,

3 πρακτικές συμβουλές για να βρούμε έμπνευση στην καθημερινή ζωή, από έναν δάσκαλο διαλογισμού

Γιατί η αίσθηση της έμπνευσης είναι συστατικό στοιχείο του ταξιδιού, όχι του προορισμού.

3 πρακτικές συμβουλές για να βρούμε έμπνευση στην καθημερινή ζωή, από έναν δάσκαλο διαλογισμού

Η εύρεση έμπνευσης φαντάζει ένα τεράστιο εγχείρημα, μια αναζήτηση που καταλήγει σε κάποιο απτό βραβείο ή αίσθηση ικανοποίησης. Αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Όχι μόνο το έργο είναι αρκετά άπιαστο και ασαφές, αλλά και οι πηγές έμπνευσης μπορεί επίσης να διαφέρουν από άτομο σε άτομο – οπότε είναι δύσκολο να προδιαγράψει κανείς ένα σύνολο κατευθυντήριων γραμμών για όλους.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, ο δασκάλος διαλογισμού, συγγραφέας μπεστ σέλερ και εκπαιδευτής Light Watkins μιλά στο mindbodygreen και συνιστά μικρές καθημερινές δόσεις για να αναγνωρίσουμε τη “φωνή έμπνευσής” μας, αυτή την εσωτερική αίσθηση συνειδητοποίησης ή την έμφυτη τάση να ακολουθήσουμε την καρδιά μας.

Advertisment

“Υπάρχουν τόσες πολλές φωνές μέσα μας”, λέει ο light Watkins. “Υπάρχει η φωνή του πόνου- υπάρχει η φωνή του τραύματος- υπάρχουν οι πυροδοτητές του στρες- υπάρχει η φωνή των κοινωνικών επιταγών- και υπάρχει η φωνή της έμπνευσης- όταν οι άνθρωποι λένε ‘Ακολούθησε την καρδιά σου’ ή ‘Γίνε ο εαυτός σου’ ή, ‘Βρες την αυθεντικότητα’, όλοι αναφέρονται στη φωνή της έμπνευσης μέσα μας”.

Πώς, όμως, θα πρέπει να ακούσουμε αυτή τη φωνή όταν όλες οι άλλες προσπαθούν να την επισκιάσουν; Παρακάτω, ο Watkins προσφέρει τις τρεις κορυφαίες συμβουλές του για να στηριχτείτε στην έμπνευση στην καθημερινότητά σας -γιατί το να αισθάνεστε εμπνευσμένοι είναι ένα ταξίδι, όχι o προορισμός.

3 πρακτικές συμβουλές για να βρούμε έμπνευση στην καθημερινή ζωή, από έναν δάσκαλο διαλογισμού

1. Ξεκινάμε από τα μικρά

Όπως κάθε δεξιότητα, η εύρεση έμπνευσης χρειάζεται εξάσκηση – δεν χρειάζεται να έχουμε μια τεράστια επιφοίτηση για να νιώσουμε έμπνευση. “Σε κάθε δεδομένη στιγμή, κάθε ενήλικας, και πιθανότατα (και το παιδί), εξετάζει επιλογές. ‘Να φάω ένα σάντουιτς με φυστικοβούτυρο ή να φάω σαλάτα με μπρόκολο; Να εργαστώ πάνω στο έργο που επιθυμώ ή να απαντήσω στα mail μου;”” εξηγεί ο Watkins. “Εστιάστε σε μερικές από αυτές τις επιλογές, ίσως πέντε ή δέκα την ημέρα, και εξασκηθείτε στο να ακούτε τι αισθάνεστε πιο επεκτατικό”.

Advertisment

Φυσικά, δεν πρέπει να αγνοήσετε εντελώς τις καθημερινές σας υποχρεώσεις, αλλά κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να ακούσετε τη διαίσθησή σας και αυτό που σας φαίνεται σωστό εκείνη τη στιγμή. “Δεν πρόκειται να το πετύχετε κάθε φορά”, προσθέτει ο Watkins, αλλά αν προσπαθήσετε να ακολουθήσετε αυτή τη φωνή έμπνευσης 10 φορές μέσα στην ημέρα, ίσως πέντε ή έξι από αυτές τις φορές να σας οδηγήσουν προς τον ανώτερο σκοπό σας. Αρκετές οι πιθανότητες, έτσι δεν είναι;

Επιπλέον, “μόλις έχετε αρκετά εμπειρικά στοιχεία, τότε θα αρχίσετε να βλέπετε με τα μάτια σας: “Ω, έτσι είναι λοιπόν η φωνή της έμπνευσής μου””, λέει ο Watkins. Μέσα από αυτόν τον πειραματισμό, θα μπορέσετε να εξοικειωθείτε με αυτή την εμπνευσμένη φωνή μέσα σας και θα γίνεται όλο και πιο εύκολο να την ακολουθήσετε.

2. Επεκτεινόμαστε έξω από τη ζώνη άνεσής μας

Όπως ανέφερε ο Watkins παραπάνω, έχουμε πολλές φωνές διάσπαρτες στο μυαλό μας όλη την ημέρα – αυτό είναι που καθιστά δύσκολο να εντοπίσουμε τη φωνή της έμπνευσής μας, καθώς συχνά θολώνει από το άγχος, τον πόνο, το τραύμα κ.λπ.

Αλλά σύμφωνα με τον Watkins, η φωνή της έμπνευσης έχει έναν καθοριστικό παράγοντα: Μας κάνει να αισθάνεστε άβολα. “Στην πραγματικότητα, μας σπρώχνει έξω από τη ζώνη άνεσής μας”, λέει. “Μας ωθεί στη ζώνη ανάπτυξης, όπου νιώθουμε λίγο πιεσμένοι με καλό τρόπο, ενώ οι άλλες φωνές τείνουν να λένε απλώς να υποχωρήσουμε, ή να τρέξουμε, ή να κάνουμε αυτό που είναι βολικό”.

Και, πάλι, μπορείτε να ξεκινήσετε από τα μικρά. Ας πούμε ότι συναντάτε ένα νέο άτομο και νομίζετε ότι είναι πολύ καλός: Αντί να ακούσετε τη φωνή που φοβάται την απόρριψη, ζητήστε τον αριθμό του για να βγείτε για καφέ ή τσάι. Ή, όπως λέει ο Watkins, αν περπατάτε προς έναν προορισμό και κάτι μέσα σας λέει να στρίψετε αριστερά – στρίψτε αριστερά και δείτε τι θα συμβεί, ακόμα κι αν ο προορισμός είναι στα δεξιά.

“Μην αποτρέπετε τον εαυτό σας από τα μικρά πράγματα, και τότε, τελικά, θα είστε σε θέση να κάνετε τα μεγαλύτερα πράγματα”, προσθέτει. “Πρέπει να βγούμε έξω από τον διανοητικό τρόπο σκέψης, ο οποίος θα μας δώσει χίλιους καλούς λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να αναπτυχθούμε, να ζοριστούμε λίγο και να βγούμε από τη ζώνη άνεσής μας. Και αυτό είναι που πραγματικά ψάχνουμε”.

3. Εμπιστευόμαστε τη διαδικασία

Είναι ευκολότερη στη θεωρία παρά στην πράξη, αλλά χρειάζεται να προσπαθήσουμε να μην αμφισβητούμε συνεχώς τον εαυτό μας. Αντιθέτως, να εμπιστευτούμε την εσωτερική φωνή της έμπνευσης, από μέσα έρχεται. Σύμφωνα με τον Watkins, “τότε μπορείτε να το ακολουθήσετε πολύ πιο εύκολα”.

Είναι επίσης σημαντικό να μην αποθαρρύνεστε στην πορεία. Ο όρος “να βρεις την έμπνευσή σου” ακούγεται αρκετά βαθυστόχαστος, αλλά δεν χρειάζεται να είναι – αν νιώθετε αγχωμένοι ή καταβεβλημένοι στη σκέψη ότι ονειρεύεστε μεγάλα πράγματα, προσπαθήστε να μην ασκείτε υπερβολική πίεση στον εαυτό σας.

“Ποτέ δεν ξέρεις που θα οδηγήσει ο δρόμος σου, αλλά άκου τι συμβαίνει μέσα σου και ακολούθησέ τον με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”, σημειώνει η Watkins. “Το επόμενο βήμα δεν πρόκειται να αποκαλυφθεί μέχρι να κάνετε αυτό το πρώτο βήμα”. Μπορεί να σας φαίνεται τρομακτικό να εμπιστεύεστε την εσωτερική σας φωνή χωρίς να ξέρετε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, αλλά αυτό είναι το νόημα: Επεκταθείτε έξω από τη ζώνη άνεσής σας κάνοντας το άλμα. Οι πιθανότητες είναι ότι τελικά θα βρείτε τις απαντήσεις.

Πηγή:

www.mindbodygreen.com/articles/how-to-find-your-inspiration-from-meditation-teacher

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η βιολογία της θλίψης: Γιατί είναι τόσο σημαντικό να εκφράζουμε τα αρνητικά συναισθήματα
Τι έχει πραγματικά αξία στη ζωή;
Πως οι τελειομανείς ξυπνούν μέσα μας τον έφηβο!
Αφαντασία και υπερφαντασία: Δύο παράξενα φαινόμενα που επηρεάζουν έως και το 9% του πληθυσμού

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση