Κόστα Ρίκα: Πώς ξεπέρασε την κρίση αποψίλωσης και έγινε παγκόσμια πρωταθλήτρια στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα

Η Κόστα Ρίκα ονομάστηκε «Πρωταθλήτρια της Γης» από τα Ηνωμένα Έθνη για τον άμεσο ρόλο της στην προστασία της φύσης και στη μάχη ενάντια

Κόστα Ρίκα: Πώς ξεπέρασε την κρίση αποψίλωσης και έγινε παγκόσμια πρωταθλήτρια στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα

Η Κόστα Ρίκα ονομάστηκε «Πρωταθλήτρια της Γης» από τα Ηνωμένα Έθνη για τον άμεσο ρόλο της στην προστασία της φύσης και στη μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για μια μικρή αλλά πανέμορφη χώρα που βρίσκεται στην Κεντρική Αμερική και έχει πληθυσμό λίγο πάνω από 5 εκατομμύρια κατοίκους. Πρωτεύουσα της είναι το Σαν Χοσέ.

Η Κόστα Ρίκα ήταν ήδη γνωστή παγκοσμίως για την προοδευτική της περιβαλλοντική πολιτική. Πάνω από το 98% της ενέργειας της χώρας προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές από το 2014 (το 2017 η χώρα λειτούργησε για 300 μέρες βασισμένη μόνο σε ανανεώσιμες πηγές) και το 70% όλων των δημόσιων μέσων μεταφοράς αναμένεται να λειτουργεί με ηλεκτρικά οχήματα μέχρι το 2035.

Μέσα από έναν συνδυασμό προστατευόμενων περιοχών, προγραμμάτων διατήρησης των οικοσυστημάτων και οικολογικού τουρισμού, η Κόστα Ρίκα έχει επιτυχώς αυξήσει τη διαδικασία αποκατάστασης των δασών της από 26% που ήταν το 1983 σε πάνω από 52% το 2021 – αποδεικνύοντας στον υπόλοιπο κόσμο ότι η αντιστροφή της αποψίλωσης είναι δυνατή με τη σωστή προσέγγιση.

Τι ξεχωρίζει την Κόστα Ρίκα από τις υπόλοιπες χώρες

Η Κεντρική Αμερική και οι υπόλοιπες τροπικές χώρες έχουν ιδιαιτέρως πλούσια βιοποικιλότητα και ακμάζουσες τουριστικές βιομηχανίες, οπότε τι είναι αυτό που κάνει διαφορετικά η Κόστα Ρίκα αναφορικά με τον βιώσιμο τουρισμό;

«Το βιώσιμο τουριστικό μας μοντέλο μας έχει επιτρέψει να αναζητάμε και να προσελκύουμε συγκεκριμένες ομάδες τουριστών που αναγνωρίζουν τις διαφορές μας και την ποιότητα των εμπειριών στη χώρα», εξηγεί ο Υπουργός Τουρισμού Gustavo Segura Sancho. «Το κλειδί για την επιτυχία ήταν να στοχεύσουμε σε μια ζήτηση που μπορεί να προσαρμοστεί στις συνθήκες που έχει να προσφέρει η χώρα».

Η χώρα κατέχει πάνω από το 6% της παγκόσμιας βιοποικιλότητας παρά το γεγονός ότι καλύπτει μόνο το 0,03% της επιφάνειας του πλανήτη. Η φιλοξενία αυτού του μεγέθους βιοποικιλότητας δεν καθιστά την Κόστα Ρίκα μόνο έναν ονειρικό προορισμό για τους φυσιολάτρες, αλλά και μια χώρα ιδιαίτερα ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή.

Το τουριστικό μοντέλο της χώρας αναπτύχθηκε με βάση τρεις πρωταρχικούς παράγοντες κατά νου: βιωσιμότητα, καινοτομία και συμπερίληψη. Οι διαφορετικοί προορισμοί εντός της Κόστα Ρίκα εστιάζουν σε δραστηριότητες που σέβονται το περιβάλλον και προσφέρουν στους ταξιδιώτες ευκαιρίες να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα και να συνεισφέρουν στη διατήρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς.

Η χώρα έχει δημιουργήσει πολυάριθμα πάρκα και καταφύγια – περίπου 30 εθνικά πάρκα, 51 καταφύγια άγριας ζωής και εννιά βιολογικά καταφύγια. Από μικρή ηλικία, τα παιδιά μαθαίνουν να προστατεύουν τα δάση και την άγρια ζωή της χώρας και να εκτιμούν την βιοποικιλότητα του κάθε τοπίου και τη φυσική ομορφιά. Αυτό μαρτυρά πόσο βαθιά εδραιωμένη στην κουλτούρα τους είναι ο παράγοντας της βιωσιμότητας.

Το Ινστιτούτο Τουρισμού της Κόστα Ρίκα δημιούργησε το 1997 ένα Πιστοποιητικό για Αειφόρο Τουρισμό, το οποίο παρέχεται στις τουριστικές επιχειρήσεις με κατευθυντήριες για το πώς να εργάζονται βιώσιμα. Το πρόγραμμα εκπαιδεύει τις τοπικές επιχειρήσεις ως προς τη σωστή χρήση των φυσικών και πολιτισμικών πόρων και τους παρέχει την αντίστοιχη ένδειξη ώστε οι επισκέπτες να γνωρίζουν τι βρίσκεται πίσω από τις υπηρεσίες που ζητούν. Φέτος, οι επιχειρήσεις που έχουν πιστοποιηθεί ξεπέρασαν τις 400 και το πρόγραμμα πλέον αναγνωρίζεται από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Βιώσιμου Τουρισμού και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών.

Η εστίαση στην μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα εντός της τουριστικής βιομηχανίας περιλάμβανε κάποιους κινδύνους. Για παράδειγμα, η χώρα τα πρώτα χρόνια έγινε πιο ακριβή για τους τουρίστες του εξωτερικού. Εντούτοις, μελέτες έχουν δείξει ότι το 63% των ταξιδιωτών από τις ΗΠΑ είναι πιθανότερο να αναζητήσουν προορισμούς που προσπαθούν να διατηρήσουν και να προστατεύσουν τους φυσικούς πόρους, ενώ το 75% είναι πιθανότερο να επισκεφθεί βιώσιμους προορισμούς. Και μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences συμπέρανε ότι οι προστατευόμενες φυσικές περιοχές στην Κόστα Ρίκα μείωσαν τη φτώχεια στις γειτονικές κοινότητες κατά 16% λόγω της ανάπτυξης του οικολογικού τουρισμού. Φαίνεται λοιπόν ότι σταδιακά αυτό το σχέδιο αποφέρει ήδη καρπούς.

Αξίζει επίσης αναφέρουμε ότι η Κόστα Ρίκα δεν έχει στρατό. Η χώρα αποκήρυξε την ύπαρξή του με άρθρο στο Σύνταγμα και αποφάσισε να διαθέσει τα χρήματα που δίνονταν για τη συντήρηση του στρατού σε άλλους βασικούς πυλώνες μιας δημοκρατικής χώρας, όπως στην παιδεία, τον πολιτισμό και τη φροντίδα του περιβάλλοντος. Τέλος, το 2012, η Κόστα Ρίκα έγινε η πρώτη χώρα στην αμερικανική ήπειρο που απαγόρευσε το κυνήγι.

Πηγή:

www.treehugger.com/costa-rica-sustainable-tourism-5120162

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε