, ,

Σύνδρομο άδειας φωλιάς: Πόσο σημαντικό είναι οι γονείς να κάνουν σχέδια και όνειρα χωρίς τα παιδιά

Η μέρα που και το τελευταίο παιδί φεύγει από το σπίτι, είτε για σπουδές, εργασία, γάμο ή κάποιο άλλο λόγο, είναι το ίδιο σημαντική

Σύνδρομο άδειας φωλιάς: Πόσο σημαντικό είναι οι γονείς να κάνουν σχέδια και όνειρα χωρίς τα παιδιά

Η μέρα που και το τελευταίο παιδί φεύγει από το σπίτι, είτε για σπουδές, εργασία, γάμο ή κάποιο άλλο λόγο, είναι το ίδιο σημαντική και έντονη στη ζωή ενός γονέα με τη μέρα που αυτό το παιδί ήρθε στον κόσμο. Η ταυτότητά του αλλάζει, όπως και οι προτεραιότητες· δεν χρειάζεται πλέον να σκέφτεται με τον ίδιο τρόπο για τη ζωή. Η άδεια φωλιά είναι μια μεταβατική περίοδος και το τέλος μιας φάσης ζωής, αλλά αποτελεί επίσης την αφετηρία για κάτι νέο και συναρπαστικό.

Αν είστε γονείς σε αυτή τη μεταβατική περίοδο, είναι πιθανό να κοιτάτε την άδεια σας φωλιά και να νιώθετε θλίψη, να σας λείπουν τρομερά τα παιδιά σας και να εύχεστε να μπορούσατε να γυρίσετε το χρόνο πίσω και να περάσετε τα χρόνια και πάλι μαζί. Αντί να εύχεστε να ζούσατε ακόμα στο παρελθόν, ήρθε η ώρα να αρχίσετε να σχεδιάζετε και να ονειρεύεστε για ό,τι θα ακολουθήσει. Φυσικά, αν η αλλαγή έχει γίνει πρόσφατα, είναι σημαντικό να έχετε υπόψη σας πως όλοι οι γονείς χρειάζονται μια περίοδο προσαρμογής.

Advertisment

Πολλοί γονείς δεν γνωρίζουν πώς να αρχίσουν να γεμίζουν όλον εκείνο το χρόνο που πριν αφιέρωναν στη φροντίδα των παιδιών τους. Μια καλή αρχή είναι να θυμηθείτε τι απολαμβάνατε να κάνετε όταν ήσασταν παιδιά. Ίσως λατρεύατε τη ζωγραφική ή ασχολούσασταν με το θέατρο στο σχολείο. Κάποιοι ως παιδιά ήταν λάτρεις των αθλημάτων και προτιμούν την άσκηση. Είναι μια καλή ευκαιρία να ξανασυστηθείτε με όλες εκείνες τις δραστηριότητες, ως ενήλικες πλέον.

Η ανατροφή παιδιών απαιτεί πολύ χρόνο από την καθημερινότητά μας. Όμως, πλέον, όταν τα παιδιά φύγουν από τη «φωλιά», το πρόγραμμα και ο βαθμός δέσμευσης αλλάζουν ριζικά. Σε αυτή την περίοδο είναι που οι γονείς αποκτούν περισσότερο χρόνο για να βγουν έξω και να εξερευνήσουν εκφάνσεις και μέρη του κόσμου που πριν δεν είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν.

Τώρα μπορείτε να κάνετε μακρινά ταξίδια χωρίς να ανησυχείτε για τη φροντίδα των παιδιών. Τα σαββατοκύριακα, που μπορεί να μοιάζουν άδεια και ατελείωτα χωρίς τις δραστηριότητες των παιδιών, τώρα μπορούν να αποκτήσουν άλλο περιεχόμενο. Επισκέψεις και εκδρομές με φίλους και συγγενείς, αλλά και μοναχικό χρόνο για διάβασμα και ταινίες.

Advertisment

Ξαναπλάθοντας τον προσωπικό μας χώρο

Ναι, η «άδεια φωλιά» στην αρχή φαντάζει τρομακτική. Το μεγάλο σπίτι της οικογένειας μπορεί να μετατραπεί σε ένα μουσείο των παρελθοντικών σας αναμνήσεων χωρίς αλλαγές. Με τον καιρό όμως, θα αντιληφθείτε ότι αυτός είναι ο δικός σας προσωπικός χώρος και μπορείτε να τον αναπροσαρμόσετε όπως το επιθυμείτε.

Η διαδικασία αυτή δεν είναι μόνο συναρπαστική, αλλά συνιστά και έναν υπέροχο τρόπο για να αλλάξετε το σκεπτικό σας· ναι μεν είστε γονείς, αλλά από απόσταση κι αυτό σημαίνει ότι έχετε την ευκαιρία να «αγκαλιάσετε» ξανά και όλους τους υπόλοιπους ρόλους σας.

Κάτι άλλο που αλλάζει μετά την αποχώρηση των παιδιών από το σπίτι είναι η διαχείριση των οικονομικών. Ίσως τώρα είναι η ευκαιρία να αγοράσετε εκείνο το αυτοκίνητο ή το σπίτι στην εξοχή που πάντα επιθυμούσατε, ή ακόμα και να αποταμιεύσετε για τη συνταξιοδότησή σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα βοηθήσετε τα παιδιά σας οικονομικά σε περίπτωση που το χρειαστούν· όμως, ήρθε επιτέλους η στιγμή να ξανασκεφτείτε τις δικές σας ανάγκες και επιθυμίες.

Πριν κάνουμε παιδιά, φανταζόμαστε πώς θα είναι η ζωή μας όταν θα μεγαλώνει η οικογένειά μας. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια χρονική σειρά γεγονότων – από τη βρεφική ηλικία, στη νηπιακή, στο σχολείο και μέχρι τις σπουδές. Πολλοί γονείς – ίσως η πλειοψηφία – δεν βλέπει τη ζωή μετά από αυτά τα στάδια. Όμως, τότε είναι που μας ανοίγονται ατελείωτες πιθανότητες μπροστά μας. Η ζωή μετά την ανατροφή των παιδιών μπορεί να είναι το ίδιο ικανοποιητική, χαρούμενη και συναρπαστική. Χρειάζεται μια γερή δόση ονείρων και λίγο προγραμματισμό για να γίνει πραγματικότητα.

Πηγή:

www.verywellmind.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε | Ένα βιβλίο για την ανακάλυψη του εαυτού και την αναμέτρηση με τη μοναξιά
spiliotis2
Η βιολογία της θλίψης: Γιατί είναι τόσο σημαντικό να εκφράζουμε τα αρνητικά συναισθήματα
Ανάμεσα σε βαμπίρ: Ποιοι σας κλέβουν την ενέργεια; Αναγνωρίστε τους και νικήστε τους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση