24 ώρες στη Γη – σε μια εικόνα

«Η φύση μάς αποκαλύπτεται με μοναδικούς τρόπους, εάν σταματήσουμε και κοιτάξουμε τον κόσμο μέσα από ένα παράθυρο στον χρόνο», ισχυρίζεται ο φωτογράφος Στίβεν Γουίλκς.

24 ώρες στη Γη - σε μια εικόνα (Βίντεο)

«Η φύση μάς αποκαλύπτεται με μοναδικούς τρόπους, εάν σταματήσουμε και κοιτάξουμε τον κόσμο μέσα από ένα παράθυρο στον χρόνο», ισχυρίζεται ο φωτογράφος Στίβεν Γουίλκς. Χρησιμοποιώντας μια ειδική φωτογραφική τεχνική που αποκαλύπτει πώς μια σκηνή αλλάζει από τη μέρα στη νύχτα μέσα σε μία μοναδική εικόνα, ο Γουίλκς εκθέτει την όμορφη πολυπλοκότητα της Γης και την επίδραση της κλιματικής αλλαγής — από τη διαταραχή της μετανάστευσης των φλαμίνγκο στην Αφρική μέχρι την απειλή από το λιώσιμο των πάγων – με πρωτοφανή δύναμη.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία

Η φύση μάς αποκαλύπτεται με μοναδικούς τρόπους, αν σταματήσουμε και κοιτάξουμε τον κόσμο μέσα από ένα παράθυρο στον χρόνο.

Advertisment

00:11
Την τελευταία δεκαετία, έχω παρατηρήσει είδη και βιοτόπους υπό εξαφάνιση σε όλον τον κόσμο, χρησιμοποιώντας μια φωτογραφική τεχνική που απαθανατίζει το πέρασμα του χρόνου, κυριολεκτικά από τη μέρα στη νύχτα, όλα μέσα σε μία μοναδική εικόνα. Μου επέτρεψε να γίνω μάρτυρας των φευγαλέων στιγμών μεταξύ άγριας ζωής και φυσικού βιοτόπου καθώς ο χρόνος περνάει κατά τη διάρκεια μιας ημέρας.

00:34
Στο Σερενγκέτι στη διάρκεια μιας ξηρασίας πέντε εβδομάδων ανακάλυψα έναν νερόλακκο και παρακολούθησα για 26 ώρες την άγρια ζωή, ποικίλη και ανταγωνιστική, να μοιράζεται τον πιο πολύτιμο πόρο του πλανήτη μας: το νερό.

00:50
Στη λίμνη Μπογκόρια στην Κένυα, φωτογράφησα τη μεγάλη μετανάστευση των φλαμίγκο. Αυτό συμβαίνει συνήθως στο αποκορύφωμα της εποχής ξηρασίας όμως η κλιματική αλλαγή έχει φέρει απογευματινές καταιγίδες, μετατρέποντας ξηρούς συνήθως λόφους σε πράσινους και δημιουργώντας ρεύματα γλυκού νερού όπου τα φλαμίγκο κολυμπάνε χαρούμενα.

Advertisment

01:10
Ο πλανήτης μας αλλάζει μπροστά στα μάτια μας. Όμως το να βιώνεις την αλλαγή σημαίνει να βιώνεις και τις ξεχωριστές σχέσεις μέσα σε όλη τη φύση, να βλέπεις την ατελείωτη ομορφιά της, να μαθαίνεις πόσο πολύ μεγαλύτερη είναι από εμάς και γιατί αξίζει να αγωνιστούμε γι’ αυτήν.

01:28
Το 2019, η Γροιλανδία βίωσε τη μεγαλύτερη απώλεια πάγου στην καταγεγραμμένη ιστορία: 200 δισεκατομμύρια τόνοι πάγου υγροποιήθηκαν στον ωκεανό. Όταν λιώνoυν οι πάγοι, τα παγόβουνα απελευθερώνουν ιζήματα και σωματίδια μέσα στο νερό ξεκινώντας την τροφική αλυσίδα του ωκεανού μας. Το πλαγκτόν τρέφεται με ίζημα, το κριλ τρώει το πλαγκτόν και η μεγάπτερη φάλαινα τρώει το κριλ. Η φωτογραφία αυτή είναι το αποτέλεσμα της μαρτυρίας μου με την κάμερα ενός τριανταεξάωρου γεύματος μεγάπτερων φαλαινών.

02:01
Εικάζουμε ότι η μεγαλύτερη απειλή του λιωσίματος των πάγων θα είναι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, που σίγουρα θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στις ακτογραμμές και τους πληθυσμούς σε όλον τον κόσμο. Όμως απ’ αυτήν τη φωτογραφία ανακαλύψαμε ότι ίσως η μεγαλύτερη απειλή από το λιώσιμο των πάγων είναι η ικανότητα του ωκεανού μας να τρέφεται. Χωρίς πάγο, η τροφική αλυσίδα του ωκεανού μπορεί να σπάσει.

02:23
Η δημιουργία αυτής της φωτογραφίας αφύπνισε τη συνείδησή μου. Ελπίζω ότι μέσα από τη θέλησή σας να δείτε, θα αφυπνίσει και τη δική σας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Καθιστική ζωή: 6 επιστημονικά αποδεδειγμένες πρακτικές για να μειώσετε τις επιπτώσεις
«Καίμε» θερμίδες και λίπος: Οι αλλαγές στο περπάτημα για να τα καταφέρουμε
Άσκηση πριν από τον ύπνο: Τον ωφελεί ή τον βλάπτει;
3 βασικοί τρόποι να βελτιώσουμε την ευλυγισία μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση