«Γονική στήριξη για αυτονομία»: Βοηθώντας τα παιδιά να χτίσουν ανεξαρτησία

Ως γονείς, είναι χρήσιμο να καταλαβαίνουμε ποιος τρόπος ανατροφής μας βγαίνει φυσικά, όπως επίσης και τα υπέρ και κατά κάθε τρόπου. Εντούτοις, υπάρχει ένας

«Γονική στήριξη για αυτονομία»: Βοηθώντας τα παιδιά να χτίσουν ανεξαρτησία

Ως γονείς, είναι χρήσιμο να καταλαβαίνουμε ποιος τρόπος ανατροφής μας βγαίνει φυσικά, όπως επίσης και τα υπέρ και κατά κάθε τρόπου. Εντούτοις, υπάρχει ένας τρόπος που ενδεχομένως να μην έχετε ακούσει· οι ερευνητές βρήκαν ότι συνεισφέρει στην ψυχική υγεία, την ακαδημαϊκή επιτυχία και στη θετική στάση στο σχολικό περιβάλλον.

Ο τρόπος ονομάζεται «γονική στήριξη για αυτονομία» και ο κύρος στόχος του είναι να ενθαρρύνει τα παιδιά να αναπτύξουν ανεξαρτησία με μέσα που συμβαδίζουν με την ηλικία τους και πάντα εντός ορίων. Η ιδέα είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά να νιώσουν άνετα με το να είναι ο εαυτός τους και να έχουν αυτοπεποίθηση με τις ικανότητές τους.

Μια συστηματική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε το 2015 βρήκε ότι τα παιδιά που ανατρέφονταν με αυτό τον τρόπο τα πήγαιναν καλύτερα στο σχολείο, παρουσίαζαν υψηλότερα επίπεδα αυτοεκτίμησης και είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύσσουν ισχυρά εσωτερικά κίνητρα. Συμπερασματικά, είχαν μια πολύ καλή γενική εικόνα ψυχικής υγείας.

Μια πιο πρόσφατη μελέτη, δημοσιευμένη τον Ιανουάριο στο επιστημονικό περιοδικό Child Development, βρήκε ότι η γονική στήριξη για αυτονομία βοήθησε τις οικογένειες να διαχειριστούν καλύτερα τα αρχικά lockdown της πανδημίας σε σύγκριση με άλλες. Οι ερευνητές παρακολούθησαν περίπου 500 οικογένειες που ζουν στη Γερμανία κατά τη διάρκεια των πρώτων τριών εβδομάδων του lockdown την άνοιξη του 2020. Οι γονείς συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια στην αρχή και στο τέλος των τριών εβδομάδων και κατέγραφαν σε ένα ημερολόγιο την οικογενειακή ζωή στο σπίτι.

Οι γονείς που ακολουθούσαν τη γονική στήριξη για αυτονομία ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα ψυχικής ευεξίας των παιδιών τους κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Επιπροσθέτως, οι γονείς που χρησιμοποιούσαν αυτή τη στρατηγική ήταν λιγότερο πιθανό να αναφέρουν συναισθήματα σύγχυσης και πιο πιθανό να νιώσουν ότι οι δικές τους ανάγκες ικανοποιούνταν. Συνολικά, αυτός ο τρόπος ανατροφής συσχετίστηκε με ένα θετικό συναισθηματικό κλίμα στην οικογένεια.

Θέτοντας σε εφαρμογή τη γονική στήριξη για αυτονομία

Όλα αυτά ακούγονται υπέροχα, σωστά; Όμως, πως μπορούν οι γονείς να εφαρμόσουν αυτό τον τρόπο ανατροφής;

Αρχικά, όλα ξεκινούν με την άνευ όρων αγάπη. Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ότι οι γονείς τους θα τα αγαπούν ακόμα κι όταν κάνουν λάθη. Αυτό τους δίνει την αυτοπεποίθηση να λαμβάνουν ανεξάρτητες αποφάσεις, γνωρίζοντας ότι οι γονείς τους θα τα αγαπούν ό,τι κι αν γίνει.

Στη συνέχεια, είναι σημαντικό να δίνουμε στα παιδιά επιλογές ανάλογες της ηλικίας τους ώστε να εξασκούν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Για ένα νήπιο, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι μπορεί να επιλέξει ένα από τα τρία βιβλία για ανάγνωση πριν τον ύπνο. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, μπορούν να επιλέγουν τα ρούχα τους ή τι θα πάρουν μαζί τους να φάνε στο σχολείο.

Είναι επίσης κρίσιμης σημασίας να συζητάμε τα συναισθήματα του παιδιού όταν η επιλογή που θα ήθελαν να κάνουν δεν είναι δυνατή. Για παράδειγμα: «Ξέρω ότι ήθελες να πάρεις φράουλες για το σχολείο, αλλά δεν είναι η εποχή τους. Λυπάμαι που στεναχωρήθηκες. Θα ήθελες σταφύλια ή κόκκινα φρούτα αντί για φράουλες;»

Η γονική στήριξη για αυτονομία επίσης περιλαμβάνει την εγκαθίδρυση κανόνων και ορίων στα παιδιά. Οι έφηβοι μπορούν να αρχίσουν να συνεισφέρουν στη συμφωνία αυτών των κανόνων. Μπορείτε να ρωτήσετε έναν έφηβο: «Όταν σου ζητώ να κάνεις τις ασκήσεις σου, αλλά εσύ δεν ακούς την πρώτη φορά, τι πρέπει να κάνω μετά;»

Τέλος, τα παιδιά πρέπει να νιώθουν ότι συνεισφέρουν στην οικογένεια με ουσιαστικό τρόπο. Για τα μικρότερα, αυτό σημαίνει να φέρουν τις χαρτοπετσέτες στο τραπέζι ή να μαζέψουν τα παιχνίδια τους. Επιτρέψτε στα μικρά παιδιά να βοηθούν στις δουλειές του σπιτιού, ακόμα κι αν δεν σας «βοηθούν» στην πραγματικότητα. Καθώς μεγαλώνουν, βεβαιωθείτε ότι τους δίνετε την ευθύνη εργασιών ανάλογων με την ηλικία τους στο σπίτι. Και φυσικά επιτρέψτε τους να ασχοληθούν και με το διασκεδαστικό τους μέρος, όπως το να οργανώσουν ένα πάρτι.

Πηγή:

www.psychologytoday.com/intl/blog/evidence-based-living/202103/parenting-style-is-proven-build-independence

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε