίων συμπεριλαμβανομένου των βιβλίων “Είσαι το Σύμπαν” και “Επιστήμη, Πραγματικότητα &

Δρ Μηνάς Καφάτος: 8 συμφωνίες + μία (Δείτε τη μαγνητοσκοπημένη συνάντηση)

Ο Δρ Μηνάς Καφάτος είναι κοσμολόγος, αστροφυσικός, κβαντικός φυσικός, φιλόσοφος και συγγραφέας 21 βιβλίων συμπεριλαμβανομένου των βιβλίων “Είσαι το Σύμπαν” και “Επιστήμη, Πραγματικότητα & Καθημερινή Ζωή” που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ασημάκη.   Κατόπιν πρόσκλησης της Εναλλακτικής Δράσης πραγματοποίησε μια ενδιαφέρουσα διάλεξη με θέμα τη συνάντηση με τον ανώτερο νου. Τη συνάντηση παρακολούθησαν ζωντανά περισσότερα από 450 άτομα τα οποία είχαν την ευκαιρία να υποβάλλουν ζωντανά ερωτήσεις. Για λόγους διαφύλαξης προσωπικών δεδομένων η διοργάνωση αφαίρεσε το μεγαλύτερο μέρος των ερωτοαπαντήσεων παρόλο που είχαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Advertisment

Παρακάτω σας επισυνάπτουμε επίσης τα slides που προβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Χρήσιμες έννοιες – Σύνοψη

Αυτό το άρθρο παίρνει υλικό από το πιο πρόσφατο μου βιβλίο Επιστήμη, Πραγματικότητα & Καθημερινή Ζωή (2019) για να σκεφτούμε, να αναρωτηθούμε, για τον ρόλο μας στη Γη ως αναπόσπαστο μέρος του τεράστιου οικοσυστήματος, της ζωντανής Γης, του ρόλου μας στο περιβάλλον και αντίστροφα, ο ρόλος του στην ανθρωπότητα. Το άρθρο δεν δίνει συγκεκριμένες απαντήσεις με την έννοια του «τι να κάνω», «τι συνέβη» κ.λπ. Αντίθετα, παίρνει την τρέχουσα κατάσταση όπου περιοριζόμαστε στις κατοικίες μας λόγω των κινδύνων που ενέχει η πανδημία COVID-19 να εξετάσουμε και να μελετήσουμε. Τι κάνουμε ως κοινωνίες του 21ου αιώνα στον ιατρικό και υγειονομικό τομέα για να βρούμε το εμβόλιο, να κάνουμε τεστ, να παίρνουμε φάρμακα να προωθούμε συστήματα ανοσίας, να μετριάζουμε τις οικονομικές προκλήσεις κ.λπ., όλα αυτά που αναφέρονται παντού στα μέσα ενημέρωσης. Εδώ, αντίθετα, θέτω την πρόσκληση για μερικές σκέψεις που μπορεί να μας επιτρέψουν να δούμε πέρα από τον φόβο που έχει πιάσει τεράστια τμήματα της ανθρωπότητας. Για να διατηρήσουμε τον εαυτό μας, την κοινωνία μας και να διατηρήσουμε τη ζωή στη Γη.

Ποιό είναι το Σύμπαν; Ποιός είναι ο πραγματικός μας εαυτός; H λεγόμενη “προσωπικότητα”; Ή κάτι άλλο, πέραν από το σώμα, πέραν από τον ανθρώπινο νου και το εγώ; Και τι είναι τελικά αυτό; Τι λέει η μοντέρνα επιστήμη και τι λέει η μεταφυσική, ή η “Γνώση”; Ποιά είναι τα εμπόδια να δούμε και να ζήσουμε την Παρουσία, να γνώρίσουμε τον πραγματικό μας Εαυτό; Όλες κατά βάση οι πνευματικές παραδόσεις συγκλίνουν στο ίδιο μήνυμα: η απελευθέρωση, ή το να συγκλίνει κανείς με την ουσιαστική του ύπαρξη, ξεκινούν με το να θέσει το βασικό ερώτημα: «Ποιός είμαι;».

Advertisment

Η απάντηση είναι: Η θεμελιώδης Επίγνωση της βαθύτερης Πραγματικότητας, ή η Συνειδητοποίηση είναι η βαθύτερη απόλυτη πραγματικότητα. Τίποτε δεν υφίσταται δίχως Επίγνωση, η οποία δεν υπόκειται στους περιορισμούς του χρόνου και του χώρου. Το πεδίο της πλήρους Επίγνωσης, υφίσταται και εκδηλώνεται μέσω των εμπειριών μας στην καθημερινή μας ζωή. Η εμπειρία νοείται ως η Κινητήρια δύναμη του Σύμπαντος, δηλαδή, σύμφωνα με την κβαντομηχανική ζούμε στο συμμετοχικό Σύμπαν, η Επίγνωση είναι θεμελιώδης. Δεν υπάρχουν δύο κόσμοι, επιστήμη και καθημερινή ζωή, υπάρχει μόνο ένας κόσμος: ο κβαντικός. Οι τρεις φυσικοί Νόμοι ισχύουν στην καθημερινή μας ζωή, η Επίγνωση προβάλλει τον κόσμο μας ως εμπειρία μέσω των τριών θεμελιωδών φυσικών Νόμων: Η Συμπληρωματικότητα που είναι η έκφραση «Ναι και/ ή Όχι», η ενότητα στη διαφοροποίηση. Η Αναδρομή (ή Παγκοσμιότητα) που είναι η έκφραση «Όπως εδώ, έτσι παντού», «Στον Ουρανό, όπως και στη Γη». Και η Διαδραστικότητα που είναι η έκφραση «Όλα είναι διαδικασία», «σχέσεις και ευτυχία» συνδέονται άμεσα.

Άλλα διδάγματα που αποκομίζουμε από την κβαντική φυσική: Υπάρχει ελευθερία από την πλευρά του παρατηρητή και από την πλευρά της Φύσης, η αληθινή ελευθερία κινεί τον κόσμο! Τα όρια μας δημιουργούνται από τους περιορισμούς της παρατήρησης, από το νου μας. Όρια του Χρόνου και της Επίγνωσης του νου: Πώς ο κβαντικός κόσμος, που είναι μη-τοπικός και συμπλεκόμενος, φαίνεται κλασσικός, κόσμος πλήρης διαχωρισμού; Εδώ παρατηρούμε ότι ο ρόλος του νου είναι κεφαλαιώδης, επειδή η επικάλυψη του νου αποκρύπτει υποκείμενη επίγνωση και επισκιάζει την εμπειρία. Η κατανόηση των φυσικών νόμων ανοίγει ένα σύμπαν πιθανοτήτων στα χέρια μας. Τότε πραγματικά κατανοούμε τον νου μας: η Επίγνωση είναι η πηγή, ο νους το εργαλείο.

Ο Χρόνος και πέρα από το Χρόνο: Το εσωτερικό σπήλαιο της Καρδιάς, της αμιγούς Ηρεμίας. Τότε καταλαβαίνουμε τις αρχαίες διδασκαλίες και κατανοούμε την εξωτερική ψευδαίσθηση του κόσμου και του νου. Θεμελιώδης Επίγνωση: Βιώνοντας στην πράξη την εσωτερική Επίγνωση.

Δρ Μηνάς Καφάτος: 8 συμφωνίες + μία (Δείτε τη μαγνητοσκοπημένη συνάντηση)

ΟΚΤΩ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ + ΜΙΑ

Εδώ είναι οκτώ απλά πράγματα, τις λέμε συμφωνίες, διότι η ζωή είναι μουσική, 8 βήματα, που μπορούμε να κάνουμε στην καθημερινή ζωή μας, η νέα διαβίωση, ο νέος τρόπος που προέρχεται από το παγκόσμιο Μήνυμα. Ζούμε τη ζωή μας με συνήθειες, ψάχνοντας για την εκπλήρωση από τα έξω, βλέπουμε διαφορές είτε φανταστικές είτε “πραγματικές”, κατηγορώντας τους άλλους, δηλαδή αυτό που μας κάνει να πιστέυουμε έτσι, είναι ο συνηθισμένος ανθρώπινος τρόπος. Τα οκτώ βήματα όμως αντικαθιστούν τις συνηθισμένες μας συνήθειες. Στην καθημερινή ζωή, ας ζήσουμε τη ζωή μας ως εξής, ας δοκιμάσουμε τα εξής πρακτικά βήματα:

1. Περιμένουμε το απροσδόκητο.

Να είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τα σχέδια που πρέπει να γίνουν. Μην κοιτάμε για τα αποτελέσματα, αλλά κάνουμε τα σχέδια για ό, τι χρειάζεται να γίνει ούτως ή άλλως. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, τα σχέδιά μας δεν πάνε πάντοτε όπως έχουμε προγραμματίσει, έτσι δεν είναι; Δεν πάνε. Αυτό είναι το μεγάλο μάθημα της πανδημίας! Αλλά επειδή είμαστε τόσο προσκολλημένοι στον εαυτό μας, στο μυαλό μας, με τις συνήθειες μας, των οποίων η προέλευση είναι άγνωστη, αναρωτιόμαστε, αμφιβάλλουμε και αισθανόμαστε ανήσυχοι. Αυτό σημαίνει ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, αλλά μην περιμένουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Πολλοί λένε ότι ο ιός ήταν απροσδόκητος. Άλλοι λένε ότι έπρεπε να τον περιμένουμε. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, αυτό που συμβαίνει είναι ότι άλλαξαν τα πάντα.

2. Δίνουμε προσοχή στα μικρά πράγματα στη ζωή μας.

Όσο μικρότερα είναι αυτά, τόσο πιο σημαντικά. Το δεύτερο βήμα, τα μηνύματα έρχονται μέσα από τα μικρά πράγματα. Μην περιμένουμε μεγάλα θαύματα. Μικρά πράγματα σε κάθε μέρα της ζωήςμσας. Ας δώσουμε προσοχή στα μικρά θαύματα και να δούμε πόσο θαυματουργή θα γίνεται η ζωή μας! Ακόμα και μέσα στα σπίτια μας, κρατώντας τις αποστάσεις, με όλα τα αποτελέσματα της πανδημίας, τα μικρά πράγματα δεν παύουν να υπάρχουν. Ακούμε τα πουλιά; Λένε ότι τα ψάρια επέστρεψαν στα ποτάμια που ήταν μολυσμένα. Ο αέρας είναι πιό καθαρός. Ίσως όλα αυτά ήταν εκεί αλλά δεν τα βλέπαμε.

3. Βλέπουμε τα αποτελέσματα μόνο μετά που γίνονται τα συγκεκριμμένα γεγονότα.

Κάτι μικρό που συμβαίνει απροσδόκητα, ή με συγχρονισμό, όπως π.χ. πηγαίνουμε σε ένα μέρος για να παρκάρουμε, και η πολλή κυκλοφορία μας πάει από άλλο δρόμο και στη συνέχεια παρκάρουμε κάπου πολύ πιο βολικά από ό, τι σκοπεύαμε αρχικά να πάμε. Αργότερα θα ξέρουμε ότι η ακύρωση ήταν το σωστό βήμα και τότε τα πράγματα θα είναι ξεκάθαρα. Τώρα ζώντας κάτω από την πανδημία, δεν ξέρουμε τα αποτελέσματα, τι θα γίνει. Μπορεί να νομίζουμε ότι θα γυρίσουμε στα παληά. Ίσως όμως όχι, το μέλλον θα δείξει.

4. Λέμε στο μυαλό μας και στο εγώ μας να περιμένουν!

Σταματάμε, περιμένουμε, μην θέλουμε πάντα να γνωρίζουμε εκ των προτέρων τα πάντα. Αλλά το μυαλό και το εγώ μας λένε: πρέπει να ξέρω τώρα. Δεν μπορούμε όμως. Θα μάθουμε αργότερα. Προσπαθώντας να το ξέρουμε από τώρα, συχνά παραιτιούμαστε, κολλημένοι στο παρόν, αναμένοντας τα πράγματα να γίνουν όπως στο παρελθόν. Ας λειτουργήσουμε τώρα, πέστε στο μυαλό μας να περιμένει. Ίσως τα πράγματα μετά την πανδημία δεν θα είναι τα ίδια. Αυτό είναι δυναμικό βήμα.

5. Ένα βήμα την κάθε φορά.

Κάποιος μπορεί να ρωτήσει: Τότε πώς θα σημειώνω πρόοδο; Αν βρω μετά, τι θα κάνω τώρα; Δεν ξέρω τώρα. Μάθετε το λοιπόν! Θέλουμε να τρέξουμε αλλά είναι ένα βήμα κάθε φορά. Ελάτε ελεύθερα στο ό,τι σας δίνει το Μήνυμα τώρα και θα γνωρίζουμε τους λόγους αργότερα, θα το μάθουμε αργότερα. Μπορούμε να σκεφτούμε το μήνυμα του ιού, εκτός από τον φόβο και το κλείσιμο, τώρα πού έχουμε καιρό. Σκεφτείτε τι συμβαίνει τώρα και αφήστε τα πράγματα να προχωρήσουν, περιμένετε και θα δείτε. Αντί να χάνουμε τον νου μας, ας δούμε που πάμε. Αυτό είναι παθητικό βήμα.

6. Τα πράγματα θα αρχίσουν τότε να κινούνται πιο γρήγορα και πιο γρήγορα.

Όταν αρχίσουμε να ακολουθούμε τους πρώτους πέντε τρόπους, θα δούμε ότι αυτό που υποτίθεται θα γινόταν στο μέλλον, να γίνεται τώρα, ή νωρίτερα. Μοιάζει να μειώνουμε τον χρόνο. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι σε μια δεδομένη στιγμή κάνουμε περισσότερα πράγματα, οπότε ο χρόνος φαίνεται να επιβραδύνεται και κάνουμε περισσότερα, τα πράγματα κινούνται ταχύτερα επειδή καταλαβαίνουμε περισσότερα και το Μήνυμα μας βοηθά να κάνουμε περισσότερα. Ο χρόνος είναι πολύ σημαντικός. Και λέμε “Ω, Θεέ μου, τώρα ξέρω”. Πολλοί λένε ότι τώρα κάνουν πολύ περισσότερα πράγματα από τα σπίτια τους. Λιγότερη μόλυνση του περιβάλλοντος. Με την εσωτερική επιβράδυνση, κάνουμε πολύ περισσότερα πράγματα εξωτερικά!

Πρακτικό βήμα, ας αρχίσουμε να γράφουμε ό,τι εμπειρίες έχουμε σε ένα ημερολόγιο. Και τότε θα δούμε ότι τα θαύματα συμβαίνουν όλο και περισσότερο, συμβαίνουν σε αυτή τη καθημερινή ζωή. Κάνουμε τα πάντα με μέτρο. Τότε η ζωή μας είναι πολύ πιο απλή.

Στη συνέχεια, σε κάποιο σημείο πεθαίνουμε. Έτσι δεν είναι;

7. Να θυμόμαστε την θνησιμότητα μας.

Πρώτα απ’ όλα, ανάμεσα στα μικρά πράγματα που πρέπει να προσέχουμε, είναι να προσέχουμε γύρω μας πώς η ζωή και ο θάνατος έρχονται και φεύγουν συνεχώς. Κάθε φορά που τρώμε, παίρνουμε τη ζωή από κάτι. Δεν υπάρχει τρόπος να ζήσουμε χωρίς να πάρουμε τη ζωή από κάτι. Ωστόσο ας προσπαθήσουμε να μην παίρνουμε πάρα πολλές ζωές! Ίσως η πανδημία άρχισε με το που έφαγαν ορισμένοι ξωτικά ζώα. Αλλά και χωρίς αυτό, πόσες ζωές παίρνουμε κάθε χρόνο; Φοβόμαστε τον θάνατο μας. Φοβόμαστε και τον θάνατο των άλλων ειδών; Τα αποτελέσματα πάνω στην φύση; Να θυμόμαστε πάντοτε, διότι μια μέρα θα έρθει ο θεός του θανάτου και θα πρέπει να φύγουμε. Θα είμαστε έτοιμοι να φύγουμε ή θα πολεμήσουμε; Εάν δεν είμαστε έτοιμοι, θα κάνουμε ένα αγώνα. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι έτοιμοι να φύγουν. Φοβούνται και σκέπτονται “Ω, ένα θαύμα θα συμβεί στο τέλος. Ο Θεός θα με σώσει». Πρέπει όμως να είμαστε έτοιμοι σε κάθε στιγμή, για να ζούμε μιά γεμάτη ζωή σε κάθε στιγμή.

8. Τα πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή μας, τα οποία μας δίνουν “μεγάλες δυσκολίες”, είναι αυτά που πραγματικά μας προχωρούν.

Τι; Γι ‘αυτό το έβαλα τελευταίο, το έβαλα ακόμα και μετά τον θάνατο. Είναι χειρότερο και από το θάνατο! “Γιατί μου συνέβη αυτό το φρικτό πράγμα; Έκανα τα πάντα σωστά ” (λέει το εγώ). Τα σκληρά πράγματα στη ζωή, αν τα κοιτάξεις σωστά, θα σε διδάξουν. Για τους νέους είναι πραγματικά καλό να το γνωρίζουν αυτό από τώρα. Έτσι δεν χάνουν χρόνο. Τόσο δύσκολο πράγμα, να βρούμε αυτούς που μας σπρώχνουν γρήγορα, να ξυπνήσουμε. Είναι σαν ο Θεός είναι εκεί και μας πιέζει. Ξύπνα! Αυτή είναι η αλήθεια, αλλά πιεζόμαστε και αντιστεκόμαστε. Αλλά τα σκληρά πράγματα στη ζωή είναι αυτά που πραγματικά μας προωθούν, που μας βγάζουν από τις συνήθειες μας. Σκεφτείτε το. Αν υπάρχει κάτι το θετικό σε όλο αυτο το χάος, ας το δούμε τώρα!

9. (η 9η Συμφωνία) Είμαστε, Υπάρχουμε!

Παρατηρούμε κάτι πολύ ενδιαφέρον: Τα 8 (+1) βήματα, οι κανόνες, εκφράζουν τις 3 Δράσεις της Επίδρασης, του Κοσμικού Χορού: Τα βήματα 1, 2, 3 εκφράζουν βήματα της Δημιουργίας. Τα βήματα 4, 5, 6 εκφράζουν βήματα της Διατήρησης. Τα βήματα 7, 8, 9 εκφράζουν βήματα της Επαναπορρόφησης. Άρα η Τριάδα (των 3 Δράσεων) είναι ο Χορός και τα 8 (+1) βήματα, είναι βήματα μας, εμείς με αυτά μπορούμε να χορεύουμε την «καθημερινή» ζωή! Η Τριαδική καθημερινή ζωή είναι αυτή.

Υπάρχουν όμως άλλες δύο Δράσεις, Απόκρυψη και η Αποκάλυψη. Που είναι αυτές; Παντού. Όλα τα βήματα αυτά, με το να συνειδητοποιούμε την καθημερινότητα της ζωής μας, μας πηγαίνουν από την Απόκρυψη στην Αποκάλυψη. Καταλήγουν στο ένατο που βασικά δεν είναι βήμα (αλλά και είναι!), στην απλή και πανταχού Ύπαρξη, που είναι η Φύση μας, ο Όν.

Αυτές είναι οι οκτώ συμφωνίες, τα οκτώ βήματα (το ένατο είναι πάντοτε εκεί). Ας αρχίσουμε να τους εφαρμόζουμε τους κανόνες αυτούς, αργά αλλά σταθερά. Και να δούμε τότε τι θα συμβαίνει στη ζωή μας. Αυτοί οι κανόνες στηρίζονται σε «επιστημονικό τρόπο» διότι μας δίδουν χειροπιαστά αποτελέσματα και εμπειρίες. Στηρίζονται επιστημονικά διότι δεν υπάρχει χάσμα ανάμεσα στον αόρατο κβαντικό κόσμο της φυσικής και τον ορατό κόσμο της καθημερινής εμπειρίας. Θα προσθέταμε ότι ο 8 κανόνες δείχνουν ότι δεν υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στη φυσική και την ψυχολογία. Δεν υπάρχει κενό ή διαχωρισμός ανάμεσα στην επιστήμη και την πνευματικότητα, ανάμεσα στην καθημερινή ζωή και στην πνευματικότητα. Γιατί το λέμε αυτό; Διότι όλα αυτά βασίζονται στους ίδιους παγκόσμιους νόμους. Οι άνθρωποι όμως είμαστε παγιδευμένοι μέσα στη διανόησή μας, στις πεποιθήσεις μας, στον κόσμο μας. Πολλές φορές έχουμε την πεποίθηση ότι εμείς μόνοι κατέχουμε την αλήθεια. Αν ανοίξουμε όμως τον τρόπο που σκεφτόμαστε, αν ανοίξουμε τους ορίζοντες μας, τότε η καθημερινή μας ζωή μπορεί να γεμίσει με πληρότητα.

Σύνοψη: Μήνυμα των καιρών μας

Είμαστε όλοι μαζί; Μιἀ ανθρωπότητα, ένας πλανήτης, ένα οικοσύστημα, μιά καρδιά, μιά Αγάπη; Έφτασε το μέλλον, είναι το μέλλον εδώ; Πέρα από την επιβίωση του εγώ, που την ξέρουμε και νομίζουμε ότι αυτή και μόνη είναι, το ερὠτημα τίθεται, είναι η επιβίωση του Εμείς, του συλλογικού Εμείς, σημαντική, ίσως και η πιό σημαντική;

Το παιχνίδι διαίρεσης και κατηγοριών, ποιός το προωθεί; Μήπως είναι το παιχνίδι του (μικρού, ατομικού) εγώ; Του εγώ που φορά μάσκα; Του εγώ που πάει ενάντια στο υψηλότερο μέλλον της ανθρωπότητας; Είναι μήπως καιρός να πέσει η μάσκα της διαίρεσης και να λάμψει το ανέσπερο Φως που λάμπει στην καρδιά όλων των ανθρώπων; Μπορούμε να κάνουμε αυτήν την εκλογή; Τι θα γινόταν αν την κάναμε;

Σχετικά με τον ιό:
• Ποιό είναι το “μήνυμα” του Κορωνοϊού;
• Τι μας λένε τα μηνύματα 1, 2, 7 και 8 σχετικά με την σημερινή κατάσταση;
• Είναι τυχαίο τό ότι ήρθε αυτός ο ιός;
• Είναι μέρος του οικοσυστήματος της ζωής; Αν ναι, τι μας λέει;

Εδώ είναι μερικές δικές μου σκέψεις και συναισθήματα που τα ανέβασα ήδη στο FB: Μπορεί ο ιός να μας σπρώχνει στον εσωτερικό μας κόσμο; Ίσως αντί του φόβου, να μας δείχνει να ακολουθούμε την αγάπη; Αξιολογώντας πού πηγαίνουμε στη ζωή μας, στην αναζήτηση μας, στην πνευματική μας εξέλιξη; Ίσως αυτό να είναι ένα μήνυμα, δείχνοντας τον εσωτερικό μας εαυτό, να εστιαστούμε προς τα μέσα, στους αγαπημένους μας, τους συνανθρώπους μας, να δούμε όλους μας στην Ενότητα που είμαστε; Να βγούμε από το να ζητάμε λύσεις από τα «έξω» για να σκεφτούμε τι η ζωή μας διδάσκει, τι είναι το κάτι αυτό;

Λένε ότι ζούμε στην εποχή του kali yuga, όπου οι διαιρέσεις, οι διαμάχες και οι αλληλο-κατηγορίες κυριαρχούν υπέρτατες. Είναι πιθανό ότι “καταστάσεις” όπως αυτός ο ιός να δείχνουν το τέλος ή τουλάχιστον την αρχή του τέλους του kali yuga και την αυγή της satya yuga; Η Satya σημαίνει Αλήθεια. Να το σκεφτούμε;
Πόσο καιρό θα μας πάρει να έρθουμε, να μπούμε στην Εποχή της Αλήθειας να φέρουμε την Εποχή της Αλήθεια, τη Εποχή του Φωτός;

Και τελικά:

Που πάμε;
Ποιός είναι ο σκοπός μας;
Ποιοί είμαστε;

Λίγα λόγια για τον Δρ Μηνά Καφάτο

Ο Μηνάς Κ. Καφάτος κατέχει την έδρα Φλέτσερ Τζονς Υπολογιστικής Φυσικής, στο Πανεπιστήμιο του Τσάπμαν στην Καλιφόρνια, Η.Π.Α. Είναι φυσικός κβαντικής φυσικής, κοσμολογίας και ερευνητής της κλιματικής αλλαγής και εργάζεται εκτενώς στη φιλοσοφία και συνειδητότητα. Διευθύνει κέντρο ερευνών, του Κέντρου Μοντελοποίησης Γήινων Συστημάτων και Παρατηρήσεων του Πανεπιστημίου Τσάπμαν, κέντρο που συνεργάζεται διεθνώς με διάφορα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, μεταξύ των οποίων το Πανεπιστήμιο Κορέας, το Τσούνγκαμ Εθνικό Πανεπιστήμιο της Κορέας, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Σινική Ακαδημία, το Πανεπιστήμιο Κίμπα, το Πανεπιστήμιο Βασιλικάτας, και το Κέντρο της ΝΑΣΑ JPL, κλπ. Έχει ιδρύσει μαζί με άλλους συνεργάτες το Ίδρυμα Nalanda για Σπουδές και Έρευνας Συνειδητότητας.

Δίδει σεμινάρια και ομιλίες σε άτομα, σε συνέδρια, πανεπιστήμια και επιχειρήσεις σχετικά με τους φυσικούς νόμους που είναι τα θεμέλια του σύμπαντος, για την εφαρμογή των στην καθημερινή ζωή, για την ευημερία του ατόμου, για την ευεξία και την επιτυχία.. Ο καθηγητής του στις διδακτορικές του σπουδές ήταν ο διάσημος καθηγητής του Μ.Ι.Τ. Φίλιπ Μὀρρισον, μαθητής του Ρόμπερτ Οπενχάιμερ. Έχει συγγράψει πάνω από 335 άρθρα, είναι συγγραφέας ή επιμελητής 21 βιβλίων, συμπεριλαμβανομένου του Συνειδητού Σύμπαντος (Σπρίνγκερ, 2000), Κοιτἀζοντας Μέσα, Βλέποντας Έξω (Θεοσοφικός Εκδοτικός Οίκος, 1991), είναι συν-συγγραφέας με τον Ντίπακ Τσόπρα του βιβλίου, Είσαι το Σύμπαν (Ράντομ Χάους, 2017). Στα Ελληνικά έχει γράψει δύο βιβλία, τρία με το παρόν, το Βιώνοντας τη Ζωντανή Παρουσία, Εκδόσεις Μέλισσα, (2018) και με τον Deepak Chopra, το Είσαι το Σύμπαν, Εκδόσεις Π. Ασημάκης, (2018). Διατηρεί blog στη Huffington Post. Εξελέγει μέλος της Ακαδημίας Επιστημών Ρουμανίας το 2000 και μέλος της Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνολογίας Κορέας το 2018

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι άνθρωποί μας φεύγουν, αλλά ζουν παντοτινά μέσα μας
«Το αγέννητο παιδί μου…»
Αλεξιθυμία | Πώς είναι να ζεις όταν δεν μπορείς να ξεχωρίσεις τα συναισθήματά σου;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση