,

Συνταγή(!): 3 βήματα για να αλλάξουμε τις «κακές» μας συνήθειες και να υιοθετήσουμε νέες «συνήθειες επιτυχίας»

Θα σας παρουσιάσουμε τη μέθοδο που θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε καλύτερες συνήθειες βήμα βήμα. Είναι αποτελεσματική γιατί είναι απλή. Δεν χρειάζεστε πολύπλοκες στρατηγικές.

Συνταγή(!): 3 βήματα για να αλλάξουμε τις «κακές» μας συνήθειες και να υιοθετήσουμε νέες «συνήθειες επιτυχίας»

Θα σας παρουσιάσουμε τη μέθοδο που θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε καλύτερες συνήθειες βήμα βήμα. Είναι αποτελεσματική γιατί είναι απλή. Δεν χρειάζεστε πολύπλοκες στρατηγικές. Αυτή η συνταγή μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε τομέα της ζωής σας, προσωπικό ή επαγγελματικό. Αν την εφαρμόσετε με συνέπεια, θα σας βοηθήσει να πετύχετε ό,τι επιθυμείτε. Αποτελείται από τρία απλά, βασικά βήματα:

1. Προσδιορίστε ξεκάθαρα τις κακές ή αντιπαραγωγικές συνήθειές σας

Είναι πολύ σημαντικό να σκεφτείτε τις μελλοντικές συνέπειες των κακών συνηθειών σας. Μπορεί να μην παρουσιαστούν αύριο, την ερχόμενη εβδομάδα ή τον επόμενο μήνα. Η πραγματική επίδρασή τους μπορεί να γίνει αισθητή χρόνια αργότερα. Όταν εξετάζετε την αντιπαραγωγική συμπεριφορά σας μέρα τη μέρα, ίσως δεν φαίνεται τόσο βλαβερή. Για παράδειγμα, οι καπνιστές λένε «Τι κακό μου κάνει σήμερα να καπνίσω μερικά τσιγάρα; Με βοηθάει να χαλαρώσω. Ούτε δύσπνοια έχω, ούτε βήχα».

Advertisment

Παρ’ όλα αυτά, οι μέρες μαζεύονται και μετά από είκοσι χρόνια οι ακτινογραφίες που κάνετε το αποδεικνύουν. Σκεφτείτε το εξής: Αν καπνίζετε δέκα τσιγάρα τη μέρα για είκοσι χρόνια, συνολικά είναι εβδομήντα τρεις χιλιάδες τσιγάρα. Πιστεύετε ότι εβδομήντα τρεις χιλιάδες τσιγάρα δεν έχουν αρνητική επίπτωση στους πνεύμονές σας; Φυσικά και έχουν! Και μάλιστα ενδεχομένως να είναι μοιραίες. Έτσι, όταν εξετάζετε τις κακές συνήθειές σας, σκεφτείτε τις μακροπρόθεσμες συνέπειες. Να είστε απόλυτα ειλικρινείς. Ίσως κινδυνεύει η ζωή σας.

2. Ορίστε τη νέα συνήθεια επιτυχίας σας

Συνήθως είναι απλώς η αντίθετη της κακής σας συνήθειας. Στο παράδειγμα του καπνιστή θα ήταν να κόψει το κάπνισμα. Τι θα κάνετε λοιπόν; Για παρακίνηση σκεφτείτε όλα τα οφέλη και τις ανταμοιβές αν υιοθετήσετε τη νέα συνήθεια. Αυτό θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε μια ξεκάθαρη εικόνα με τα οφέλη που θα σας προσφέρει. Όσο πιο ζωντανά τα περιγράψετε, τόσο πιο πιθανό είναι να ενεργήσετε.

3. Δημιουργήστε ένα σχέδιο δράσης 3 σταδίων

Αυτή είναι όλη η ουσία. Στο παράδειγμα του καπνιστή υπάρχουν διάφορες επιλογές. Διαβάστε βιβλία για το πώς να κόψετε το κάπνισμα. Ξεκινήστε ύπνωση. Αντικαταστήστε την επιθυμία να καπνίσετε με κάτι άλλο. Βάλτε στοίχημα με έναν φίλο για να έχετε να λογοδοτείτε σε κάποιον. Ξεκινήστε ένα καινούριο πρόγραμμα γυμναστικής. Χρησιμοποιήστε επιθέματα νικοτίνης. Μείνετε μακριά από άλλους καπνιστές. Το σημαντικό είναι να αποφασίσετε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα ακολουθήσετε.

Advertisment

Πρέπει να δράσετε. Ξεκινήστε με μια συνήθεια που θέλετε πραγματικά να αλλάξετε. Μπορείτε να την εφαρμόσετε σε κάθε πτυχή της ζωής σας. Εστιάστε στα τρία άμεσα βήματα και εφαρμόστε τα στην πράξη. Θυμηθείτε, τίποτα δεν θα αλλάξει μέχρι να αλλάξετε εσείς.

Ενοράσεις

Όσο μεγαλώνουμε, ο κόσμος εξελίσσεται, το ίδιο και οι συνήθειές μας. Ορισμένες νέες συνήθειες που εισήλθαν παγκοσμίως στην καθημερινότητά μας είναι: τα γραπτά μηνύματα, οι διαδικτυακές αγορές, η λήψη μουσικών αρχείων και ταινιών από το διαδίκτυο και οι εφαρμογές κινητού τηλεφώνου που καλύπτουν κάθε ανάγκη.

Ωστόσο, έχουμε παρατηρήσει ότι όσο περισσότερο συνδεόμαστε ηλεκτρονικά, τόσο περισσότερο απο­­συνδεόμαστε σε σωματικό και συναισθηματικό επίπεδο.

Και αυτό είναι κάτι που έχει σοβαρές συνέπειες αν δεν έχουμε τη σοφία να δούμε πιο μακριά στο μέλλον. Κατά τη διάρ­κεια της καριέρας μας έχουμε διαπιστώσει και οι τρεις ότι η επικοινωνία είναι μία από τις σημαντικότερες δεξιότητες. Η συνήθεια της καλής επικοινωνίας είναι καταλυτική για την πρόοδο τόσο των επιχειρήσεων όσο και των ανθρώπων. Παρότι οι ομαδικές κλήσεις και οι τηλεδιασκέψεις μειώνουν σημαντικά τα έξοδα μετακίνησης και μπορούν να αυξήσουν την ταχύτητα που ενεργεί μια ομάδα, δεν θα αντικαταστήσουν ποτέ τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που πρέπει να παρουσιάσετε για πρώτη φορά το προϊόν ή τις υπηρεσίες σας. Υπάρχουν πολλά ανεπαίσθητα επικοινωνιακά σημάδια που χάνονται στην οθόνη.

Από κοντά, το άτομο που κάνει την παρουσίαση έχει το πλεονέκτημα να δημιουργήσει συναισθηματική φόρτιση. Η ικανότητα να απαντούμε άμεσα και με αυτοπεποίθηση σε απρόσμενες αντιρρήσεις και τελικά να ολοκληρώνουμε την πώληση συχνά σχετίζεται με τη δυναμική ατμόσφαιρα που δημιουργούμε «ζωντανά» στην αίθουσα. Εσείς μήπως έχετε απαρνηθεί την αποτελεσματικότητα των ζωντανών παρουσιάσεων για την παραπλανητική ευκολία της τεχνολογίας; Όλα αυτά ισχύουν ακόμα περισσότερο όταν προσπαθείτε να κλείσετε μια μεγάλη συμφωνία ή να αναπτύξετε σχέση με κάποιο άτομο επιρροής.

Στην προσωπική ζωή τώρα, οι στατιστικές δείχνουν ότι οι οικογένειες που συνηθίζουν να τρώνε μαζί, ιδιαίτερα κατά το δείπνο, επικοινωνούν καλύτερα και αναπτύσσουν πιο βαθιές σχέσεις. Οι διχασμένες και πολωμένες οικογένειες έχουν τις ακριβώς αντίθετες συνήθειες. Συχνά τρώνε ξεχωριστά και δίνουν προτεραιότητα στις ηλεκτρονικές συσκευές. Πολλά παιδιά προτιμούν να παίζουν βιντεοπαιχνίδια από το να συζητούν με τα άλλα μέλη της οικογένειας. Μπορείτε να φανταστείτε τις μελλοντικές συνέπειες αυτής της κακής συνήθειας.

Όπως αναφέραμε, οι επιτυχημένοι άνθρωποι και οι επιτυχημένες οικογένειες έχουν συνήθειες επιτυχίας. Μήπως είναι ώρα να αλλάξετε ορισμένες από τις συνήθειές σας, ιδιαίτερα όσες μπορεί να σας αποξενώνουν από τις σημαντικότερες σχέσεις σας;

Πρέπει να συνειδητοποιήσετε πως οτιδήποτε και αν επιθυμείτε να βελτιώσετε –την υγεία, τις σχέσεις σας ή την ικανότητά σας στο γκολφ–, το μόνο που χρειάζεται είναι μια σειρά εύκολα μετρήσιμων και εφαρμόσιμων συνηθειών. Όταν το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι ξεκάθαρα ορισμένο, τότε είναι απλώς ζήτημα δέσμευσης και να συνεχίσετε να κάνετε τις σημαντικότερες ενέργειες κάθε εβδομάδα μέχρι να σας γίνουν δεύτερη φύση.

Στόχος είναι να βιώσετε μια μεταμόρφωση στα αποτελέσματα και στον τρόπο ζωής σας. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να εστιάσετε τη δύναμή σας. Και τα αποτελέσματα θα είναι εκπληκτικά!

Απόσπασμα από το βιβλίο των Jack Canfield, Mark Victor Hansen και Les Hewitt “Focus” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε | Ένα βιβλίο για την ανακάλυψη του εαυτού και την αναμέτρηση με τη μοναξιά
spiliotis2
Η βιολογία της θλίψης: Γιατί είναι τόσο σημαντικό να εκφράζουμε τα αρνητικά συναισθήματα
Ανάμεσα σε βαμπίρ: Ποιοι σας κλέβουν την ενέργεια; Αναγνωρίστε τους και νικήστε τους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση