, , ,

Η Νέα Ζηλανδία ετοιμάζει νέο νόμο για τη δημιουργία μιας ολόκληρης γενιάς χωρίς τσιγάρο

Οι προτάσεις περιλαμβάνουν την απαγόρευση πώλησης προϊόντων καπνού σε όσους είναι γεννημένοι μετά το 2004.

Η Νέα Ζηλανδία ετοιμάζει νέο νόμο για τη δημιουργία μιας ολόκληρης γενιάς χωρίς τσιγάρο

Οι νομοθέτες της Νέας Ζηλανδίας έχουν ετοιμάσει ένα πακέτο προτάσεων που στόχο θα έχει την εξάλειψη της χρήσης τσιγάρου μέχρι το 2025, καταργώντας σταδιακά τη νόμιμη πώληση καπνού με απαγόρευση που θα βασίζεται στη χρονιά γέννησης. Εξετάζουν σχέδια για να αυξήσουν σταδιακά τη νόμιμη ηλικία κατά την οποία οι πολίτες θα μπορούν να αγοράζουν προϊόντα καπνού ώστε μέχρι το 2025 να μην υπάρχει καπνιστής στη χώρα. Οπότε για παράδειγμα, αν εφαρμοστεί η προτεινόμενη νομοθεσία την 1η Γενάρη του 2022, όποιος είναι μικρότερος από 18 χρονών ή όσοι γεννήθηκαν μετά την 1η Γενάρη του 2004, δεν θα μπορέσουν ποτέ να αγοράσουν νόμιμα προϊόντα καπνού στη Νέα Ζηλανδία.

Επίσης, υπό εξέταση είναι η σημαντική μείωση στο επίπεδο της νικοτίνης που θα επιτρέπεται στα προϊόντα καπνού, η απαγόρευση μη βιοδιασπώμενων φίλτρων, η εγκαθίδρυση μιας ελάχιστης τιμής για τον καπνό και ο περιορισμός των σημείων στα οποία θα πωλούνται όλα αυτά τα προϊόντα καπνού.

Advertisment

Η Ένωση για τον Καρκίνο της Νέας Ζηλανδίας δέχτηκε με ενθουσιασμό τις προτάσεις, δηλώνοντας ότι θα βοηθούσε πολύ στη μείωση των ανισοτήτων. Ανέφερε ότι έξι καταστήματα κατά μέσο όρο πωλούν καπνό σε μια απόσταση 10 λεπτών από τα γυμνάσια της χώρας και ότι υπάρχουν τέσσερις φορές περισσότεροι πωλητές καπνού στις κοινότητες χαμηλού εισοδήματος όπου τα ποσοστά καπνίσματος είναι τα υψηλότερα.

«Αυτή η πρόταση κάνει κάτι παραπάνω από το να βοηθά τους πολίτες να διακόψουν το κάπνισμα. Η κυβέρνηση επιδεικνύει μια αφοσίωση στο να προστατεύσει τα νέα παιδιά από το κάπνισμα και να μειώσει τα ποσοστά καπνίσματος», δηλώνει η Lucy Elwood, διευθύνουσα σύμβουλος. Και συνεχίζει λέγοντας ότι «αυτές οι εμφανείς ανισότητες είναι ο λόγος που χρειάζεται να προστατεύσουμε τις μελλοντικές γενιές από τη ζημιά που προκαλεί ο καπνός. Ο καπνός είναι το πιο βλαβερό προϊόν κατανάλωσης στην ιστορία και χρειάζεται να αποσυρθεί».

Η The Guardian σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι οι προτάσεις έχουν επίσης προκαλέσει επικριτικά σχόλια για τις πιθανές ακούσεις συνέπειες που μπορεί να προκαλέσουν, όπως την χρεοκοπία των ιδιοκτητών μικρών καταστημάτων και την πιθανότητα επέκτασης της μαύρης αγοράς καπνού.

Advertisment

Σε έγγραφο που σκιαγραφεί με λεπτομέρειες τις προτάσεις, η κυβέρνηση φαίνεται να αναγνωρίζει αυτό τον κίνδυνο. «Στοιχεία υποδεικνύουν ότι η ποσότητα των προϊόντων καπνού που εισέρχονται λαθραία στη Νέα Ζηλανδία έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και σε αυτό εμπλέκονται οργανωμένες εγκληματικές ομάδες».

Το δεξιό πολιτικό κόμμα ACT ανέφερε επίσης ότι η μείωση της περιεκτικότητας σε νικοτίνη θα μπορούσε να αναγκάσει τους καπνιστές στο να αγοράζουν και να καπνίζουν τελικά περισσότερα τσιγάρα ώστε να λάβουν την αναγκαία δόση. «Οι καπνιστές της Νέας Ζηλανδίας που μετά βίας αντέχουν οικονομικά να προμηθεύονται προϊόντα καπνού θα ξοδεύουν περισσότερα στη συνήθειά τους αυτή και συνεπώς θα κάνουν περισσότερο κακό στους γύρω τους αν η κυβέρνηση μειώσει με νόμο τη νικοτίνη», εξήγησε η Karen Chour εκπρόσωπος του κόμματος.

Η κίνηση επίσης εγείρει ερωτήματα στη χώρα για το βαθμό στον οποίο η κυβέρνηση πρέπει να επέμβει στη ζωή των πολιτών της: «Υπάρχει μια φιλοσοφική αρχή σύμφωνα με την οποία οι ενήλικες μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις για τον εαυτό τους με βάση τη λογική», έγραψε ο δημοσιογράφος Alex Braae σε μια ανάλυση των προτάσεων για το διαδικτυακό περιοδικό Spinoff.

Πηγές:

thespinoff.co.nz/the-bulletin/16-04-2021/the-bulletin-the-complex-politics-of-ending-smoking

www.theguardian.com/world/2021/apr/16/new-zealand-aims-to-create-smoke-free-generation-cigarettes

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η πρώτη νίκη σε υπόθεση για την κλιματική αλλαγή με την βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Θερινή ώρα: Πώς καθιερώθηκε και πότε γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Σχολή Ευελπίδων: Στην έκτη θέση της λίστας με τις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο
Δωρεά Οργάνων: Μέσω SMS στο κινητό θα δηλώνουμε αν θέλουμε να γίνουμε δωρητές οργάνων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση