,

Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες της ξηροστομίας και πώς αντιμετωπίζεται

Όταν δεν παράγουμε αρκετό σάλιο, το στόμα μας ξεραίνεται. Ευτυχώς, πολλές θεραπείες βοηθούν στην αντιμετώπιση της ξηροστομίας.

Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες της ξηροστομίας και πώς αντιμετωπίζεται

Όλοι χρειαζόμαστε σάλιο για να διατηρούμε την υγρασία στο στόμα μας και για να μπορέσουμε να χωνέψουμε το φαγητό. Ο σίελος επίσης προλαμβάνει τις μολύνσεις ελέγχοντας τα βακτήρια και τους μύκητες στη στοματική κοιλότητα.

Όταν δεν παράγουμε αρκετό σίελο, το στόμα μας ξεραίνεται και προκαλείται δυσφορία. Ευτυχώς, πολλές θεραπείες βοηθούν στην αντιμετώπιση της ξηροστομίας.

Τι προκαλεί την ξηροστομία

– Σύμπτωμα λοιμώξεων και παθήσεων: Διάφορες παθήσεις όπως το Αλτσχάιμερ, το HIV, ο διαβήτης, η αναιμία, η κυστική ίνωση, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η υπέρταση, το Πάρκινσον, το εγκεφαλικό και το σύνδρομο Sjögren μπορούν να περιλαμβάνουν κι αυτό το σύμπτωμα.

– Παρενέργειες θεραπειών: Βλάβη στους σιελογόνους αδένες που παράγουν σίελο μπορούν να μειώσουν την ποσότητα του σιέλου. Για παράδειγμα, η βλάβη που προκαλείται από ακτινοβολία στο κεφάλι και στον λαιμό και οι χημειοθεραπείες.

– Νευρικές βλάβες: Η ξηροστομία μπορεί να είναι και αποτέλεσμα νευρικής βλάβης στο κεφάλι και στον λαιμό από έναν τραυματισμό ή χειρουργείο.

– Αφυδάτωση: Συνθήκες που οδηγούν στην αφυδάτωση, όπως πυρετός, υπερβολική εφίδρωση, εμετός, διάρροια, απώλεια αίματος και έγκαυμα μπορούν να προκαλέσουν ξηροστομία.

– Χειρουργική απομάκρυνση των σιελογόνων αδένων.

– Τρόπος ζωής: Το κάπνισμα ή το μάσημα καπνού μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή σιέλου. Η αναπνοή μέσω του στόματος προκαλεί επίσης πρόβλημα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ξηροστομίας;

– Αίσθηση ξηρότητας στο στόμα

– Συχνή δίψα

– Πληγές στο στόμα, σκασμένα χείλη

– Αίσθηση ξηρότητας στο λαιμό

– Αίσθηση γαργαλητού στο στόμα και ειδικά στη γλώσσα

– Ξηρή, κόκκινη και τραχιά γλώσσα

– Δυσκολία στην ομιλία, στο μάσημα και στην κατάποση

– Κακοσμία

– Ξηρή ρινική οδός

Εκτός από τα παραπάνω συμπτώματα, η ξηροστομία μπορεί να προκαλέσει ακόμα και ουλίτιδα. Μπορεί να εμφανιστούν χαλασμένα δόντια, αλλά και άλλες στοματικές μολύνσεις, όπως άφθες.

Πώς αντιμετωπίζεται η ξηροστομία;

Αν πιστεύετε ότι η ξηροστομία προκαλείται από κάποιο φάρμακο, μιλήστε στο γιατρό σας. Μπορεί να προσαρμόσει τη δόση που λαμβάνετε ή να σας προτείνει κάποιο άλλο.

Ο γιατρός μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει ένα στοματικό διάλυμα για την επαναφορά της στοματικής υγρασίας. Αν αυτό δεν βοηθήσει, υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα που ενισχύουν τον σίελο. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε κάποια άλλα βήματα, που θα βοηθήσουν την παραγωγή και ροή σιέλου:

– Μασήστε τσίχλες ή καραμέλες χωρίς ζάχαρη. Αποφύγετε τις όξινες γεύσης, όπως το λεμόνι, που προκαλούν προβλήματα στο σμάλτο.

– Καταναλώνετε συχνά νερό

– Βουρτσίστε τα δόντια σας με οδοντόκρεμα φθορίου

– Αναπνέετε μέσω της μύτης σας, όχι με το στόμα

– Χρησιμοποιήστε τρόπους να αυξήσετε λίγο την υγρασία στα δωμάτια που βρίσκεστε.

Πηγή: www.webmd.com/oral-health/guide/dental-health-dry-mouth#2

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε