, ,

Πώς να βοηθήσουμε τα παιδιά να διατηρήσουν τις φιλίες τους εν μέσω πανδημίας

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι οι φιλίες είναι σημαντικές για τα παιδιά μας και οι γονείς δεν χρειαζόμαστε ειδικό για να μας πει

Πώς να βοηθήσουμε τα παιδιά να διατηρήσουν τις φιλίες τους εν μέσω πανδημίας

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι οι φιλίες είναι σημαντικές για τα παιδιά μας και οι γονείς δεν χρειαζόμαστε ειδικό για να μας πει ότι η κοινωνικοποίηση των παιδιών έχει θετικές επιδράσεις.

Τα μικρά παιδιά χρειάζονται τους φίλους τους για να μπορούν να αναπτύξουν το ελεύθερο, φανταστικό και δημιουργικό παιχνίδι. Κανένας άλλος δεν μπορεί να καταλάβει πώς είναι να είσαι παιδί όσο ένα άλλο παιδί. Και δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να παίζει κανείς παιχνίδια, να μιλά και να εκφράζει συναισθήματα με έναν καλό φίλο.

Advertisment

Οι έρευνες που γίνονται εδώ και δεκαετίες δείχνουν ότι οι φιλίες είναι ζωτικής σημασίας στην ανάπτυξη των παιδιών. Για παράδειγμα, τα παιδιά που δεν διαμορφώνουν σχέσεις με συνομηλίκους τους μπορεί να αναπτύξουν προβλήματα ψυχικής υγείας αργότερα στη ζωή.

Η πανδημία όμως που ζούμε έχει αλλάξει ριζικά τη ζωή και του παιδιού μας, το έχει απομακρύνει αναγκαστικά από τους φίλους του. Εμείς από τη μεριά μας μπορούμε να κάνουμε ως ενήλικες ορισμένα πράγματα για να τα βοηθήσουμε να διατηρήσουν τις φιλίες τους ακόμα κι εν μέσω πανδημίας.

Αρχικά, για κάποια παιδιά, ειδικά τα μικρότερα, μια πιο οργανωμένη δραστηριότητα – συχνά με γονική βοήθεια – κάνει μια διαδικτυακή συνάντηση πιο άνετη και απολαυστική. Μπορούμε μαζί με τα παιδιά να αποφασίσουμε πάνω σε μια δραστηριότητα και να την οργανώσουμε. Ως ενήλικες, μπορούμε να προμηθευτούμε τα υλικά ή τις κατάλληλες εφαρμογές. Είναι καλή η απλή επικοινωνία, αλλά τα παιδιά χρειάζονται και μια κοινή δραστηριότητα.

Advertisment

Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο είναι να δείχνουμε στα παιδιά μας πώς να μπαίνουν στη θέση του άλλου. Ο κάθε ενήλικας, αλλά και το κάθε παιδί, βιώνει διαφορετικά την δύσκολη αυτή κατάσταση. Έτσι, είναι σημαντικό τα παιδιά να αντιληφθούν ότι οι φίλοι τους, ανάλογα με το πού μένουν και ποια είναι η οικογενειακή, κοινωνική και οικονομική τους κατάσταση, μπορεί να δυσκολεύονται λιγότερο ή περισσότερο από τα ίδια. Αυτό θα βοηθήσει στην ίδια την επικοινωνία μεταξύ φίλων.

Τέλος, μια άλλη κοινή δραστηριότητα που μπορούν να κάνουν και να ανοίξει και πολλά θέματα συζήτησης και ανταλλαγής εμπειριών είναι η κοινή παρακολούθηση μιας παιδικής ταινίας ή σειράς και συνέχεια μια βιντεοκλήση. Τα κοινά ερεθίσματα είναι ένα σημαντικό στοιχείο ώστε να νιώθουν ότι ακόμη κι από απόσταση μπορούν και καταφέρνουν να μοιράζονται πράγματα και εμπειρίες.

Πηγή:

www.verywellfamily.com/kids-making-friends-during-the-covid-19-pandemic-5094921

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ακρωτήριο Ταίναρο: Το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας (βίντεο)
Πώς να διαχειρίζεστε σχέσεις με ανθρώπους που δεν πρόκειται να αλλάξουν
Διάταση και στροφή στομάχου στο σκύλο: Τι είναι και οι ενδεδειγμένοι τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης
Γερμανός σέρφερ έκανε εντυπωσιακό ρεκόρ - Σκαρφάλωσε σε κύμα 28,5 μέτρων (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση