,

Η αϋπνία συνδέεται με τη φωτορύπανση και τη χρήση υπνωτικών χαπιών

Μελετώντας τη σχέση του εξωτερικού φωτός και του ύπνου.

Η αϋπνία συνδέεται με τη φωτορύπανση και τη χρήση υπνωτικών χαπιών

Η βραχυπρόθεσμη αϋπνία επηρεάζει κατά προσέγγιση το 30% των ενηλίκων. Ένα 10% υποφέρει από χρόνια αϋπνία. Οι ερευνητές έχουν συσχετίσει τον ανεπαρκή ύπνο με χρόνιες παθήσεις, από διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακές ασθένειες μέχρι παχυσαρκία και ψυχικές διαταραχές, όπως κατάθλιψη.

Η σύνδεση ανάμεσα στο φως και στον ύπνο έχει επίσης διερευνηθεί σε βάθος. Πρόσφατα αποτελέσματα, για παράδειγμα, υποδεικνύουν ότι το φως που εκπέμπεται από τις οθόνες μπορεί να επηρεάσει τα φωτοευαίσθητα κύτταρα στον αμφιβληστροειδή και να αναπροσαρμόσει το ρολόι του σώματος – μια εγκεφαλική δομή που ελέγχει τον κύκλο ύπνου – αφύπνισης.

Advertisment

Αν και μπορεί να φαίνεται αυτονόητο πως το φως που προέρχεται από τον υπολογιστή και το κινητό τηλέφωνο διαταράσσει τον ύπνο, μπορεί να σας εκπλήξει το γεγονός ότι το εξωτερικό τεχνητό φως έχει παρόμοια επίδραση. Νέα έρευνα αποκάλυψε τη σύνδεση αυτή ανάμεσα στη φωτορύπανση και στη χρήση υπνωτικών χαπιών σε ηλικιωμένους ανθρώπους. Ο Kyoung-bok Min, καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Σεούλ διεξήγαγε την έρευνα μαζί με συναδέλφους του.

Μελετώντας τη σχέση του εξωτερικού φωτός και του ύπνου

Όπως παρατηρούν οι ερευνητές: «Το εξωτερικό τεχνητό φως αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο ως μια μορφή περιβαλλοντικής ρύπανσης και συνδέεται με ένα πλήθος βλαβερών επιδράσεων στην υγεία μας».

Για να εξερευνήσουν την σύνδεση αυτή, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από μια μεγάλη βάση δεδομένων της χώρας σε σχέση, τα οποία συλλέχτηκαν από το 2002 μέχρι και το 2013. Οι πληροφορίες προέρχονται από 52.027 ενήλικες 60 ετών και άνω. Κανείς δεν είχε διαγνωστεί με διαταραχή ύπνου και οι γυναίκες αποτελούσαν περίπου το 60% του δείγματος.

Advertisment

Επιπλέον, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από δορυφόρο για να χαρτογραφήσουν το εξωτερικό τεχνητό φως και συνδύασαν αυτά τα δεδομένα με τον τόπο κατοικίας του κάθε ατόμου, ώστε να καθορίσουν το ποσοστό της έκθεσής τους στο φως. Η ομάδα επίσης συνέλεξε δεδομένα για τη χρήση δύο υπνωτικών χαπιών: της ζολπιδέμης και της τριαζολάμης. Το 22% του δείγματος λάμβανε τέτοια φαρμακευτική αγωγή.

Η έκθεση σε φως συνδεόταν με τη χρήση υπνωτικών χαπιών

Οι ερευνητές χώρισαν την ατομική έκθεση στο εξωτερικό τεχνητό φως σε τεταρτημόρια και βρήκαν ότι η υψηλότερη έκθεση σε φως συνδεόταν με σημαντικά υψηλότερο αριθμό κατανάλωσης υπνωτικών χαπιών.

Οι ηλικιωμένοι που εκτίθονταν σε εξωτερικό νυχτερινό φως έτειναν επίσης να λαμβάνουν τέτοια χάπια για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους. Τα αποτελέσματα, λοιπόν, της παρούσας έρευνας υποδεικνύουν ότι η φωτορύπανση θα μπορούσε να συνδέεται με τη στέρηση ύπνου και με το πρόβλημα της αϋπνίας.

Πηγή: jcsm.aasm.org/ViewAbstract.aspx?pid=31438

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πότε πρέπει να ανησυχείτε για τον πόνο στον αυχένα;
Πώς να αλλάξουμε ριζικά την τοξική σχέση του παιδιού μας με το φαγητό
Κιρκάδιος ρυθμός | Πώς να τον επαναφέρετε σε φυσιολογική λειτουργία
Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά να αναπνεύσουν σωστά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση