ΗΠΑ: Άστεγο αγόρι από τη Νιγηρία έγινε πρωταθλητής στο σκάκι και είναι μόλις 10 ετών

Ο Tani είναι ένα παιδί θαύμα που κατάφερε να ξεπεράσει όλες τις εξωτερικές δυσκολίες και να πετύχει.

ΗΠΑ: Άστεγο αγόρι από τη Νιγηρία έγινε πρωταθλητής στο σκάκι και είναι μόλις 10 ετών

Ο Tanitoluwa Adewumi – γνωστότερος με το ψευδώνυμο «Tani» – μπορεί να είναι μόλις 10 ετών, αλλά έχει ήδη γίνει επίσημος Chess National Master, είναι δηλαδή πρωταθλητής στο σκάκι με 2223 βαθμούς. Πρόκειται για το 28ο νεότερο παίκτη που έχει κερδίσει επάξια έναν τέτοιο τίτλο στην Αμερική.

Ο Tani γνώρισε το σκάκι λίγα μόλις χρόνια πριν ενώ ζούσε με την οικογένειά του σε ένα καταφύγιο αστέγων. Το 2017 ο ίδιος, οι γονείς και ο αδερφός του έγιναν πρόσφυγες, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τις βίαιες επιθέσεις που γίνονται στη χώρα του σε Χριστιανικές οικογένειες όπως η δική του. Ξεκίνησαν μένοντας σε ένα καταφύγιο στο Μανχάταν.

Με τη βοήθεια ενός τοπικού πάστορα, ο Tani άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα στο δημοτικό σχολείο της περιοχής. Εκεί ήταν που ένας εκ των δασκάλων του, ο Russell Makofsky τον δίδαξε πώς να παίζει σκάκι και ο Tani μαγεύτηκε κατευθείαν από το παιχνίδι αυτό. Παράλληλα, ο δάσκαλος δίδασκε μια λέσχη σκάκι του σχολείου.

Όταν ο Tani δεν είχε χρήματα να πληρώσει τη συνδρομή στο πρόγραμμα, ο Makofsky αναλάμβανε να καλύψει εκείνος το ποσό και συμπεριλάμβανε τον Tani στην ομάδα του. Όταν διαγωνίστηκε στο πρώτο του τουρνουά σκάκι, πέτυχε το χαμηλότερο σκορ από όλους τους μαθητές. Αλλά την προηγούμενη εβδομάδα, μόλις ένα χρόνο μετά, ο Tani πήρε μαζί του στο σπίτι το τρόπαιο ως πρωταθλητής της πολιτείας – αφού κέρδισε 73 από τους καλύτερους παίκτες της Νέας Υόρκης στο επίπεδο Κ-3.

Ο Tani είναι ομολογουμένως ένα φαινόμενο, αφού είναι επίσης ο πρώτος διαγωνιζόμενος που κέρδισε πρωτάθλημα σε πολιτεία μετά από μόλις μία προσπάθεια – με βαθμό 1587, που είναι σχεδόν το μισό από εκείνον του καλύτερου παίκτη σκάκι στον κόσμο.

Εδώ και λίγο καιρό, ο 10χρονος περνά τα βράδια του στο πάτωμα του καταφυγίου παίζοντας σκάκι για να προπονηθεί για το εθνικό πρωτάθλημα σκάκι που θα πραγματοποιηθεί αυτό το μήνα. Ο Tani ονειρεύεται να γίνει ο νεότερος Grandmaster του κόσμου.

Ευτυχώς, ο δάσκαλός του έφτιαξε ένα προφίλ στο GoFundMe και έτσι κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από 250.000 δολάρια για τον Tani και την οικογένειά του. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορέσουν να φύγουν από το καταφύγιο και να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι στο Κονέκτικατ.

Πηγή:

www.goodnewsnetwork.org/tanitoluwa-adewumi-refugee-chess-champion-national-master

Book For Thought | S1E14

Αξίζει να διαβάσετε

ΕΚΔΟΣΕΙΣ κλειδαριθμοσ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ Η Τέχνη της ζωης
ΕΚΔΟΣΕΙΣ πεδιο

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε