Έρευνα προειδοποιεί ότι περισσότερες από 55 ώρες εργασίας την εβδομάδα αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου

745.000 άνθρωποι πέθαναν το 2016 από εγκεφαλικό και καρδιοπάθεια εξαιτίας των πολλών ωρών εργασίας.

Έρευνα προειδοποιεί ότι περισσότερες από 55 ώρες εργασίας την εβδομάδα αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου

Σε έκθεση που δημοσιεύτηκε στις 17 Μαΐου, ερευνητές από μεγάλους θεσμούς και ιδρύματα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ), αποκαλύπτουν πως ένα ανησυχητικά μεγάλο ποσοστό εργαζομένων πεθαίνει από ισχαιμική καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό επεισόδιο, εξαιτίας των πολλών ωρών εργασίας.

Σύμφωνα με το BBC, περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από υπερβολική εργασία παρά από ελονοσία. Πρόκειται για μια παγκόσμια κρίση υγείας, που απαιτεί την προσοχή των εργοδοτών, των εργαζομένων, των εταιριών μα κυρίως των κυβερνήσεων. Και αν δεν επιλυθεί, το πρόβλημα μπορεί όχι μόνο να συνεχίσει, αλλά και να επιδεινωθεί.

Πώς η υπερβολική εργασία επηρεάζει την υγεία

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη τέτοιου είδους σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία αποκάλυψε ότι 745.000 άνθρωποι πέθαναν το 2016 από εγκεφαλικό και καρδιοπάθεια εξαιτίας των πολλών ωρών εργασίας. Οι πολλές ώρες εργασίας ορίστηκαν ως 55 ώρες ή περισσότερες την εβδομάδα και μελετήθηκαν σε σχέση με τις επιδράσεις στην υγεία και τα ποσοστά θνησιμότητας από το 2000 έως το 2016. Οι επιστήμονες έλεγξαν παράγοντες όπως το φύλο και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση ώστε να μην επηρεάζουν τα αποτελέσματα της έρευνας.

Η έρευνα έρχεται να επισφραγίσει το γεγονός ότι η υπερβολική εργασία είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη επαγγελματικών ασθενειών. «Για μένα, ως επιδημιολόγος, ήταν μεγάλη έκπληξη όταν φτάσαμε στους αριθμούς», σχολιάζει ο Frank Pega, κύριος συγγραφέας της έκθεσης. «Εξεπλάγην ιδιαίτερα από το μέγεθος του φορτίου».

Υπάρχουν δύο κύριοι τρόποι με τους οποίους οι υπερβολικές ώρες εργασίας πλήττουν την υγεία και τη μακροζωία. Ο ένας είναι οι βιολογικές επιπτώσεις του χρόνιου στρες με μία αυξητική τάση στις ορμόνες του στρες που οδηγούν σε υπέρταση και χοληστερίνη. Εκτός από αυτές, υπάρχουν και οι αλλαγές στη συμπεριφορά. Οι πολλές ώρες εργασίας συνήθως σημαίνουν αυτόματα και λιγότερες ώρες ύπνου, ελάχιστη άσκηση, κάπνισμα, ανθυγιεινή διατροφή και αλκοόλ για τη διαχείριση της πίεσης.

Επιπροσθέτως, υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να ανησυχούμε για τις υπερβολικές ώρες εργασίας όσο είμαστε ακόμα σε περίοδο πανδημίας και κοιτώντας πώς θα είναι η ζωή μας μετά. Η πανδημία έχει ενεργοποιήσει περισσότερο το εργασιακό στρες καθώς αναδύθηκαν αυτή την περίοδο νέες μορφές επαγγελματικής εξουθένωσης.

Η Ινδία έχει γίνει το επίκεντρο της πανδημίας τον τελευταίο καιρό με πάνω από 25 εκατομμύρια ενεργά κρούσματα. Όμως, αυτή η κατάσταση επηρεάζει την υγεία των ανθρώπων και με άλλους τρόπους. Ο Sevith Rao, ιατρός και ιδρυτής της Ινδικής Καρδιολογικής Εταιρείας, εξηγεί ότι οι νοτιοασιάτες εμφανίζουν ήδη υψηλό κίνδυνο καρδιοπαθειών. Τώρα «με την πανδημία του κορονοϊού, βλέπουμε αύξηση στην τηλεργασία, κάτι που έχει προκαλέσει ανισορροπία ανάμεσα στην εργασιακή και στην υπόλοιπη ζωή, οδηγώντας σε διαταραγμένα μοτίβα ύπνου και άσκησης. Αυτό μπορεί στη συνέχεια να εκδηλωθεί σε καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά επεισόδια».

Επιπλέον, η πανδημία αφήνει πίσω της τη χειρότερη οικονομική κρίση μετά τη Μεγάλη Ύφεση. Οι επιπτώσεις στην υγεία μας επιδεινώνονται υπό το φόβο μαζικών απολύσεων και αδυναμίας πληρωμών. Σε πολλές περιπτώσεις, οι εργαζόμενοι εργάζονται πολύ περισσότερο για να αποφύγουν τέτοια αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της έκθεσης, το 9% του παγκόσμιου πληθυσμού – ένας αριθμός που περιλαμβάνει και παιδιά – εργάζεται πολλές ώρες. Και από το 2000, αυτός ο αριθμός έχει αυξηθεί. Αυτή η συνθήκη επηρεάζει διαφορετικές ομάδες εργαζομένων με διαφορετικούς τρόπους.

Οι άνδρες εργάζονται περισσότερες ώρες από τις γυναίκες σε κάθε ηλιακή ομάδα. Το φαινόμενο φτάνει στο αποκορύφωμά του στην αρχή της μέσης ηλικίας, ενώ οι επιπτώσεις στην υγεία εμφανίζονται αργότερα, συσσωρεύονται δηλαδή με τα χρόνια.

Επιπροσθέτως, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι που ζουν στη νοτιοδυτική Ασία εργάζονται τις περισσότερες ώρες, ενώ στην Ευρώπη τις λιγότερες. Ο Pega εξηγεί ότι υπάρχουν πολιτισμικοί λόγοι για το μεγαλύτερο ποσοστό που παρατηρήθηκε στην Ασία. Επιπλέον, οι άνθρωποι που εργάζονται στην ανεπίσημη οικονομία αναγκάζονται να εργαστούν περισσότερο για να επιβιώσουν, μπορεί να κάνουν πάνω από μια δουλειά και δεν καλύπτονται νομικά και προνοιακά.

Στον αντίποδα, πολλοί Ευρωπαίοι απολαμβάνουν μια πιο χαλαρή εργασιακή κουλτούρα, ουσιαστικές περιόδους ξεκούρασης και νομική και προνοιακή κάλυψη. Όμως, σε κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες, εκτός από τη Γαλλία και τη Σκανδιναβία, παρατηρείται μια ανοδική τάση στις ώρες στους εξειδικευμένους εργαζόμενους από το 1990 και μετά.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζουν ότι αν οι τάσεις συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία, το φαινόμενο και οι επιπτώσεις του θα γίνουν εντονότερα. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, δεδομένου του γεγονότος ότι πολλές κοινωνίες εκθειάζουν την υπερβολική εργασία σε σημείο burnout και υπερκόπωσης.

Όπως σχολιάζει ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους: «Καμία εργασία δεν αξίζει να αναλάβουμε τον κίνδυνο ενός εγκεφαλικού ή μιας καρδιακής νόσου. Οι κυβερνήσεις, οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συνεργαστούν για να συμφωνήσουν σε περιορισμούς που θα επιτρέψουν να προστατευθεί η υγεία των εργαζομένων».

Πηγή:

www.bbc.com/worklife/article/20210518-how-overwork-is-literally-killing-us

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε